Bartolomé Ordóñez Kimdir?

0
Advertisement

Bartolomé Ordóñez kimdir ve ne yapmıştır? Bartolomé Ordóñez hayatı, biyografisi, eserleri, heykelleri hakkında bilgi.

Bartolomé Ordóñez

Bartolomé Ordóñez; (d. y. 1490, Burgos, Kastilya – ö. 1520, Carrara, Papalık Devletleri), İspanyol Rönesans heykelciliğinin öncülerinden biridir. İtalyan Rönesans ustalarından etkilenmiş, zamanla geliştirdiği kendine özgü saf üslubu ölümünden sonra yaygın biçimde taklit edilmiştir.

1514-15’te Diego de Siloe’yle birlikte “Caraccioli Altar Panosu”nu (S. Giovanni a Carbonara Kilisesi, Napoli) yaptı. Yaklaşık 1518’de, Andrea Bonifacio’nun mermer mezarı (SS. Severiao ve Sosia Kilisesi Napoli) üzerinde çalıştı. Bu arada 1517’de Barselona’da, katedraldeki koroyeri sıralarına ahşap kabartmalar ve trascoro’ya (koroyerinin arkasındaki paravana duvar) mermer kabartmalar yapmakla görevlendirildi. 1519’da trascoro için mermer sağlamak amacıyla gittiği Carrara’da, kabartmaların yapımı için bir atölye açtı, ama ertesi yıl öldü.

Ordóñez Donatello’nun, Leonardo da Vinci‘nin ve Michelangelo‘nun çalışmaları konusunda bilgiliydi. “Caraccioli Altar Panosunun ana parçası olan “Müneccim Kralların Tapınması”, gerek düzenlenmesi gerekse perspektif kullanımı ve ritim anlayışı bakımından onun Rönesans üslubunda ulaştığı ustalığın parlak bir örneğidir. Bu pano ve öbür başyapıtları 16. yüzyılın önemli Napolili heykelcilerini derinden etkilemiştir.

Advertisement

Leave A Reply