Tekne Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Tekne nedir, özellikleri nelerdir? Tekne ne işe yarar, çeşitleri, tarih boyunca gelişimi, hareketi, hakkında bilgi.

TEKNE

Tekneler; motorla güçlendirilmiş, yelken ile donatılmış veya kürekle idare edilen, deniz araçlarıdır. Genel olarak; gemilerden küçüktürler ve 20 metre uzunluğu aşmazlar.

Tekneler,; avlanmak, eşya ve insan taşımak ve gezi amaçlı olarak kullanılan araçlardır. Yatlar, motorbotları, yelkenliler ve kanolar yarışma ve zevk için kullanırlar.

* Eski Mısır’da tekneler, kamış demetlerinin birbirlerine bağlanmasıyla yapılıyordu.

* Coracle yuvarlak bir tekne olup iskeletin üzerine hayvan derisi gerilmiştir.

* Çin yelkenlisi geleneksel bir Çin teknesi olup, bugün hala kullanılmaktadır.

Advertisement

* Katamaran bir yelkenlidir ve omurgası yan yana getirilen iki bölümden oluşmuştur.

* Çarklı vapurun motoru, büyük bir çarkı döndürerek vapurun ileri gitmesini sağlar.

* Küçük ve güçlü römorkörler, daha büyük tekneleri limana çekmek için kullanılırlar.

* Küçük ve hafif sürat tekneleri, hızla giderken, havaya kalkarlar.

OYUK GÖVDELER

İlk botlar, tarih öncesi zamanlarda, insanların ağaç gövdelerini oyarak; içi oyuk kanolar yapması ile ortaya çıkmıştır. Eskimo kayığı hayvan derisinden yapılıyorken, Antik Mısırlılar teknelerini kamış demetlerinden yapıyorlardı.

Advertisement

İŞE UYGUN TEKNELER

Bir teknenin tasarımı ne için kullanılacağına bağlıdır. Bir cankurtaran sandalı, uzun mesafeyi en kısa sürede alacak ve dalgalı denizlerde uyum sağlayacak şekilde tasarlanmalıdır. Küçük bir motorbot, motorunun titreşimi kadar, dalgaların çarpmasına karşı da dayanıklı olmalıdır.

TEKNENİN PARÇALARI

Omurga teknenin gövdesini oluşturur. Omurga, tekneyi dengeli tutabilmeli ve tekneyi oluşturabilecek bir iskelet görevi görmelidir. Teknenin temel bölümü ya da dış kabuğu tahtadan yapılabilir, ancak; plastik ve fiberglas daha sağlam ve ucuzdur. Teknenin başı (pruva) suyu yararak tekneyi ileri iter, öyle ki; pruva sessizce kayıyormuş gibi süzülür.

TEKNENİN HAREKETİ

Sandallar, kürek çekmeyi gerektirdiğinden, kas gücüyle hareket eder. Bazı kanoların kürekleri her iki tarafta da bulunur ve bu sayede; hızda giderken yön vermek kolaylaşır. Yelkenliler ya da yatlar rüzgardan faydalanabilmek için yelkenlerini kullanırlar ve suda ilerlerler. Teknelerin çoğu ve yarış tekneleri bir motor ile güçlendirilmişlerdir. Motor, suda dönen bir pervaneyi çalıştırarak teknenin ileriye doğru hareket etmesini sağlar.


Leave A Reply