Çocuklarda Tetanoz Belirtileri ve Yapılması Gerekenler

0
Advertisement

Çocuklarda tetanoz belirtileri nelerdir? Tetanoz durumunda ilk olarak ne yapmalısınız, tedavisi hakkında bilgi.

asi

Çocuklarda Tetanoz

Tetanoz bir bakterinin neden olduğu oldukça ciddi bir mikrobik hastalıktır.

Bu bakteriler genelde, toprakta, çöplerde. paslı maddelerde türer ve gül dikeni batması veya paslı bir metalin deriyi yırtıp, kanatması gibi nedenlerle kana karışabilir. Derin kesikler sonucu oluşan oksijeni az ortamlarda çok rahat üreyen bu bakteriler, adalelerde spazmlara (kontrolsüz kasılmalar) neden olur. Öncelikle çene kasları etkilendiğinden bu hastalığın başka bir adı da “çene kilitlenmesi”dir. Bunu vücudun diğer kaslarının kasılması takip eder. Yaranın oluşmasından itibaren bir haftayla birkaç aylık bir süre içinde hastalığın belirtileri görülmeye başlar.

Muhtemel belirtiler

Advertisement

• Önce çene ve ağızda başlayan adale gerginlikleri ve kramplar.
• Boğaz ağrısı.
• Yutma ve nefes alma güçlüğü. Çocuk her beş senede bir muntazam tetanos aşısı oluyorsa kolay kolay tetanoza yakalanmaz. Bu uygulama sayesinde tetanoz artık çok az görülen bir hastalık haline gelmiştir.

Ne kadar önemlidir?

Tetanoz son derece önemli bir hastalıktır. Bazen nefes borusu kaslarında olan spazmlar o anda her türlü müdahaleye rağmen, ölüme neden olur.

İlk olarak ne yapmalısınız?

1) Çocuğunuz herhangi bir şekilde yaralanmışsa. hemen yaranın ne kadar derin ve ne kadar kirli olduğunu inceleyin. Yarayı derhal antiseptik bir solüsyon veya normal su ve sabunla yıkayın. kir birikimini temizleyin.

2) Eğer çocuğunuz tetanoz aşısı olalı altı ayı geçmişse, çocuğu derhal en yakın sağlık merkezine götürerek hatırlatıcı bir tetanoz aşısı yaptırın.

Advertisement

3) Çocuğunuz, özellikle çenesinde, adale ağrılarından şikâyet ediyorsa derhal bir doktora başvurmalısınız.

Doktora başvurmalı mısınız?

Çocuğunuz mikroplu bir yerde derin bir yara almış ve son tetanoz aşışı olalı altı aydan fazla geçmişse veya sizce tetanos belirtileri gösteriyorsa derhal doktora başvurmalısınız

Doktor ne yapacaktır?

• Doktor önce yarayı temizler; çocuğunuza daha evvel tetanos aşısı yapılmışsa ek bir aşı yapar. Çocuğunuz daha evvel hiç tetanos aşısı olmamışsa zehirli mikrobu derhal etkilemek için tetanoza karşı globulin enjeksiyonu uygular.

• Tetanoz olmuşsa derhal acil bakıma alınır ve antibiyotik tedavisi uygulanır. Hastalık sona erene kadar (birkaç hafta sürebilir) çocuğun nefes almasına respiratörle yardımcı olunur.

Siz nasıl yardımcı olursunuz?

• Bütün bebekler ilk yılda 3’lük tetanos aşısı olmalıdırlar. Bu aşı genelde karma dediğimiz üçlü aşının içindedir ve bebek bir yaşını bitirmeden tamamlanır. Bu aşı hastalığa karşı yeterince bağışıklık sağlar. Ancak beş senede bir tekrarlanmalıdır.


Leave A Reply