Orman Bahçıvanı Böceği Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Orman bahçıvanı nedir, nasıl bir böcektir? Orman bahçıvanı böceğinin özellikleri, zararları, yaşadığı yerler hakkında bilgi.

Orman Bahçıvanı Böceği

Orman Bahçıvanı; Coleoptera (kınkanatlılar) takımının Scolytidae (kabukböceği) familyasının Blastophagus cinsinden, orman zararlısı iki böcek türünün ortak adıdır. Özellikle çam sürgünlerinin kırılmasına yol açan bu böcekler, zarar verdikleri ağaçlarda makasla kesilmiş gibi bir görünüm yarattıkları için bu adla anılırlar.

Büyük orman bahçıvanı (B. piniperda) Avrasya’da geniş bir coğrafi dağılım gösterir. Uzunluğu 3,5-5 mm’dir. Genellikle hastalıklı ağaçlara zarar veren bu tür önce büyütken dokuda yollar açar, daha sonra da sürgünleri içten oyarak kırılmasına neden olur. Küçük orman bahçıvanı (B. minör) ise bütün Avrupa’ya dağılmıştır. Türkiye’de İstanbul, Eskişehir, Ayancık, Daday ve Safranbolu yörelerinde yaygındır. Sağlıklı ağaçlara da girdiğinden ve açtığı yatay yollarla bazen ağaç gövdesini tümüyle çevreleyip özsu akışını engellediğinden büyük orman bahçıvanından çok daha tehlikelidir.


Leave A Reply