M Harfi İle Başlayan Müzik Terimleri ve Anlamları

0
Advertisement

M harfi ile başlayan müzik terimleri nelerdir? Müzik terimleri sözlüğü a dan z ye müzik terimleri ve açıklamaları.

MAESTOSO (İtal.) — Görkemli.
MAJÖR — (Fran. Majeur; ing. Majör; İtal. Maggiore; Alm. Dur.) — «Daha küçük» anlamına gelen «minör» sözcüğüne karşıt olarak, «daha büyük» anlamına kullanılır. Minör aralıklardan yarım ses daha büyük aralıklar.
MALAGUEÑA — Malaga kaynaklı, Endülüs’te yayılmış ispanyol halk dansı.
MANDOLİN — Lavta biçimli, dört ya da beş çift telli, perdeli, mızrapla çalınan çalgı. Sanat müziğinde pek seyrek kullanılır.
MARŞ (Fran. Marche, İtal. Marcia, Alm. Marsch) — İnsan yığınlarının genellikle asker birliklerinin hareketini bir düzen içinde yönetmek amacıyla bestelenmiş müzik pahası. Çok eski çağlardan beri — sözcük anlamının da belirttiği gibi — çoğunlukla yürüyüşü düzenlemek ya da yürüyüşe eşlik etmek için kullanılmıştır. Marşlar sanat müziğinde ilk Lully operalarında, daha sonra da Couperin’in klavsen parçalarında yer almıştır.
MAZURKA — Polonya ulusal dansı. Dört ile sekiz çift tarafından adımlar özgürce seçilerek oynanır. Tempo üç zamanlıdır; güçlü vurgu çoğunlukla üçüncü zamana, kimi kere de ikinciye verilir.
MEİSTERSİNGER (Alm.) — 14, 15 ve 16. yüzyıllarda Almanya’ da birlikler ve loncalar kurmuş ozan ve şarkıcılara verilen ad.
MELODİ — Ritm öğesinden yararlanarak, bir biçim için ardarda dizilmiş notalar.
MELODRAM — Müzikle birlikte, melodisiz olarak, düz okuma durumunda söylenen dram; müzik eşliğiyle bir anlatıcı için hazırlanmış yapıtların türüne verilen ad.
MENUETTO (İtal.) — 17. yüzyılda ortaya çıkmış, Fransa kaynaklı, üç zamanlı saray dansı. Adı «küçük» anlamına gelen menu sözcüğünden türemiştir. Ufak adımlarla oynanması bu adı gerektirmiştir. Müziği önce süitlerde yer almış, sonra sonat biçiminin bölümlerinden biri olmuş, yerini scherzo’ya bırakıncaya kadar kullanılmıştır.
METRONOM — Müzikte zaman ölçen, bir parçanın tempo hızını belirten araç. Prensibini 1696’da Pariste Etienne Loulie bulmuş, 1816’da Johann Nepomuk Maelzel ilk metronom fabrikasını kurmuştur.
MİNNESAENGER — 12. ve 13. yüzyıllarda Almanya’da. Fransız troubadour ve trouvere’lerini izleyen gezginci şairlere verilen ad.
MİNÖR (Fran. Mineur, İng. Minör, İtal. Minöre, Alm. Moll) — Majörden yarım ses daha küçük aralık.
MİSSA (Fran. Messe, İng. Mass) — Katolik kilisesi tören müziği. Başlıca bölümleri: «Kyrie», «Gloria», «Sanctus» ve «Benedictus», «Agnus Dei». Her bir parçanın iç biçimini sözler düzenler, «Missa» büyük biçim olarak süiti andırır.
MODULATİON (Fran. ing.) — Bir tonaliteden öbürüne geçme.
MOLTO (İtal.) — Çok. «Allegro molto — Çok hızlı» gibi.
MONODRAM — Tek şarkıcı için opera.
MOTİF — Bir yapıtın kuruluşunun ana öğelerinden biri olarak kullanılan ve bir müzik fikrinin kaynağı olan parça.
MUSİQUE CONCRETE — Somut Müzik.


Leave A Reply