Dreyfus Davası Nedir? Fransız Tarihinin Ünlü Davasında Yaşananlar

0
Advertisement

Tarihe Dreyfus Davası ve ya Dreyfus Olayı olarak geçen dava hakkında bilgi. Dreyfus davasında ne oldu? Dreyfus ne ile suçlanmıştı. Dava sırasında ve sonrasında neler yaşandı?

Alfred Dreyfus

Kaynak: commons.wikimedia.org

Dreyfus Davası

Fransız tarihinde ünlü bir davadır. 1894 yılında, Fransa’nın askeri sırlarını Almanlara satmakla suçlanan Yüzbaşı Alfred Dreyfus‘un davası sadece Fransa’da değil aynı zamanda bütün dünyada yankılar uyandırmıştır. Dava bittikten sonra da yıllarca bu casusluk olayının dedikodusu sürüp gitmiştir.

Almanların Paris’te ki askeri ateşesi Binbaşı Max von Schwartzkoppen’e gönderilen bir mektup üzerine Yüzbaşı Dreyfus vatana ihanet suçundan askeri mahkemeye verilmişti. Alman askeri ateşesine gelen mektupta Fransızların gizli askeri planlarının özeti yazılıydı. Dreyfus’un el yazısıyla bu mektuptaki yazı birbirine uyduğu için yüzbaşının suçlu olduğu tahmin edilmişti. Mahkemede Dreyfus masum olduğunu iddia ettiyse de kimse onu dinlemiyordu. Sanık mahkum oldu.

Dreyfus’un suçlu görülmesinin bir sebebi de bir Musevi ailesinin çocuğu olmasıydı. Ondan sonra iki yıl kadar Dreyfus davası unutuldu.

1896’da Fransız gizli polis teşkilatının başında yer alan Picquart, bahsi geçen mektubu Dreyfus’un yazmadığını asıl yazan şahsın Binbaşı Ferdinand Esterhazy olduğunu ileri sürdü. Fakat Dreyfus aleyhtarları polis şefini çabuk susturdular. Bir yıl sonra Dreyfus’un erkek kardeşi Mathieu meseleyi yeniden canlandırdı ve davanın yeniden görülebilmesi için çalışmaya başladı. Artık bütün Fransa Dreyfus Davası ile ilgileniyordu. İşe part i çekişmeleride karıştı. Soayalistlerle Cumhuriyetçiler Dreyfus’un tarafını tutuyorlardı. Muhafazakarlar ise Dreyfus’un suçlu olduğuna inanıyor ve iddia ediyorlardı. Bu arada Binbaşı Esterhazy de Askeri Mahkemeye verildi. Mahkeme sonunda suçsuz bulundu ve serbest bırakıldı.

Yazarlardan Tepkiler

O sıralarda ünlü Fransız yazarı Emile Zolaİtham Ediyorum!” isimli bir yazı yayımlayarak Dreyfus’un savunmasını yapınca mahkemeye verildi ve hapse mahkum edildi. Clemenceau, Rousseau, Anatole France, Joseph Reinach ve Charles Peguy gibi yazarlar da Dreyfus’un tarafını tutmaya başladıkları için aksi kanaatte olanlar yavaş yavaş nüfuzlarını kaybediyorlardı. 1898’de bir intihar olayı Dreyfus’un suçsuz olma ihtimalini güçlendirdi. Binbaşı Esterhazy’i kurtarmak için suçu Yüzbaşı Dreyfus’un üstüne atan Binbaşı Henry kendini öldürmüştü.

Advertisement

Artık Dreyfus’un suçsuz olduğunda kimsenin şüphesi kalmamıştı. Dreyfus yeniden mahkeme huzuruna çıkarıldı, hiç beklenmediği halde gene suçlu ilan edildi. Yalnız bu defa hapis cezası azaltılmıştı. Cumhurbaşkanı Loubet, Dreyfus’u affettiği halde davanın dedikodusu sona ermedi. Nihayet 1906’da Dreyfus, Yüksek Mahkemede beraat etti. Orduya dönmesine de izin verildi. Hemde binbaşı rütbesi ile devam edecekti. Dreyfus’a aynı zamanda Legion d’Honneur nişanı verildi. Dreyfus Binci Dünya Savaşı sürerken general oldu. 1930’da Alman askeri ateşesi Shwarztkoppen’in anıları yayınlanınca Dreyfus’un suçsuzluğu bir kere daha ortaya çıktı.

Bu olay, Fransa’da Kiliseyle devletin birbirlerinden ayrılmasını kolaylaştırması bakımından da ayrıca bir önem taşır. Öte yandan suçsuz iken Şeytan Adasına sürgüne gönderilen Dreyfus’un hayatını birçok yazar konu olarak ele almıştır. Bu konuya dair birçok filmde çevrilmiştir.


Leave A Reply