Kabızlık (Peklik) Nedir?

0
Advertisement

Kabızlık ya da diğer ismi ile peklik nedir ne anlama gelir? Kabızlık neden olur ve kabızlığın tedavisi nasıl yapılır?

KabızlıkBağırsaktan atılması gereken dışkının seyrek, az ve yetersiz olarak dışarı çıkmasına kabızlık (peklik) (inkıbaz) denir. Kabızlığa yol açan birçok sebepler vardır ki başlıcaları şunlardır:

Bağırsaklarda az posa bırakan besinler kabızlık yapar; çünkü bir besinin içinde «selüloz» denilen, sindirilemeyerek bağırsağı dolduran, dışarı çıkma duygusunu uyandıran madde ne kadar az olursa bağırsağın boşalması o kadar zor ve geç olur.

Kalın bağırsak düşüklükleri, iç ve dış basur memeleri, bağırsak felçleri, kanser, verem, frengi gibi bazı hastalıkların urlar yaparak bağırsağı tıkamaları da kabızlık yapar. Ayrıca, apandisit, ince ve kalın bağırsak iltihapları, periton iltihabı (peritonit) de kabızlığa yol açar. Çok çay, kahve içmek, bundan başka, afyon gibi bazı ilaçlar da kabızlığa sebep olur.

Kadınlarda gebelik sırasında da kabızlık görülür, çünkü karında gittikçe büyümekte olan çocuk kalın bağırsağın son kısmını bastırır, bağırsakların hareketine engel olur.

Kabızlığa tutulanlar ancak iki, üç günde bir dışarı çıkabilirler; bir hafta dışarı çıkamayanlar da olur. Bu arada, iştahsızlık, karında gaz toplanması, karın ağrısı, baş ağrısı, deride, ufak kırmızı sivilceler, kurdeşenler de görülebilir. Ameliyattan sonra olan kabızlıklarda ateşin yükseldiği bile görülmüştür. Kabızlıkten, çok defa, baş dönmesi, sinir bozukluğu da ileri gelir.

Advertisement

Tedavi. — Kabızlık sebebine göre ancak uzman bir hekim gözetiminde tedavi edilir. Kabızlık ilaçlarını gelişi güzel kullanmak doğru değildir. Herkesin yaşına, durumuna, hastalığına göre, hekimin göstereceği bir ilacı alıp kullanması gerekir. Bağırsakların son kısmındaki bozukluklardan ileri gelen kabızlıklerde lâvman faydalıdır.

Besinleri düzenlemekle, meyva, sebze gibi, posa bırakan yiyecekleri bol yemekle kabızlık bir dereceye kadar önlenebilir. Ayrıca, bağısakların hareketlerini düzenleyerek kabızlığı gideren birtakım özel karın masaj ve hareketleri de vardır.


Leave A Reply