Gaston Orleans Dükü Hayatı

0
Advertisement

Orleans Dükü Gaston kimdir, ne yapmıştır? Orleans Dükü Gaston hayatı, biyografisi, siyasi kariyeri hakkında bilgi.

Gaston Orleans Dükü

Gaston Orleans Dükü; lakabı Gastón de France ya da Monsieur (d. 25 Nisan 1608, Fontainebleau – ö. 2 Şubat 1660, Blois, Fransa), üçüncü Orléans hanedanının ilk düküdür. Ağabeyi Kral XIII. Louis’nin hükümdarlığı sırasında (1610-43) ve yeğeni XIV. Louis’ nin (hd 1643-1715) çocukluk yıllarında adı birçok başarısız entrika ve ayaklanma girişimine karışmıştır.

Fransa kralı IV. Henri’yle (hd 1589-1610) Marie de Médicis’nin üçüncü oğluydu. Annesi ve Kardinal Richelieu 1626’da kendisini Marie de Bourbon-Montpensier’yle zorla evlendirmeye kalkışınca aralarında Chevreuse düşesi ve âşığı Chalais markisinin de bulunduğu soyluların kışkırtmasıyla Richelieu’yü öldürmek üzere bir komplo düzenledi. Komployu açığa çıkaran Richelieu, Chalais markisinin boynunu vurdurttu. Tahtın vârisi olduğu için ölümden kurtulan Gaston, Ağustos 1626’da Montpensier’yle evlendi ve Orléans dükü yapıldı. Karısı dokuz ay sonra doğum yaparken öldü.

Richelieu’nün görevden alınmasını isteyen Marie de Médicis’nin Şubat 1631’de XIII. Louis tarafından Paris dışına sürgüne gönderilmesi üzerine Marie de Médicis’yi desteklediğini açıklayarak asker toplamaya başladıysa da kısa bir süre sonra Fransa’dan kaçtı. Temmuzda Languedoc valisi Montmorency dükünün önderlik ettiği bir ayaklanmaya katılmak üzere Fransa’ya döndü. Ayaklanma bastırıldıktan sonra affedildi. Ama Montmorency’nin idam edilmesi üzerine yeniden ülke dışına çıktı. 1634’te Richelieu’nün izniyle Fransa’ya döndü. 1636’da Picardie’de XIII. Louis adına İspanyollara karşı savaştı. 1638’de kralın bir oğlunun (sonradan Fransa kralı XIV. Louis) olmasıyla tahta çıkma şansını yitirdi.

XIV. Louis’nin tahta çıkmasının ardından XIII. Louis’nin vasiyeti uyarınca kral vekili oldu. Ana kraliçe Anne d’Autriche’in tek başına kral naibi olmasına yardımcı oldu. Ama Anne başbakanlığa Richelieu’nün desteklediği Kardinal Jules Mazarin’i atadı. 1648’deki Fronde olarak bilinen soylu ayaklanması sırasında önce Mazarin’i destekleyen Orléans, 1651’de Anne’ı Mazarin’i görevden almaya zorlayan prenslere katıldı. Paris’in kraliyet kuvvetlerince geri alındığı 1652’de XIV. Louis tarafından sürgüne gönderildi. Ama dört yıl sonra kralla resmen barıştı. Anılan 1683’te yayımlandı.

Advertisement

Leave A Reply