James Wong Howe Kimdir?

0
Advertisement

James Wong Howe kimdir, ne yapmıştır? James Wong Howe hayatı, biyografisi, sinema alanındaki başarıları, filmleri hakkında bilgi.

James Wong Howe

James Wong Howe; asıl adı Wong Tung Jim (d. 28 Ağustos 1899, Guangzhou [Kanton], Çin – ö. 12 Temmuz 1976, Hollywood, ABD), ABD sinemasının en önemli görüntü yönetmenlerindendir.

Beş yaşında ailesiyle birlikte ABD’ye yerleşti. 1916’ya değin Washington ve Oregon eyaletlerinde yaşadı. O yıl Los Angeles’a gitti. 1917’de sinema dünyasına ilk adımı attı ve aynı yıl Cecil B. deMille’in kamera asistanlığını yaptı. 1922’de Famous Players-Lasky Company’nin baş kameramanı oldu. Ardından Metro-Goldwyn-Mayer, Inc. (MGM), Warner Brothers, Columbia Pictures ve RKO Radio Pictures, Inc. film şirketlerinde, 1948’den sonra da serbest olarak çalıştı.

Sessiz sinema dönemindeki pek çok filmde imzası olan Howe, boş film, kamera hareketliliği, ışıklandırma teknikleri gibi sinemanın çeşitli alanlarındaki yeni olanakları sonuna kadar değerlendirdi. Daha sonra da sesli sinemanın kamera hareketlerine getirdiği kısıtlamaları ortadan kaldıracak yöntemler geliştirdi. Renkli film çalışmalarında da siyah beyazlar kadar başarılı olmasına karşın Howe, ışık ve gölgeyi çarpıcı biçimde kullandığı siyah beyaz filmleri yeğliyordu.

Howe Transatlantic (1931) filminde geniş açılı mercek kullanımına, alan derinliği sağlayan görüntü çalışmasına ve gemide yaşanan kapalı yer korkusunu canlandırmak amacıyla başvurduğu tavanlı dekorlara öncülük etmiştir. Elde taşınabilen kamera kullanan ilk kameramanlardan biridir. Body and Soul (1947; Beden ve Ruh) filmindeki boks sahnelerini ayağında patenlerle çekmiş, He Ran All the Way (1951) filminin çekimlerinde de tekerlekli sandalye kullanarak hareket olanaklarını artırmıştır. The Rose Tattoo (1955; Kırmızı Gül) ve Hud (1963; Çılgınların Günahı) filmlerindeki çalışmalarıyla Oscar kazanmıştır.

Advertisement

Leave A Reply