Yedi Deniz Deyimi Ne Demek?

0
Advertisement

Yedi deniz nedir? Yedi deniz ne anlama gelir? Ortaçağ döneminde Arap kaynaklarında ilk defa rastlanan yedi Deniz deyimi hakkında bilgiler.

«Yedi Deniz» deyimine Ortaçağ Arap coğrafyacılarında rastlanır. Türk coğrafyacısı Pirî Reis XVI. yüzyılda bu Yedi Deniz’i şöyle saymıştır: Güney Çin Denizi, Bengal Körfezi, Umman Denizi, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Akdeniz, Atlas Okyanusu. Bu deyim Ömer Hayyam tarafından da kullanılmış, 1859’da E. Fitzgerald’ın Hayyam çevirisi yolu ile Batılılarca tanınmıştır. 1896’da büyük İngiliz şairi Rudyard Kipling bir şiir kitabına bu adı vermiştir.

Denizlerin başlıca bölümleri hakkında coğrafyacılar arasında kesin bir fikir birliği yoksa da bugünkü bilgilerimiz çerçevesinde Yedi Deniz şu şekilde gösterilebilir:

Kuzey Buz Denizi, Kuzey Atlas Okyanusu, Güney Atlas Okyanusu, Kuzey Büyük Okyanus, Güney Büyük Okyanus, Hint Okyanusu, Antarktika Denizi. Bu ayırmada okyanuslar kuzey ve güney olarak ekvatora göre bölünmüştür. Antarktika Denizi ile de, 55. enlemle Antarktika kıtası arasında kalan bölge kastedilmiştir.


Leave A Reply