Ōmura Masujirō Kimdir?

0
Advertisement

Ōmura Masujirō kimdir ve ne yapmıştır? Ōmura Masujirō hayatı, biyografisi, çalışmaları ve askeri kariyeri hakkında bilgi.

Ōmura Masujirō

Ōmura Masujirō; (d. 1824 – ö. Aralık 1869, Osaka, Japonya), çağdaş Japon ordusunun kurucusu sayılan bilim adamı ve askeri uzmandır.

Suo yöresindeki (bugün Yamaguçi ili) Çoşu klanından bir hekimin oğluydu. Konfüçyüsçü ahlak ilkeleri eğitiminden sonra 19 yaşında rangaku Öğrenimine başladı. Yirmi üç yaşında Osaka’ya giderek Batı tıp bilimi konusunda çalışmalar yaptı.

1850’de doğduğu yöreye dönerek hekim olarak çalıştı. Ama bu alanda başarılı olamayarak 1853’te İyo’daki (bugün Ehime ili) Uvacima klanında Batı bilimi konusunda ders vermeye başladı. Bir süre Nagasaki’de Batı denizcilik bilimi konusunda araştırmalar yaptıktan sonra 1856’da Edo’ya (bugün Tokyo) gitti. Burada önce Batı kitaplarının araştırılması için kurulan resmi Banşo-Şirabeşo dairesinde, ardından da Ulusal Askeri Akademi’de öğretmenlik yaptı. Bu dönemde aynca Batılıların askeri stratejileri üzerinde araştırmalar yürüttü.

1861’de sahip olduğu han’a döndükten sonra Çoşu askeri örgütünde danışmanlık üstlenerek Batı askerlik bilimini uygulamaya girişti. Meici döneminden (1808-1912) önce, 1864 ve 1865’te Çoşu ile şogunluğun kuvvetleri arasındaki çarpışmalarda askeri strateji uzmanı olarak ünlendi.

Advertisement

1869’da askeri işler bakanlığına getirildi. Yeni kurulan imparatorluk ordusunda zorunlu askerlik sisteminin uygulanmasını ve samurai (savaşçı) sınıfının bütünüyle kaldırılmasını sağladı. Kyoto’daki askeri okulları denetlerken, reformlarına karşı çıkan samurai’lerce öldürüldü.


Leave A Reply