Atletizm Yürüyüş Hakkında Bilgi

1
Advertisement

Atletizmde yürüyüş nedir? Yürüyüşlerin özellikleri, kuralları nelerdir? Yürüyüş yarışmaları hakkında bilgi.

ATLETİZMDE YÜRÜYÜŞ

Bir spor dalı olarak yürüyüş; adımların zeminle temasını kaybetmeden hızla ilerlemeye dayanan, olimpiyat oyunlarında yer alan, hafif atletizm dalında bir spordur. Yürümek ile yürüyüşü birbirine karıştırmamak gerekir.

Yürüyüş başlı başına bir spor olup kuralları tekniği ve taktiği olan karın adalelerinin yardımıyla ayaklar ve bacaklarla yapılan, kollarla dengelenen bir ilerleme hareketidir. Bir koşu türü olmasına rağmen adımlama sırasında ayaklardan birinin yerde olması kuralı nedeniyle yürüyüş olarak adlandırılır. Bu spor ilk kez 1867 yılında İngiltere’de yapılmış, 1908 yılında 16090 metre olan mesafe daha sonra 10 km’ye inmiştir. 1948 yılında ise pistte 10 km, yolda 50 km olarak belirlenmiştir. 1956 yılından beri yarışmalar bu mesafelerde yapılmaktadır. Türkiye’de 1940 yılında Robert Koleji’nde yapılan atletizm yarışmalarında, 1500 metre yürüyüş yarışması yer almasına rağmen, ilk resmi yarışmalar 1952 yılında İstanbul’da yapılmıştır, ilk yürüyüş yarışması Fenerbahçe Stadı’nda 10 km koşularak yapılmıştır. Bu yarışmalara katılan ilk Türk atletleri Selâhattin Yıldız, Vartan Avukyan ve Isak Franco’dur.

Gerek pistte, gerekse yollarda yapılan yürüyüş sporunda ayaklar zeminle temasını kaybetmemeli, öne doğru atılan ayak topuğu, diğer ayak yerden kalkmadan yere temas etmelidir. Zemine önce ayak topuğu, sonra taban, sonra da parmaklar değer. Bu da ayakların kalçadan hareket ettirilmesi ile mümkün olur. Yürüyüş sporu yapanların giydikleri ayakkabılar, zorlanmaya dayanıklı ve hafif olmalıdır. Ayakkabı bantlarının mafsalları koruyacak şekilde ve ökçeye doğru kama şeklinde bir artırımı vardır. Taban kalınlığı 13 mm’yi geçemez. Topuk ise tabandan 13 mm daha yüksek olabilir. Yürüyüşçüler genellikle beyaz güneş şapkaları ve güneş ışınlarını yansıtan açık giysileri kullanır, kalın çorap giyerler. Yürüyüş yapanların bacak ve baldır kasları çok gelişir. Bu spor kan dolaşımını hızlandırır, adaleleri geliştirip iç organların çalışmasını düzene sokar.

Yürüyüş yarışmalarında, koşularda olduğu gibi adım uzunluğu ve saniyedeki adım sayısı çok önemlidir. Diğer önemli noktalar; ayakların düz bir hat üzerinde hareket etmesi ve bacakların temposudur. Yürüyüşte iki stil vardır: Birincisi Avrupa Stili olup atletler çok kuvvetli kol hareketi içeren bir stil uygularlar, ikincisi de Meksika Stili olup atlet baş, omuz ve gövdesini sallayarak yürür. Yol üzerinde yapılan yürüyüş yarışmalarında yarışmacıların güvenliği sağlanmalıdır. Yarışmalarda 5 km aralıklarla içecek istasyonları bulunur. Organizatörlerin ya da atletlerin kendilerinin sağladıkları bu yiyecek ve içecekler atletlerin kolayca bulabileceği ve ellerine verilecek biçimde yerleştirilir. 20 km’den sonra yalnız su sağlayan istasyonlar vardır. Yürüyüş yarışları hem pistte, hem de yolda yapılabilir. Olimpiyat oyunlarında yer alan yürüyüş yarışmaları 20 ile 50 km üzerinden yapılır. 50 km olan yarış maratondan 8 km daha uzun olup en uzun mesafe yarışıdır. Bayanlar arası yürüyüş yarışmaları 10 km uzunluğundadır.

Advertisement

Dünya Kupası için IAAF’ın belirlediği yürüyüş yarışması erkekler için “Lugono Kupası”, bayanlar için “Lochboin Kupası”dır. Yarışmalarda yarışmacının yürüyüş biçimini, yarışın herhangi bir anında kurallara uyup uymadığını kontrol etmekle görevlendirilmiş, her atlet için birisi lider olmak üzere üç hakem bulunur.


1 Yorum

  1. Nuri Hakan Tataroğlu on

    KOLAY VE PRATİK

    SÜRESİ KİŞİYE GÖRE DEĞİŞİR
    KOLAY VE PRATİKTİR
    FAZLA PARA HARCATMAZ
    SAĞLIK İÇİN YARARLIDIR
    HER ZAMAN YAPILABİLİR
    EN ÇOK TERCİH EDİLENDİR
    BİLİN BAKALIM
    NEDİR BU
    TEMPOLU VE NORMAL YÜRÜYÜŞ

    Ankara, 1.3.2021, Nuri Hakan Tataroğlu

    Bu şiiri yayınlanan nkfu.com yöneticisine teşekkür ederim. Başarılı çalışmalarınızın devamını dilerim.

Leave A Reply