Beş Duyumuz Hakkında İlginç Gerçekler

0
Advertisement

Beş duyularımızın ilginç özellikleri nelerdir? Muhtemelen ilk defa duyacağınız beş duyumuz hakkındaki ilginç gerçekler, bilgiler.

Beş Duyumuz Hakkında İlginç Gerçekler

Yaşam beş duyu ile yaşanır – ilkbahar boyunca rengarenk bir bahçenin manzarası ve kokusu, taze olgunlaşmış meyvenin tadı, ince ayarlanmış bir aletin melodisi ve sevdiğiniz birinden gelen rahatlatıcı dokunuş. Duyularımız çevremizi beş farklı seviyede algılayabilmemizi sağlar. Beş duyu gelişmiş fonksiyonları ve olağanüstü yetenekleri göz önüne alındığında, tıp alanındaki kişiler ve sadece insan fizyolojisine ilgi duyan insanlar için büyüleyici bir çalışma alanı. İşte beş duyunuzla ilgili az bilinen gerçekler.

göz

  • Gözlerimiz saatte 36.000 adet bilgi işleme yeteneğine sahipler: Beynimize işleyebilmeleri için verileri verimli bir şekilde sunar, böylece anında bağlamsallaştırabilir ve değerlendirebilirsiniz. Yalnızca bizi çevreleyen hareketleri değil, sanatı, yazıyı ve diğer uyarıcı görsel bilgileri de böyle anlıyoruz.
  • Gözlerimiz ömür boyu 24 milyon görüntüyü işler: Genel olarak, bilginizin yüzde 85’ine katkıda bulunurlar. Basitçe söylemek gerekirse, içinde yaşadığımız ortamlara nasıl tepki vereceğimizi ayarlamaktan sorumludurlar.
  • Bir göz iki milyondan fazla çalışmakta olan parçadan oluşur: İnanılmaz derecede karmaşık olan gözünüz, daha önce de belirtildiği gibi, farklı koşullara uyum sağlayabilen ve bir takım rahatsızlıkların üstesinden gelebilecek oldukça üretken ve esnek bir organdır.
  • Gözlerimiz mum ışığını 22 km uzaklıktaki mesafeden tanıyabilir: Elbette, bu yalnızca mükemmel koşullar altında yapılabilir, ancak yine de etkileyici. Göz kaslarımız vücudunuzdaki görevlerine göre en güçlü kaslardır ve yüzde 100 kapasitede çalışırlar.
  • Erkeklerin kadınlara göre renk körü olma olasılığı çok daha fazladır.
  • Anlık işitme kaybı 120 desibelde meydana gelir: 80 desibele ulaşan herhangi bir sese uzun süre maruz kalmak işitme kaybına neden olabilir, ancak bir ses konserinde konuşmacıların önünde oturmaya eşdeğer olan 120 desibelde anlık işitme kaybı oluşabilir. 140 desibelde, bir jet motorunun veya ateşli silahın eşdeğeri, işitme kaybı ve gerçek ağrı oluşabilir.
Sürekli zil sesi, tıklatma, tıslama veya kükreme sesleri duyarsanız, yalnız değilsiniz
  • Sürekli zil sesi, tıklatma, tıslama veya kükreme sesleri duyarsanız, yalnız değilsiniz. Yaygın nedenler arasında yüksek seslere ve ilaçlara maruz kalmak sayılabilir ve hatta yüksek veya düşük tansiyon, kalp sorunları ve tümörlerin varlığı gibi sorunların yan etkisi olarak ortaya çıkabilir. İnsan kulağı, titizlikle tedavi edilmesi gereken hassas anatomik organdır.
  • 10,000 kokuyu koklayabilirsiniz. Koku duyumuz, birçoğu yine de yetersiz görüşe sahip olan hayvanların sahip olduğu koku duyumundan daha düşüktür. Buna rağmen hala burnumuzdaki koku alıcı nöronları kullanarak çok sayıda kokuyu tespit etme yeteneğine sahibiz. Bu reseptörlerin her biri benzersiz bir gen ile kodlanmıştır; Eğer bu genimiz olmasaydı bu kokuyu tespit etme yeteneğinden yoksun olurduk.
Koku duyumuz hafızamızla yakından bağlantılıdır
  • Koku duyumuz hafızamızla yakından bağlantılıdır: Beynin limbik sisteminin bir parçası olan olfaktör bulb, sırasıyla ilişkisel öğrenme ve duygudan sorumlu olan hipokampus ve amigdalaya erişir. İnsanlar çoğu zaman kokuyu koşullu bir cevap olarak geçmiş olaylara bağlarlar; bu kokunun bir deneyim ile tekrar tekrar eşleştirilmesinin sonucudur.
  • Dişiler erkeklerden daha iyi bir koku alma duyusuna sahiptir: Kadınların erkekleri dövdüğü bir başka duygu. ABD’de on yıl önce yapılan bir araştırma, üreme çağındaki kadınların çeşitli kokuları erkeklerden daha yüksek oranda saptayabildiklerini buldu. Bunun muhtemelen kadın cinsiyet hormonlarının etkisinden kaynaklandığını göstermiştir. Bununla birlikte, erkekler ve dişiler orta yaşlı veya daha yaşlı olduğunda, koku duyuları kabaca aynıdır.
  • Bir kadının hamilelik sırasında koku alma duyusu artar: Bazı kadınlar hamilelik sırasında, normalde hoş olan kokuları dayanılmaz bulacak kadar fazla hissederler. Doktorlar bunun olmasının bir nedenini belirlemediler, ancak bunun hamilelikteki sabah hastalığının (bulantılarının) bir yan etkisi olduğunu iddia eden birkaç teori var.

Tat olarak deneyimlediklerimizin yüzde sekseni aslında kokudur: Koku tadı etkiler. Çocuklar, ebeveynleri tarafından yemek zorunda bırakıldıkları kötü yiyecekleri tatmaktan kaçınmak için burunlarını tıkar. Böyle bir davranış koku moleküllerinin burnunuzdaki koku hücrelerine ulaşmasını engelleyerek sevmediğiniz şeyleri yemenin beraberinde getirdiği hoşnutsuzluğu atlamanızı sağlar.

Advertisement

Dişiler, erkeklerden daha iyi bir tat hissine sahiptir: Dişiler ve erkekler yaklaşık olarak aynı sayıda tat tomurcuğuna sahiptir, bu nedenle fark, tat belirtilerini işleme koyma şekillerindedir. Danimarkalı Bilim İletişimi ve gıda bilimcileri tarafından Kopenhag Üniversitesi’ndeki Yaşam Bilimleri Fakültesi’nden (LIFE) yapılan bir araştırma, erkeklerin bu tür tatları tanımak için kadınlara göre yüzde 10 daha fazla ekşilik ve yaklaşık yüzde 20 daha fazla tatlılığa ihtiyaç duyduklarını belirledi.

Tükürüğünüzün çözemediği şeyleri tadamazsınız: Tükürük, yiyeceklerdeki kimyasalları eritir, bu da tat alma duyularınızdaki reseptörlerin tadı tespit etmesini sağlar. Onsuz, belli ki, yemek tatsız. Kendiniz görmek (veya tadına bakmak) için, dilinizi bir kağıt havluyla kurulayın ve şeker ve tuzdan oluşan kuru yiyecekleri tatmaya çalışın.


Leave A Reply