Üç Benekli Gurami Balığı Özellikleri, Akvaryumda Bakımı Üretimi Çeşitleri

0
Advertisement

Üç Benekli Gurami Balığı nasıl bakılır, özellikleri nelerdir? Gurami balığı çeşitleri, akvaryumda bakımı ve üretimi, beslenmesi.

üç benekli gurami

Kaynak: commons.wikimedia.org

ÜÇ BENEKLİ GURAMİ (TRİCOGASTER TRİCHOPTERUS)

Gövdeleri biçimsel yönden İnci Guramiyi anımsatır. Gümüşü mavi ve gümüşlü yeşil renkte olanları vardır. Bütün gövde bu temel rengin yer yer koyulup açılmasıyla ebruli bir görünüm kazanır. Gövde de, biri kuyruk başlangıcında diğeri karın üstünde olmak üzere iki tane siyah beneği vardır. Yüzgeçleri görünümlerine büyük bir çekicilik veren beyaz, sarı, veya portakal rengi beneklerle bezenmiştir. Boyları 13-14 cm. yi bulur. Cinsel olgunluğa 7-8 cm. olduklarında ulaşırlar. Üreme çağında renklerinin koyulaştığı izlenir

Vatanı Siam, Bengal ve Birmanya gibi Güney Doğu Asya’nın tatlı sularıdır. Oldukça sakin bir balıktır. Yüksek ısıyı sever. Normal ısısı 26°C, üreme ısısı 30°C dir. İyi gelişmiş ve iyi beslenen sağlıklı bir dişi 1000 kadar yumurta verebilir bir defada, üremesi türünün genel özelliklerine uygundur. Yalnız, bazen yuva yapmayıp yumurtalarını doğrudan doğruya akvaryum tabanına döker.

Üç Benekli Guraminin akvaryumlarımıza giren beğenilen üç üyesi daha vardır

MAVİ GURAMİ (TRİCHOGASTER TRİCHOPTERUS SUMARTRANUS)

İsminden de anlaşılacağı üzere Sumatra kaynaklı bir balıktır. Gümüşi mavi rengi ve zarif biçimiyle çok göz okşayıcıdır.

OPAL GURAMİ (TRİHOGASTER TRİCHOPTERUS COSBY)

Duru ve mat bir beyazlığı vardır. Dekoratif güzelliği, sakin karakteri ve üre-tilmesindeki kolaylık nedeniyle sevilen bir akvaryum üyesidir.

Advertisement

KALIN DUDAKLI GURAMİ (COLİSA LABİOSA)

Cüce Gurami’den sonra Guramilerin en küçüğüdür. Ortalama olarak boyu 8 santim kadardır. Gümüşi renkte olup üzeri band ve puanlarla süslüdür.

Erkekler dişilere nazaran daha parlak renkte olup, yüzgeçleri daha çok gelişmiştir. Sırt yüzgeci sivri bir biçimde son bulur.

Anavatanı Burma dolaylarıdır. Sakin bir balık olup, karma akvaryumlarda beslenebilir. Yüksek dereceli ısıdan hoşlanır. 24-30 C° en sevdiği ısılardır. Her türlü yemle beslenebilirler. Üremeleri türlerinin genel karakterine uyar.

Bu balıklarda genel olarak ufak yaralar çabuk kapanmaz. Zamanla işliy©-rek, iltihaplı ve derin yaralar haline gelir Bu sebepten yaralanmaların hemen önü alınmalı ve keskin kenarlı maddeler akvaryuma konulmamalıdır.

cüce gurami

Kaynak: commons.wikimedia.org

CÜCE GURAMİ (COLİSA LALİA)

Bilinen Gurami türlerinin en küçüğü olması dolayısiyle, «Cüce Gurami» adıyla anılır. Boyu ancak 5 santim kadardır. Anavatanı Bengal’dir.

Özellikle erkeği pek güzeldir. Parlak kırmızı bir zemin üstüne metal mavisi çizgi ve puanlarla bezenmiştir. Karın kısmı mavimsi yeşil, yüzgeçler ve vücudu gri-mavi-kırmızı renk karışımları içindedir.

Advertisement

Çok sakin olup, aynı zamanda çok utangaçtır. Çoğu vaktini bitkilerin arasında saklanmakla geçirir. Yemek için ortaya çıktığında, küçük bir harika olduğu derhal fark edilir. Dişisi daha soluktur ve sırt yüzgeci sivri değildir.

Üremesi türünün özelliklerini taşır. Myriophillum gibi bitkilerin yapraklarını kullanarak yuvasını kurar. Yuvanın kurulmasında, bazen dişinin de yardımcı olduğu görülür. Gurami Lalia erkeği, sakin karakterine rağmen, yumurtlamadan sonra dişisini öldürebilir.

BÜYÜLÜ GURAMİ (COLİSA FASCİATA)

Colisa Lalia’dan daha büyük bir balık olup, boyu 10 santimi bulur. Gene! olarak Colisa Lalia’ya benzer. Vücudu, karın kısmı hariç esmer renklidir. Karnı açık mavi renkte olup, bütün vücudu enine mavi veya yeşil çizgilerle bezenmiştir.

Anavatanı Bengaldir. Yüksek ısıdan hoşLanır 26° C lik ısı Büyülü Gurami için idealdir. Üremesi türünün özelliklerine uygundur. Erkek önce bitki döküntülerinden bir yuva meydana getirir. Daha sonra, üstüne hava kabarcıkları gönderir.

Sakin bir balık olup karma akvaryumlarda yaşayabilir.


Leave A Reply