U ve Ü Harfi İle Başlayan Müzik Terimleri ve Anlamları

0
Advertisement

U / Ü harfi ile başlayan müzik terimleri nelerdir? Müzik terimleri sözlüğü a dan z ye müzik terimleri ve açıklamaları.

Klasik Müzik

UVERTÜR

(Fran. «Ouverture»; ital. «Ouverture», «Sinfonia», Alm. «Vorspiel», «Einleitung») — Müzikli sahne yapıtlarının, süit ve senfonilerin başındaki açılış, giriş müziği, İtalya’da Alessandro Scarlatti, Fransa’da da Jean-Baptiste Lully uvertürü üç bölümlü olarak kesinleştirmişler, böylece klasik senfoni biçiminin temelini atmışlardır.

Uvertür, bir operaya, tiyatro oyununa veya bale gibi bir müzikal eserin başlangıç bölümü olarak tanımlanabilir. Uvertür, eserin temasını veya konusunu tanımlayan bir müzikal sunum veya orkestrasyonun bir bölümüdür. Uvertür aynı zamanda eserin müzikal atmosferini veya karakterini belirleme amacı ile de kullanılabilir. Uvertür, genelde eserin teması veya hafif bir özeti sunan kısa bir parça müzikten oluşur. Uvertür, müzikal eserin başlamadan önce dinleyicilere bir fikir verme ve onları eserin havasına veya konusuna hazırlamak amacı ile de kullanılabilir.

ÜÇGEN (TRIANGLE)

(Fran., İng. Triangle) — Titreşimi sağlamak amacıyla üçgen biçiminde bükülmüş maden çubuktan yapılma, belirli bir nota yüksekliği vermeyen vurma çalgısı.

Triangle, müzikte bir çalgı olarak tanımlanabilir. Triangle, düzgün bir üçgen şeklinde bir çelik levha veya metal bir tüpten yapılır ve uzun bir çubuğu ile vurulduğunda çıkan tiz, net ve parlak bir sesle tanımlanır. Triangle, orkestral eserlerin perdeleme veya vurgulama amaçlı kullanılabildiği gibi, rock, pop veya dans müziği gibi daha popüler müzik türlerinde de kullanılabilir. Triangle, genelde çok fazla ses çıkarmadan veya çok yüksek ses çıkarmadan diğer müzik aletleri ile uyumlu olarak kullanılması amacıyla tasarlandı.

Advertisement

Diğer Terimler

  • Unison” : Bir grup müzisyenin veya şarkıcının aynı anda ve aynı nota üzerinde performans sergilemesi.
  • Upbeat” : Bir şarkının ritmi içerisinde çift sayılı vuruşların bulunduğu ve daha hareketli olan zaman dilimine denir.
  • Urban” : Kentsel müziğe verilen addır ve genellikle hip-hop, R&B, funk, soul ve reggaeton gibi tarzlardan oluşur.
  • Unity” : Müziğin düzenli, uyumlu ve ahenkli olmasıdır.
  • Uptempo” : Hızlı tempolu müzik tarzına denir.
  • “Üfleme”: Müziğe hareket kazandıran ancak ritmi belirlemeyen, çalgıya solunum verme tekniği.
  • “Üflemeli çalgılar”: Nefesle çalınan müzik aletleri, örneğin flüt, obua, klarnet.


Leave A Reply