Trigliserid Nedir?

0
Advertisement

Trigliserid nedir? Yüksek trigliseridin risk faktörleri nelerdir, nasıl ölçülür? Vücutta ne işe yarar? Trigliserid hakkında bilgi.

Trigliserid

Trigliserid: Vücut tarafından depolanan ana yağ şeklidir. Bir trigliserid, alkol gliserolün bir molekülü ile kombine edilmiş üç yağlı asit molekülünden oluşur. Trigliseridler birçok lipid türü (yağ) omurgasını oluşturur. Trigliseridler, yediğimiz yiyeceklerin yanı sıra vücut tarafından da üretilir.

Trigliserid düzeyleri yağ ve alkol alımından etkilenir ve oruç tuttuktan en az 12 saat sonra ölçülmelidir. Trigliseridlerin test edilmesinden önce alkol alımından kaçınmak önerilir.

Artmış trigliserid düzeyleri, ateroskleroz (arterlerin sertleşmesi) için bir risk faktörü olarak düşünülür, çünkü kan dolaşımında yağ taşıyan trigliserid içeren lipoproteinlerin birçoğu aynı zamanda ateroskleroza katkıda bulunan kolesterolü de taşımaktadır.

Belirgin derecede yüksek trigliserid seviyeleri (500 mg / dl’den büyük) pankreasta (pankreatit) iltihaba neden olabilir. Bu nedenle, bu yüksek seviyeler, gerekliyse, düşük yağlı beslenme ve ilaçlarla tedavi edilmelidir.

Advertisement

Trigliserid testi:

Kandaki trigliserid seviyesini ölçmek için basit bir kan testi yapılır.

Hafif ila orta trigliserid, fazla alkol kullanımı, safra yollarının tıkanması ve şeker hastalığı gibi birçok durumda artmaktadır. Trigliserid düzeyleri yüksek (200 mg / dl’den yüksek) koroner kalp hastalığı riskinde artışa neden olur.


Leave A Reply