Çekim Gücü Nedir? Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Çekim gücü nedir? Çekim gücü nelere bağlıdır? Çekim gücü, kuvveti özellikleri, hakkında genel bilgi.

ÇEKİM GÜCÜ

• Isaac Newton (1643-1727) (güya; ağaçtan düşen bir elmayı görünce) Yerçekimi Kanunu’nu keşfetti.

• Satürn gezegenin yörüngesinde bulunan halkaları yerçekimi tutar.
• Bir uzay gemisinin, Dünyanın çekim gücünden kurtulabilmesi için, saniyede 11.2 km lik bir hıza ulaşması gerekir. Buna “kaçış hızı” adı verilir.

Çekim gücü; birbirlerini çeken herhangi iki cisim arasında var olan bir kuvvettir. Dünyada ise; yerçekimi kuvveti bizi yere doğru çeker ve ağırlığımızı ortaya çıkarır.

Havaya sıçradığınızda tekrar aşağı inersiniz. Bunun nedeni, Dünya’nın çekimin gücünün sizi aşağı doğru çekmesidir. Yerçekimi olmasaydı dünyada tutunamaz ve uzaya doğru sürüklenirdik. Yıldızların ve gezegenlerin neden o şekilde hareket ettiklerini ve Ay’ın nasıl, her gün gelgitlere neden olduğunu yerçekimi ile açıklayabiliriz.

KÜTLE VE AĞIRLIK

Advertisement

Yerçekimi ne kadar az olursa, ağırlığımız da o kadar az olur. Eğer herhangi bir nesneden uzakta, dış uzayda bulunmuş olsaydınız, size etki eden bir yerçekimi olmayacaktı. Yani; kütlenizin (nesne niceliği) değişmeyecek olmasına rağmen; kesin olarak; hiçbir ağırlığınız olmayacaktı. Dünyada, bir şeyin ağırlığı onun kütlesine bağlıdır. Bir morsun kütlesi bir fareninkinden daha fazladır ve yerçekimi kuvvetine daha fazla maruz kalır. Bu nedenle; bir morsun ağırlığı farenin ağırlığından daha fazladır.

BİRBİRİNİ ÇEKME

Normal olarak; çekim gücünü sadece, dünyanın çekim gücü olarak ele alırız, oysa ki; çekim gücü herhangi iki nesne arasında da vardır. İki nesnenin kütleleri ne kadar büyükse ve değecek kadar birbirlerine yaklaşırlarsa, aralarındaki çekim gücü de o kadar büyük olur. Örneğin; denizdeki iki gemi birbirlerini çekeceklerdir, ancak; çekim güçleri dünyadaki diğer güçlerle karşılaştırılamayacak kadar küçüktür. Buna rağmen; uzaydaki diğer nesnelerden uzakta olan, birbirine yakın iki uzay gemisi “mikro” çekim adı verilen bir çekim gücü oluşturacaklardır.

SERBEST DÜŞÜŞ

Yüksekte bulunan bir uçaktan atlayış yapan hava sörfçüleri bir hafiflik hisseder. Gerçekte; yerçekimi onları hala çekmektedir, ancak; hava direnci, onları yukarıya doğru iter. Yalnızca dünya atmosferinin dışında, uzayda , bir ağırlığımız yoktur.

YÜKSEKTEN ATLAMAK

Diğer bütün kuvvetler gibi; yerçekimi de hızı değiştirir. Dünya yüzeyi yakınında, ağırlıkları ne olursa olsun, yerçekimi bütün nesnelerin hızını aya oranda (9.81 m/sn) artırır. Eğer uzun bir binadan biri ağzına kadar dolu, diğeri boş iki kutuyu bırakırsanız, iki kutu da aynı anda yere düşecektir.

Advertisement


Leave A Reply