Aladağ Yaylaları Nerededir? Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Aladağ Yaylaları nerededir? Bolu Aladağ, Seben, Sarıalan Yaylalarına nasıl gidilir, özellikleri, olanakları nelerdir, hakkında bilgi.

ALADAĞ (SEBEN – SARIALAN) YAYLALARI

Bolu il merkezinin güneyinde Köroğlu Dağları arasındaki alan, geçtiğimiz yıllarda “Köroğlu Turizm Alanı 2. Gelişim Bölgesi” ilan edildi. Ortalama 1600 metre yüksekliğe konumlanan bu bölge dağları sarmalayan ormanlar, ağaç toplulukları arasındaki geniş çayırlıklar, bu çayırlıklar ortasına kurulan geleneksel yaylalar ve göletlerden oluşuyor. Alanın bir diğer önemli turizm elemanı ise Kartalkaya Kayak Merkezidir.

Köroğlu Dağlarının Mudurnu – Dörtdivan ilçeleri arasındaki bölümü Aladağlar olarak tanımlanır. Bölgeye ulaşım Bolu – Ankara karayolunun Dörtdivan mevkisindeki Kartalkaya tabelasından saparak, ya da Bolu – Seben karayolundan sağlanır.

Batıdan doğuya doğru Kızık, Alpagut, Bıyıklar, Taşlıyayla, Başalan, Ayman, Sebenardı, Gerenözü, Haydar, Karapınar, Haccağız, Vakıfgeçitveren, Örencik, Demirciler, Yeniakçakavak, Alıçören, Sarıalan, Dörtdi-van, Kındıra yaylaları dizi dizi sıralanıyor. Bölgeye yayılan evlerin çoğu değişik mimarileriyle dikkati çekiyor. Binalar hiç çivi kullanmadan, çam ağaçlarından kenetleme ve birbirine geçme şeklinde yapılmış. Yerden yüksekçe yapılmış merdivenler, geniş ocaklar ve kendine has balkonlar mevcuttur.

Söz konusu yaylalarının en güzellerinden olan Kızık 1400 metre yüksekliktedir. İsmini Oğuz-Türkmen boylarından alan Kızık, kendine özgü eski ahşap evleriyle diğer yaylalardan ayrılır. Kızık Yaylasından doğuya devam edildiğinde Orman İşletmesi ve Aladağ İzcilik Kampının yer aldığı Aladağ Göleti’ne varılır. Deniz seviyesinden 1200 metre yüksekliğe konumlanan göl, doğal güzelliği ve temiz havasıyla özellikle yaz aylarında gezginlerin akın ettiği bir mekândır. Sekiz hektarlık alan içerisinde Gençlik ve Spor Bakanlığına ait 396 kişi kapasiteli bir tesis yer alıyor. Göl çevresinde ve yaylalar arasında trekking, piknik, su sporları ve sportif olta balıkçılığı gibi aktiviteler yapılabilir.

Advertisement

Daha sonra asfalt yol takip edilerek Sarıalan Göleti üzerinden Sarıalan bölgesine ulaşılıyor. Geniş bir alana serpişen çayırlıkta birbirine komşu yaylaları gezebilirsiniz. Sarıalan Yaylasının kuzeydoğusunda Saraycık Göleti ve Yaylası yer alıyor. Güneydoğusunda ise ünlü Kartalkaya Zirvesi ve nitelikli otellerin yer aldığı kayak merkezi yükselir.

Sarıalan Yaylaları ile Seben Yaylalarının kavşak noktasındaki Kızık Yaylası’nın hemen güneyinde Seben Göleti bulunuyor. Oldukça büyük bir alana sahip bu gölün çevresinde ise Taşlıyayla, Alpagut, Bıyıklar, Ayman gibi yaylalar sıralanır. Seben Göleti’nden doğuya doğru gidildiğinde ise Başalan, Gerenözü, Haydar, Karapınar, Haccağız yaylaları görülebilir.


Leave A Reply