Frédéric Joliot Curie Kimdir?

0
Advertisement

Ünlü bir Fransız fizik bilim insanı olan ve Nobel Kimya ödülü sahibi Frédéric Joliot-Curie hayatı ile ilgili kısa bilgilerin yer aldığı yazımız.

Frédéric Joliot-Curie

Frédéric Joliot-Curie

Frédéric Joliot-Curie (19 Mart 1900 Paris – 14 Ağustos 1958 Paris), tanınmış bir Fransız fizik bilginidir. Asıl soyadı Joliot iken, 1926’da ünlü fizik bilginleri Curie’lerin büyük kızı İrene Curie‘yle evlendikten sonra Joliot – Curie soyadını aldı. Karısı ile birlikte 1935’te Nobel Kimya Ödülünü kazandı. Joliot’lar, suni usullerle yeni radyoaktif elemanlar elde etmişlerdir.

Frederic Joliot-Curie, Paris’te doğdu. Önce mühendislik öğrenimi yaptı, sonra kimyaya merak sardı. 1925’te Paris’te Radyum Enstitüsüne girdi, daha sonra aynı enstitüye profesör oldu. Suni radyoaktif eleman yapmanın yolunu ararken üç çeşit suni radyoaktivite yüklü eleman buldu. Bunlar fosfor, nitrojen ve alüminyum izotoplarıydı.

Bu yeni elemanlara «radyonitrojen», «radyofosfor», «radyoalüminyum» adları verildi. Frederic Joliot-Curie’den sonra daha birçok bilginler de elemanlara suni yollarla radyoaktivite yüklemeyi sağladılar. Frederic Joliot-Curie 1944’te Fransız Bilim Araştırmaları Merkezi’ne müdür olarak tayin edildi. 1946’da da Atom Enerjisi Araştırma Komisyonu’na üye seçildi.


Leave A Reply