Hava Kirliliğinin Hayvanlar Üzerindeki Etkileri ve Zararları

0
Advertisement

Hava kirliliğinin hayvanlar üzerindeki etkileri nelerdir?Hayvan popülasyonuna hava kirliliği nasıl zarar verir? Olumsuz etkileri nelerdir?

Hava Kirliliğinin Hayvanlar Üzerindeki Etkileri ve Zararları

Hava, Dünya’daki yaşamın varlığı söz konusu olduğunda temel unsurlardan biridir ve aynı şey kirlendiğinde, her zaman ona bağlı olan tüm yaşam formları üzerinde bir dizi olumsuz etkiye yol açmak zorundadır. Tüm yaşam biçimleri dediğimiz vakit, gezegendeki insanları, bitkileri ve hayvanları kastettiğimizi lütfen unutmayın. İnsanlarda olduğu gibi, hava kirliliğinin bitkiler ve hayvanlar üzerindeki etkileri de oldukça şiddetlidir. Bitkilerde, havadaki kirleticiler stomaları, yani bitkilerin karbondioksit içerdiği küçük gözenekleri bloke etme ve fotosentez sürecini engelleme eğilimindedir. Hayvanlar söz konusu olduğunda, etkiler insanlar üzerindeki etkilere biraz benzer.

Hava Kirliliği: Genel Bakış

Dünya atmosferinde, yaşam süreçlerini gerçekleştirmek için gezegende çeşitli yaşam formlarının gerektirdiği havanın kirlenmesine yol açan zararlı gazların ve partikül maddenin girişine hava kirliliği denir. Volkanik patlamalar, yangınlar vb.Gibi doğal hava kirliliğinin yanı sıra araç emisyonları, endüstriyel dumanlar vb. Gibi insan kaynaklı nedenler de vardır. Son birkaç on yılda, insan kaynaklı kirlilik çok fazla hale geldi doğal muadili ile karşılaştırıldığında şiddetli ve yaygındır. Havayı kirlettiği bilinen kirletici maddeler, hepsi insanlar ve hayvanlar için zararlı olduğu bilinen karbondioksit, karbon monoksit, kükürt dioksit, azot oksit vb.

Hava Kirliliğinin Hayvanlar Üzerindeki Etkileri ve Zararları

Hayvanlar Üzerinde Olumsuz Etkileri

İnsanlarla birlikte, küçük mikroplardan büyük memelilere kadar değişen hayvanlar da havadan türetilen oksijene bağımlıdır. Kirlenmiş hava oksijen solumak için solunduğunda, bununla birlikte birkaç zararlı gaz da solunur. Bu zararlı gazların hayvanları insanları etkilediği şekilde etkilediğine inanılmaktadır. Uzmanlar ayrıca, hayvanların uzun bir süre boyunca soluduğu partikül maddenin dokularında birikebileceğini ve uzun vadede organlarına zarar verebileceğini öne sürüyor. Hayvanlar, zararlı kirletici maddeleri doğrudan solumak dışında, yedikleri yiyeceklerden ve derileri yoluyla emilerek bu kirletici maddelerle de temas edebilirler. Daha da önemlisi, hayvanlar, bizden olduğu gibi kendilerini korumak için iyi donanımlı olmadıklarından, biz insanlara kıyasla bu konuda daha savunmasızdırlar.

Advertisement

Hava Kirliliğinin Hayvanlar Üzerindeki Etkileri ve Zararları

Asit Yağmurları

Zararlı gazlar ve partikül madde içindeki nefes almanın hayvanlar üzerindeki etkileri insanlara benzer olsa da, hayvanlar da bu zararlı gazlara dolaylı olarak savunmasızdır. Yine hava kirliliğine atfedilen asit yağmuru hayvanlar için en büyük tehditlerden biridir. Atmosferde kükürt dioksit ve azot oksit gibi kirleticiler serbest kaldığında, havada yükselmeye başlarlar ve yağmur taşıyan bulutlarla temas ederler. Bu bulutlar çökmeye başladığında, su damlacıkları atmosferde asılı kalan ve asit yağmuru ile sonuçlanan kimyasallarla reaksiyona girer. PH değeri 5.5 olan asit yağmur suyu, havuzların ve nehirlerin kimyasal özelliklerini değiştirir ve bu su kütlelerinde yaşayan türler için habitat tahribatı ile sonuçlanır. Benzer şekilde, asit yağmuru da gezegendeki bitki örtüsünü ve suyu kontamine eder ve kontamine suyu içen ve kontamine bitkilerle beslenen hayvanlara zarar verir. Asit yağmuru nedeniyle tatlı su biyomu türleri için habitat kaybı durumlarının eksikliği yoktur. Aslında, birçok Kuzey Amerika gölleri asit asitleri ve asit sisi oluşumlarının artmasıyla neredeyse cansız hale geldi.

ozon tabakası

Ozon Tabakası

Ozon Tabakası ve Küresel Isınma

Atmosferde karbondioksit gibi sera gazları salındığında, Güneş’ten gelen zararlı ultraviyole radyasyonunu engelleyen ozon tabakasını tüketmeye başlarlar. Ozon tabakası tükenmeye başladığında, Dünya’nın atmosferine giren zararlı radyasyon, gezegendeki bitkilere ve hayvanlara zarar verir. Uzmanlara inanılırsa, bu zararlı ultraviyole radyasyon hayvanlarda da kanser gibi cilt problemlerine neden olabilir. Aynı zamanda, kendi içinde bir sera gazı olan troposferik ozon, hayvanlarda doku hasarına ve solunum yolu enfeksiyonlarına neden olma eğilimindedir. Unutmamak gerekir ki, çok sayıda tür için habitat kaybının altında yatan faktörlerden biri olan küresel ısınma, Dünya atmosferinde karbondioksit ve kükürt dioksit gibi kirleticilerin serbest bırakılmasından kaynaklanmaktadır.

Havanın kirlenme oranında, bu hayvanların çevredeki değişikliklere uyum sağlama şansı bile olmayacak. Uzun vadede, bu etkiler türlerin birbiri ardına yok olmasını tetikleyecektir. Bu, bugün alıcı olan tüm bu hayvanlarla birlikte, tüm türlerin birbirine bağlı olduğu karmaşık ekolojik ağı oluşturduğumuzu göz önünde bulundurarak, sıkıntılarımızı ekleyecektir.


Leave A Reply