Embriyonel Tümör Nedir? Beyin Tümörünün Türleri Teşhis Tedavisi

0
Advertisement

Embriyonel Tümör nedir? Embriyonel beyin Tümörlerin oluştukları yer, türleri nelerdir? Belirtileri, teşhis ve tedavi seçenekleri nelerdir?

Embriyonel Tümör

Merkezi sinir sisteminin embriyonel tümörleri, beyindeki fetal (embriyonik) hücrelerde başlayan kanserli (malign) tümörlerdir. Embriyonel tümörler her yaşta ortaya çıkabilir, ancak çoğu zaman bebeklerde ve küçük çocuklarda görülür.

beyin tarama

Kaynak: pexels.com

Embriyonel tümör tipleri şunları içerir:

  • Medulloblastomlar. En yaygın embriyonal tümör tipi olan bu hızlı büyüyen kanserli beyin tümörleri, beyincik denilen beynin alt kısmında başlar. Beyincik kas koordinasyonu, denge ve hareket ile ilişkilidir. Medulloblastomlar beyin omurilik sıvısı (BOS) yoluyla beyin ve omurilik çevresindeki diğer bölgelere yayılma eğilimindedir, ancak nadiren vücudun diğer bölgelerine yayılırlar.
  • Çok katmanlı rozetler (ETMR) olan embriyonal tümörler. Kanserli nadir tümörler, ETMR’ler tipik olarak bebeklerde ve küçük çocuklarda görülür. Bu agresif tümörler çoğunlukla beynin ve beyin hareketi olarak adlandırılan, düşünmeyi ve istemli hareketi kontrol eden en büyük bölümünde başlar. ETMR’ler beynin diğer kısımlarında da ortaya çıkabilir ve genellikle belirli bir genetik değişiklik ile karakterizedir.
  • Medulloepitheliomalar. Bu nadir, hızlı büyüyen kanserli tümörler tipik olarak bebeklerin ve küçük çocukların beyninde veya omuriliğinde görülür.
  • Atipik teratoid / rabdoid tümörler. Bu nadir, kanserli tümörler çoğunlukla bebeklerin ve 3 yaşın altındaki çocukların beyinciklerinde bulunur.
  • Diğer embriyonal tümörler. Başka bir şekilde tanımlanmamış embriyonal tümörler kategorisi, daha önce beyin ve omurilikte meydana gelen ilkel nöroektodermal tümörler (PNET) olarak adlandırılan çoğu kanserli tümörü içerir.

Embriyonal tümörlerin belirtileri ve semptomları, tümör tipine, lokasyona, ciddiyete ve beyindeki basınç oluşumu gibi diğer faktörlere bağlı olarak değişir. Semptomlar örneğin baş ağrısı, bulantı, kusma, olağandışı yorgunluk, baş dönmesi, çift görme, kararsız yürüme, nöbetler veya diğer sorunları içerebilir.

Teşhis

Tanı süreci genellikle tıbbi öykü incelemesi ve belirti ve semptomların tartışılması ile başlar. Embriyonel tümörleri teşhis etmek için kullanılan testler ve prosedürler aşağıdakileri içerir, ancak kanserin yayılıp yayılmadığını bulmak için ek testler gerekebilir.

  • Nörolojik muayene. Bu prosedür sırasında görme, işitme, denge, koordinasyon ve refleksler test edilir. Bu, beynin hangi kısmının tümörden etkilenebileceğini belirlemeye yardımcı olur.
  • Görüntüleme testleri. Görüntüleme testleri beyin tümörünün yerini ve büyüklüğünü belirlemeye yardımcı olabilir. Bu testler, BOS yollarının basıncını veya tıkanmasını tanımlamak için de çok önemlidir.
    Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI) hemen yapılabilir. Bu testler genellikle beyin tümörlerini teşhis etmek için kullanılır. Perfüzyon MRG ve manyetik rezonans spektroskopisi gibi gelişmiş teknikler de kullanılabilir.
  • Test için dokunun çıkarılması (biyopsi). Genellikle tümör cerrahi olarak çıkarılmadan biyopsi yapılmaz, ancak görüntüleme özelliklerinin embriyonal tümörlere özgü olmaması önerilebilir. Şüpheli doku örneği, hücre tiplerini belirlemek için bir laboratuvarda analiz edilir.
  • Test için beyin omurilik sıvısının çıkarılması (lomber ponksiyon). Omurga musluğu olarak da adlandırılan bu prosedür, omuriliğin etrafından beyin omurilik sıvısı çekmek için alt omurgadaki iki kemik arasına bir iğne sokulmasını içerir. Sıvı, tümör hücrelerini veya diğer anormallikleri araştırmak için test edilir. Bu test sadece beyindeki basıncı yönettikten veya tümörü çıkardıktan sonra yapılır.

Tedavi

Embriyonal tümörlerin tedavisi hastanın yaşına (tipik olarak bebekler ve küçük çocuklar), tümör tipine ve yerine, tümör derecesine ve diğer faktörlere bağlıdır. Seçenekler şunları içerir:

  • Beyindeki sıvı birikimini hafifletmek için cerrahi. Bazı embriyonal tümörler, beyin-omurilik sıvısının akışını engellemek için büyüyebilir, bu da beyne (hidrosefali) baskı uygulayan bir sıvı birikmesine neden olabilir. ). Sıvının beyinden akması için bir yol oluşturmak için cerrahi (harici ventriküler drenaj veya ventriküloperitoneal şant) önerilebilir. Bazen bu prosedür tümörü çıkarmak için ameliyatla birleştirilebilir.
  • Tümörü çıkarmak için ameliyat. Çocuk beyin cerrahı (beyin cerrahı) tümörü mümkün olduğunca uzaklaştırır ve yakındaki dokuya zarar vermemeye özen gösterir. Tipik olarak, embriyonel tümörü olan tüm çocuklar ameliyattan sonra kalan hücreleri hedeflemek için ek tedaviler almalıdır.
  • Radyasyon tedavisi. Bir pediatrik radyasyon onkoloğu, kanser hücrelerini öldürmek için X-ışınları veya protonlar gibi yüksek enerjili ışınlar kullanarak beyne ve omuriliğe radyasyon tedavisi uygular. Standart radyasyon tedavisi kullanılabilir.
  • Kemoterapi. Kemoterapi, tümör hücrelerini öldürmek için ilaçlar kullanır. Tipik olarak, embriyonal tümörleri olan çocuklar bu ilaçları damara enjeksiyon (intravenöz kemoterapi) olarak alırlar. Kemoterapi, cerrahi veya radyasyon tedavisinden sonra veya bazı durumlarda radyasyon tedavisiyle aynı anda önerilebilir. Bazı durumlarda, yüksek doz kemoterapi ve ardından kök hücre kurtarma (hastanın kendi kök hücrelerini kullanan bir kök hücre nakli) kullanılabilir.
  • Klinik denemeler. Klinik çalışmalar, uygun katılımcıları yeni tedavilerin etkinliğini araştırmak veya farklı kombinasyonlar veya radyasyon terapisi ve kemoterapi zamanlaması gibi mevcut tedavileri kullanmanın yeni yollarını araştırmak üzere kaydeder. Bu çalışmalar en son tedavi seçeneklerini denemek için bir şans sağlar, ancak yan etki riski bilinmeyebilir. Tavsiye için doktorunuzla konuşun.

Doğru tanı ve tedaviyi sağlamak için, embriyonal tümörü olan çocukların pediatrik beyin tümörlerinde uzmanlık ve deneyime sahip pediatrik uzmanlardan oluşan bir ekipte, çocuklar için en son teknolojiye ve tedavilere erişimi olan bir merkezde görülmesi gerekir.

Advertisement


Leave A Reply