Muhabbet Çiçeği Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Muhabbet çiçeği nasıl bir bitkidir, nerede yetişir? Muhabbet çiçeğinin özellikleri, yetiştirilmesi ve bakımı nasıldır? Muhabbet çiçeği hakkında da bilgi.

Muhabbetçiçeği

Muhabbetçiçeği Hakkında Bilgi

Muhabbet çiçeği, (Lat. Reseda). İkiçenekliler sınıfından, Muhabbetçiçeğigiller familyasından bir bitki. Genelde Akdeniz ülkelerinde yetişir. Bir ya da çok yıllık otsu bir bitkidir. Beyaz ya da sarı olan çiçekleri kömeç halinde, dal uçlarındadır.Meyvesi kapsül biçimindedir. Yaklaşık 60 türü vardır. Bilinen türleri; sarı muhabbet çiçeği, Türkiye’de yaygın olarak yetişir. Küçük muhabbet çiçeğinden elde edilen sarı boya maddesi, boya endüstrisinde (özellikle kumaş boyacılığında) kullanılır.

Muhabbet çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Muhabbet çiçeği ikinci yılda çiçek açar. Bitki sadece iki yıl yaşar, fakat genellikle her yıl bol miktarda çiçek açması için yeterli miktarda tohum bırakır. Ayrıca çiçeklenme mevsiminin sonunda kuru tohum kabuğundan, tohum toplayabilirsiniz. Bitkiyi, son dondan sonra, ya da yaz başlarında dikebilirsiniz. Sıcak bir iklimde yaşıyorsanız, erken ilkbaharda çiçek açması için sonbaharın sonlarında tohum ekebilirsiniz. Muhabbet çiçeği hafif nemli toprakta büyür. Verimli toprak istese de killi, çakıllı toprağı da tolere edebilir. Bitkinin büyüyeceği yere tohumlarının direk olarak dikilmesi tavsiye edilir. Sonradan fidan nakli başarısız olabilir. Bitkinin tam veya kısmi güneş ışığına ihtiyacı vardır.

muhabbet çiçeği

Muhabbet çiçeği Bakımı

Büyüyen Muhabbet çiçeği çok fazla bakım gerektirmez, ancak Muhabbet çiçeği kuraklığa dayanıklı olmadığından düzenli olarak sulama önemlidir. Arada bir gübre verilirse daha fazla çiçek açar ve daha güçlü bir koku verir.

Advertisement

Muhabbet çiçeğigiller

Muhabbet çiçeğigiller, (Lat. Resedaceae). İkiçenekliler sınıfından, Rhoeadales takımından bir familyadır. Akdeniz havzasında yetişir. Bir ya da çok yıllık otsu bitkilerdir. Taç yaprakları ayrı, yaprakları almaşık, basit ya da parçalıdır.

Genellikle beyaz olan bir eşeyli ve er-dişi çiçekleri salkım biçimindedir. Bazı türler sarı renkli ve kokuludur. 6’sı yaklaşık 60 türü vardır. Tanınan türleri, küçük muhabbet çiçeği, sarı muhabbet çiçeği.


Leave A Reply