Otel Nedir? Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Otel nedir, tanımı, özellikleri nelerdir? Otel ne işe yarar, tarihçesi nedir? Otel hakkında bilgi.

Otel Nedir? Hakkında Bilgi

Otel, insanlara geçici olarak geceleme olanağı sağlayan ticari kuruluş. Birçok otelde ayrıca yemek ve eğlence hizmetleri de sunulur. Romalıların karayolları boyunca hanlar bulunuyordu. Hanlar Hindistan, Çin ve Ortadoğu ülkelerinde de kent dışı yollarda yer alıyordu. Ortaçağda yolcuları barındırma ve tehlikelerden koruma görevini Doğu’da kervansaraylar, zaviyeler, Batı’da da manastırlar üstlenmişti. Örneğin Aziz Bernard’ın Alp Dağlarındaki Büyük St. Bernard Geçidinde kurduğu ünlü konukevi böyle bir durak yeriydi.

18. yüzyılda özellikle at arabalarıyla yapılan yolculukların çoğalması hanların kârlı işletmeler haline gelmesine yol açtı. Çağdaş oteller büyük ölçüde demiryollarına bağlı olarak gelişti; oteller çoğunlukla istasyonla-nn yakınına yapıldı. II. Dünya Savaşı’ndan sonra havaalanlarının yanında ya da yakınında da oteller yapılmaya başladı. Belli bir şirkete ya da şirketler grubuna bağlı oteller zinciri kurmak çağdaş işletmeciliğin bir parçası haline geldi. Müşteriye yatak ve yemek sağlamanın yanı sıra, oda servisi, çamaşır yıkama, kuru temizleme ve ütüleme gibi hizmetler, içki içilebilecek kokteyl salonları, gece kulüpleri ve alışveriş edilebilecek dükkânlar da otellerin ayrılmaz parçalan oldu.

Çağdaş oteller belli başlı iki hizmet biçiminden birine yöneliktir. Bazı oteller sürekli müşterilerin isteklerini karşılayan işletmelerdir. İkincisi ise, örneğin tatil geçirmek gibi geçici bir süre için kalacak müşterilerin isteklerini karşılayan otellerdir. Bu ikinci tür oteller güzel manzaralı yerler, kayak bölgeleri ya da plaj gibi tatil geçirmeye elverişli, eğlence ve spor olanaklarının bulunduğu yörelerde ya da yakınlarında kurulur. Bazı otellerde oda ücretinin içinde yemek ücreti de bulunur. Böyle çalışan Amerikan otellerine karşılık Avrupa otellerinde belirtilen ücret yalnız gecelemeyi kapsar. Son zamanlarda konferans, kongre, sergi, fuar türünden toplantı ve etkinlikler gittikçe artan biçimde otellerde düzenlenmekte, oteller bu tür etkinliklere katılan konukları da ağırlamaya yönelmektedir.

Advertisement

Leave A Reply