Ohio Nehri Nerededir ve Nereye Dökülür?

0
Advertisement

Ohio Nehri nereden doğar, nereye dökülür, nerededir? Ohio Nehri özellikleri, geçtiği alan, hakkında bilgi.

Ohio Nehri

Ohio Nehri

Ohio Nehri; ABD’nin ortadoğu kesiminde büyük suyoludur. Uzunluğu 1.579 km’dir. Allegheny ve Monongahela ırmaklarının Pittsburgh’da birleşmesiyle oluşur. Kuzeybatı doğrultusunda akarak Pennsylvania sınırlarından çıktıktan sonra, güneybatıya yönelir ve Illinois eyaletinin Cairo kentinde Mississippi Irmağıyla birleşir. Ohio-Batı Virginia, Ohio-Kentucky, Indiana-Kentucky ve Illinois-Kentucky eyaletlerinin sınırlarını çizen ırmak, Mississippi’ye bütün öteki kollarından daha fazla su boşaltır ve toplam 528.100 kilometrekarelik bir alanın sularını toplar.

Ulaşıma elverişli olan Ohio Nehri, taşıdığı su miktarındaki zaman zaman sel boyutlarına ulaşan mevsimlik dalgalanmalara karşın, oldukça düzenli olan debisi sayesinde, ilk yerleşmelerin kurulduğu tarihten bu yana bölge ticaretinde önemli rol oynamıştır. Pennsylvania’nın Johnstown (1889) ve Ohio’nun Dayton (1913) kentlerinde büyük zarara yol açan baskınlardan ve 1936-37 yıllarında yaşanan öteki sel felaketlerinden sonra, federal hükümet ırmağın akışını denetlemek amacıyla bir dizi baraj inşa etmiştir. Irmağın Ohio eyaleti sınırlan içinde kalan kesiminde hidroelektrik santralları yoktur. Bu kesiminde üç metrelik derinliğiyle ulaşıma elverişli olan ırmakta kömür, petrol, çelik ve çeşitli sanayi malları taşıyan şilepler işler. Irmağın ulaşım açısından en tehlikeli yeri olan Louisville’deki Ohio Irmağı çağlayanında kanal-havuzlar inşa edilmiştir.

Ohio Nehrinin kolları arasında, güneyden aldığı Tennessee, Cumberland, Kanawha, Big Sandy, Licking, Kentucky ve Green ırmaklarıyla kuzeyden aldığı Muskingum, Miami, Wabash ve Scioto ırmakları sayılabilir. Irmak kıyısındaki başlıca kentler Ohio eyaletindeki Pittsburgh, Cairo, Wheeling, Louisville, Steubenville, Marietta, Gallipolis, Portsmouth ve Cincinnati; Indiana eyaletindeki Madison, New Albany, Evansville ve Mount Vernon; Batı Virginia eyaletindeki Parkersburg ve Huntington ile Kentucky eyaletindeki Ashland, Covington, Owensboro ve Paducah’tir.

Ohio Irmağını gören ilk beyaz (1669) olduğu söylenen Robert Cavalier, Louisville’deki çağlayanlarla karşılaşıncaya kadar ırmak boyunca ilerledi. Fransız ve Yerli Savaşı’nı (1754-63) sona erdiren 1763’teki antlaşmayla İngilizler ırmak kıyılarının denetimini kesin olarak ele geçirdiler.

Advertisement

Leave A Reply