Maden Çağı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

0
Advertisement

Maden çağı nedir? Maden çağının genel olarak özellikleri nelerdir? Maden çağı ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı sayfamız.

Maden ÇağıTarih öncesi devirlerden biridir. Dördüncü Zamanın son bölümü olarak, Cilalı Taş Devrinden sonra gelir. Daha Cilalı Taş Devrinde, insanlar, mağaralarda yaşamaktan vazgeçip göller üstüne, ya da çevresini hendeklerle, sularla çevirdikleri alanlara dayanıksız malzemeden evler yapmışlardı. Av ve savaş için kullandıkları silâhlar gene taştan olmakla birlikte, ilk maden işlerini de meydana getirmişlerdi. Çünkü, kullandıkları madenler, henüz silah yapmaya yarayacak sertlikte değildi; ancak ufak-tefek süs eşyası yapıyorlardı. Bu bakımdan, silah olarak kullanılan malzemenin cinsine göre, Maden Çağı, bazı devirlere ayrılmıştır:

Bakır Devri. — İlk maden devridir. Bu devirde, gümüş, bakır kullanılmıştır. Tarihte, hatta tarih öncesinde, insanların madenden sanat eserleri yapmaları bakır çağına rastlar.

Tunç Devri. — Tek başına kullanılan madenlerin dayanıksızlığı, yumuşaklığı insanları araştırmalara sürükledi, kalay-bakır karışımını (tuncu) buldular. Tunç keşfedilince, insanlar hemen bütün silahlarını bundan yapmaya başladılar. Tunç Devrine geçiş, bakır, altın ve gümüşü, gene sanat eserleri için malzeme olmaktan çıkarmadıysa da Tunç Devriyle birlikte, her türlü maden işçiliği hızla gelişti.

Demir Devri. — Maden Çağının son devridir, zamanımıza kadar sürmüştür. Demir Devri de, tuncun her alanda kullanılmasına engel olmamıştır. Ancak, demirin, tunca üstün pek çok özelliği olduğundan, maden işçiliğinin gelişmesini çok daha kolaylaştırmıştır.

Maden Çağı’nın çeşitli devirleri dünyanın her yerinde aynı zamanda başlamış değildir. Değişik bölgelerde değişik zamanlarda görülmüştür Madenlerin çıkış bölgeleri, gelişmeyi kolaylaştırmıştır.

Advertisement

Leave A Reply