Çocuklarda Egzama Belirtileri ve Tedavisi

0
Advertisement

Çocuklarda egzama nasıl anlaşılır? Egzama belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır, ilk yardım hakkında bilgi.

egzama

Çocuklarda Egzama

Egzama, hastanın yüzünde, boynunda, ellerinde ve kollarının-bacaklarının kıvrımlarında son derece kaşıntılı, kuru, pul, pul, kırmızı bir döküntüye neden olan alerjik bir durumdur. Çocuklarda en fazla, atopik egzemaya rastlanır. Bu durum genellikle çocuk iki-beş aylıkken, katı besinlerle beslenmeye başladığında ortaya çıkar. Daha çok süt ürünleri, yumurta, buğday gibi bazı belirli besinler ve kedi-köpek tüyü, yün, çamaşır tozu gibi tahriş edici maddeler, en sık rastlanan egzama nedenleri arasındadır. Duygusal bir sarsıntı veya stres de egzamayı başlatabilir. Egzamadan sonra saman nezlesi ve penisiline duyarlık gibi bir diğer alerjik şikâyetlere rastlanması, çok sık görülen bir durumdur. Egzamalı çocuklarda aynı zamanda astım bulunma olasılığı da yüksektir. Çocuklardaki egzama hemen her zaman için üçüncü yaş dolayında geçer ama buna eşlik eden alerjik durum, varlığını devam ettirir.

Yağ bezelerinin çok sayıda olduğu bölgelerde seboreik egzama adını alan başka bir egzama çeşidiyle de karşılaşmak mümkündür. Bu en fazla, bebeklerin başlarında (konak), göz kapaklarıyla kirpiklerinde (blefarit), dış kulakta (dış kulak iltihabı) ve, burun, kasıklar ve kulaklar çevresindeki yağlı bölgelerde görülür. Bu seboreik egzema, atopik olan kadar kaşıntı yapmaz ve tedaviye iyi cevap verir.

Ne kadar önemlidir?

Advertisement

Rahatsızlık vermesine rağmen egzama, önemli bir hastalık değildir.

Muhtemel belirtiler

• İleri derecede kaşıntılı, kuru, kırmızı, pul pul deri bölgeleri. Döküntü genelikle küçük, inci tanesi gibi kabarcıklar şeklinde başlar. Bu kabarcıklar, deri yüzeyinin altındadır.
• Kaşıntı çok fazlaysa, uykusuzluk.

ilk olarak ne yapmalısınız?

1. Eğer çocuğunuzda kaşıntı varsa boynunu ve kafa derisini, yüzünü, ellerini dirsek, kasık ve dizdeki deri kıvrımlarını kontrol ederek herhangi bir döküntü bulunup bulunmadığına bakın.

2. Kaşınma sırasında derinin zarar görmemesi için, çocuğunuzun tırnaklarını mümkün olduğu kadar kısa kesin.Eğer deri çatlarsa, enfeksiyonu önlemek için üzerini flaster veya pansumanla kapatın.

Advertisement

3. Çocuğunuzu memeden henüz kesmişseniz, doktor görene kadar tekrar emzirmeye başlayın. Önceden mama kullanıyorsanız, tekrar mama verin.

4. Tahrişi azaltmak için kalamin losyonu sürün. Astrenjan (büzücü) etkideki losyonları asla kullanmayın.

Doktora başvurmalı mısınız?

Egzamadan şüphelendiğiniz takdirde doktora zaman kaybetmeden başvurun.

Doktor ne yapabilir?

• Doktorunuz ailenizde egzamadan kaynaklanan saman nezlesi veya astımlı kişilerin bulunup bulunmadığını soracaktır.

• Doktorunuz size çocuğun gıdasında bir değişiklik yapıp yapmadığınızı, sabun tozunu değiştirip değiştirmediğinizi, eve yeni bir hayvan alıp almadığınızı, çocuğunuza sentetik giysiler giydirip giydirmediğinizi soracaktır.

• Doktorunuz büyük bir ihtimalle egzamaya neden olabilecek sütlü gıdaları, yumurta ve tahılı kesmenizi önerecektir.

• Bebeğinizi yeni sütten kestiyseniz ana sütünü veya mamayla beslenmenizi, sütlü gıdalardan kaçınmanızı tavsiye edecektir.

• İltihabı önleyici, derideki koruma, kızarma ve kaşıntıyı hafifletici bir krem tavsiye edecektir. Ciddi durumlarda steroidli merhemler verebilir. Bu tür merhemler çok az miktarlarda kullanılmalıdır.

• Çocuğunuz kaşıntıdan dolayı uykusuzluk çekiyorsa antihistaminik (alerjiye karşı) ilaçlar tavsiye edebilir.

Advertisement

• Çocuğunuz egzamalı yerleri kaşıyıp, mikrop kaptırmışsa doktorunuz antibiyotik tavsiye edebilir.

•Çocuğunuzun banyosunda sabun yerine özel banyo yağları kullanmanızı tavsiye edebilir. Sabunlar hassas ciltlerde daha fazla tahrişe sebep olabilir. Yağlar ise derinin kurumasını önleyerek deriye belli bir esneklik kazandıracaktır.

Siz nasıl yardımcı olabilirsiniz?

• Çocuğunuzun banyosundan sonra nemlendirici kremler kullanmalısınız. Böylelikle derinin kurumasını, kaşınmasını önleyecek yumuşaklık kazanmasını sağlayacaksın.

• Çocuğunuza endişelerinizi katiyen belli etmeyin: Çocuğun telaşınızı hissetmesi hastalığını olumsuz yönde etkiler.

• Bebeğinizin tırnaklarını kısa kesin veya derisini kaşıyıp tahriş etmesini önlemek için bez eldivenler giydirin.

• • Çocuğunuzun iç çamaşırlarının çok iyi çalkalanmış olduğuna dikkat edin.

• Evde beslediğiniz hayvanın tüyleri de egzamaya neden olabilir Belki de hayvanınızdan vazgeçmeniz gerekecektir.

• Çocuğunuzun iç çamaşırları her zaman pamuklu olmalıdır.

• Doktorunuza danışmadan çocuğun gıdasından birşey eksiltmeyin.

• Çocuğun çevresinden egzamayı tahrik edebilecek her türlü eşyayı kaldırın. Örneğin kuştüyü yastıklar tahriş edici olabilir.

Advertisement


Leave A Reply