Oymacılık Nedir

0
Advertisement

Oymacılık nedir ne demektir? Oymacılık ile ilgili olarak genel bilgilerin kısaca paylaşıldığı yazımız.

Oymacılık

Çeşitli maddeleri oyarak arada boşluklar bırakacak şekilde işlemeye «oymacılık» denir. Heykel ve kabartma sanatından büsbütün başkadır. Oymacılığın birinci özelliği, bir yüzey sanatı olmasıdır. Gerek mermer üzerine olsun, gerek tahta üzerine, gerekse karton, hatta kağıt üzerine olsun, oymalarda «kabartmaya» yer verilmez; ancak boşluklarla yüzeyler göz önünde tutulur. Yalnız, marangozlukta olduğu gibi, bazı oymaların sonradan başka bir yüzeye yapıştırıldığı olur.

Oymacılık süsleme sanatlarındandır. Maden oymalarına daha az rastlanır, çünkü oyulacak maddenin sertlik, yumuşaklık derecesi bu sanatta en önemli noktadır. Bundan dolayı taş oymalarda en çok mermer, tahtalarda da kolay işlenir yumuşak ağaçlar kullanılmıştır.

Oymacılık, ayrıca bir eğlence, bir çeşit el işçiliği olarak eğitsel rolü olan bir uğraşıdır. Bu arada, daha çok kontrplâk tahtalarla, okulların el işi atölyelerinde öğrencilere kıl testeresi yardımı ile çeşitli şekiller oydurularak göz ve dikkat eğitimi sağlanır. Bu çeşit oymalardan kalemlik, kuş kafesi vs. gibi faydalı eşya da yapılır.

Advertisement

Leave A Reply