65 Yaş Aylığı Nasıl Alınır? Şartları Nedir? Kimler Yararlanabilir?

0
Advertisement

Herhangi bir şekilde sosyal güvencesi bulunmayan ve alma sürecinde bulunmayan 65 yaş ve üstü Türk vatandaşları için SGK yaşlılık maaşını vermektedir.

65 Yaş aylığı Nasıl Alınır, Şartlar Nedir? konusuyla alakalı bilgi makalenin detayında yer almaktadır.

gülen yaşlı

Kaynak: pixabay.com

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişilerin 65 veya 65 yaş üstü, hiçbir şekilde sosyal güvencesi bulunmamak kaydıyla yaşlılık aylığına bağlanmaktadır. Geçmiş olduğumuz ay itibariyle yapılmış tasarı neticesinde yaşlılık maaşı geçmiş dönemlere nazaran daha basit bir hal aldı.

Yaşlılık maaşı almak için aday olmakta olan kişiler daha önce aile kapsamında değerlendirmeye alınıyordu. Günümüz itibariyle artık yaşlılık maaşı alacak kişiler tüm sülale olarak değil sadece eşiyle beraber değerlendirme kapsamına alınmaktadır.

65 yaş üstü aylık almak için başvuru yapmış yaşlıların yaşamakta olduğu adres üzerinde yaşamakta olan çocuk ve torunlarının sosyal güvenceleri dikkate alınıyordu. Yaşlının maaş alıp alamayacağı bu kapsam üzerinden neticeye ulaştırılıyordu. Yeni tasarıyla beraber bu durum tamamen ortadan kalkıyor. Peki 65 Yaş Aylığı Nasıl Alınır? Şartlar Nelerdir?

65 YAŞ AYLIĞINA KİMLER BAŞVURUDA BULUNABİLİR

  1. Kişinin kesinlikle 65 yaşını doldurması gerekmektedir.
  2. Hiçbir şekilde SGK – Bağkur – Emekli Sandığı’ndan bir gelir sağlamamak.
  3. SGK’ya prim ödememek
  4. 2022 sayılı Kanun üzerinde belirtilmiş olan muhtaçlık sınırından daha az geliri olan ve bu durumu yetkili kurumlar tarafından tespit edilip onaylanan kişiler 65 yaş aylığına başvuruda bulunabilir.

65 YAŞ AYLIĞI ALMAK İÇİN BAŞVURU NASIL YAPILIR?

65 Yaşında veya 65 yaşından büyük kişilerin 2022 sayılı Kanun neticesinde muhtaç şahıslara yaşlı aylığı bağlama işlemleri şu suretle yapılır:

Advertisement

Aylığı almak isteyen kişi yukarıda belirtmiş olduğumuz tüm şartları kapsadığı takdirde. Önce Valilik veya Kaymakamlıklara bağlı olan defterdarlık veya mal müdürlüklerinden başvuru evrakları almak durumundadır.

gülen yaşlı

Kaynak : pixabay.com

Şehir veya ilçe idare kurulu aracılığıyla edinilen muhtaçlık kararı belgeleri tedarik edilir. Tedarik edilen belgeler SGK- Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü’ne iletilir. Sosyal Güvenlik Kurumu iletilen belgeleri tek tek inceleyecektir. Bunun ardından yaşlılık maaşı alıp alamayacağınıza kesin karar verir.

65 yaş aylığı için kişinin direkt olarak değil de bir akrabası aracılığıyla yapması için. Öncelikle mahkemeden vasilik kararı alınması gerekmektedir. Vasilik kararı çıktıktan sonra vasi durumunda bulunan kişinin dikkat etmesi gerekenler şunlardır.

  1. Başvurunuzun hizmetler çerçevesinde olup olmadığı
  2. Başvurunuzun aylık türünün doğru olduğu
  3. Tüm istenilen gerekli belgelerin eksiksiz bir şekilde doldurulduğuna
  4. Belgelerin alakalı yerlerden onaylı bir şekilde alındığına
  5. Başvurunuzun alakalı Mal müdürlüğüne veya Defterdarlığa teslim edildiğine dikkat etmeniz gerekmektedir.


Leave A Reply