Ekmek Ağacı Meyvesi Nasıl Bir Meyvedir? Nerede Yetişir? Besin Değeri

0
Advertisement

Ekmek ağacı meyvesi nasıl bir meyvedir, nerede yetişir, özellikleri nelerdir? Ekmek ağacı meyvesinin besin değeri hakkında bilgi.

ekmek ağacı meyvesi

Kaynak: commons.wikimedia.org

Ekmek Ağacı Meyvesi

Sıcak ülkelerde yetişen, meyvasından yerlilerin bir çeşit ekmek yaptıkları bir ağaçtır. Taç yaprağı olmayan ikiçeneklilerin dutgiller familyasındandır. 15 metre kadar yüksekliği vardır. Yaprakları dilim dilimdir. İnsan başından daha büyük meyvalar verir. Bunların her biri kestane büyüklüğünde 15 kadar meyvanın birleşmesinden meydana gelmiştir. İçinden una benzeyen toz halinde bir madde çıkartılır.

Ekmek ağacının anayurdu Okyanusya ise de hemen bütün Antil Adaları’nda, Brezilya’da, Markiz Adaları’nda yetiştirilir. Yerliler meyvanın içindeki unu mayalandırarak hamur haline getirirler, depolarda saklarlar. İstedikleri zaman su ile yoğurarak küçük parçalara ayırırlar, fırınlarda pişirirler. Bu şekilde yapılan ekmeğin çeşnisi buğday ekmeğinden ekşidir. Malezya’da yetişen bir ekmek ağacı çeşidinden de aynı şekilde faydalanılır.

Ekmek meyvesi ağaçları 85 ft yüksekliğe kadar büyüyebilir ve ağacın tüm kısımları, kano doldurma gibi bir dolgu macunu olarak yararlı olan bir lateks özü verir. Kano destek ayakları ve ev yapımı için hafif ve sağlam ahşap kullanılmıştır.

Ekmek meyvesi, coğrafi dağılımına göre değişen yüzlerce çeşidi ve binlerce ortak isme sahiptir ve 90’a yakın ülkede yetiştirilmektedir.

ekmek ağacı meyvesi

Kaynak: pixabay.com

Yetiştirilmesi

Ekmek meyvesi esas olarak tohumlar tarafından çoğaltılır, ancak çekirdeksiz ekmek meyvesi ağacın yüzey köklerinden büyüyen vantuzların dikilmesi ile çoğaltılabilir. Kökler, daha sonra kökten ayrılan ve bir tencereye ekilen veya doğrudan toprağa nakledilen vantuzların büyümesini sağlamak için kasıtlı olarak yaralanabilir.  Budama ayrıca emici büyümeye neden olur. Çelikler, içinde toprak, turba ve kum karışımı bulunan plastik poşetlere konularak sıvı gübre ile nemlendirilerek gölgede tutulur. Kökler geliştiğinde, ekim meyve bahçesine ekim zamanına kadar tam güneşe bırakılır.

Advertisement

Besin Değeri

Ekmek meyvesi glütensizdir ve besinlerle doludur. Bu, Hawaiililerin sekiz ana Hawaii adasını 1 milyona yakın insanla kolonileştirmesini sağlayan antik zamanlarda (taro ve hindistancevizi ile birlikte) birkaç “süper besinden” biriydi!

Ekmek meyvesi karbonhidrat bakımından yüksektir ve iyi bir antioksidan, kalsiyum, karotenoid, bakır, diyet lifi, enerji, demir, magnezyum, niasin, omega 3, omega 6, fosfor, potasyum, protein, tiamin, A vitamini ve C vitamini kaynağıdır. Beyaz pirinçte veya beyaz patateste bulunmayan bazı karotenoidler ve lutein de içerir. Yarım fincan ekmek meyvesi, lif için günlük ihtiyacın % 25’ini ve protein, magnezyum ve potasyum için günlük ihtiyacın % 5 ila 10’unu sağlar. Meyve olgunlaştıkça nişastalar şekere dönüşür ve meyve yumuşar ve muhallebi kıvamına gelir. Bu tatlı muhallebi çiğ olarak yenebilir.


Leave A Reply