Martin Luther King, Jr. Kimdir? Amerikalı Ünlü Kölelik Karşıtı Lider

0
Advertisement

Martin Luther King, Jr. kimdir? “Bir hayalim var” isimli konuşması ile hala bir etki gösteren Amerikalı sivil haklar hareketi lideri Martin Luther King, Jr.

Martin Luther King, Jr

  • Doğum Tarihi: 15 Ocak 1929, Atlanta, GA
  • Ölüm: 4 Nisan 1968, Memphis, TN
  • En çok bilinen: Sivil Haklar Hareketi’ni ilerletmek ve “Bir Hayalim Var” konuşması

Biyografi:

Martin Luther King, Jr., 1950’lerde ve 1960’larda bir sivil haklar aktivistiydi. Şiddet içermeyen protestoların Afro-Amerikalılar da dahil olmak üzere tüm insanların hakları için savaşmasına yol açtı. Amerika ve dünyanın, ırkın bir insanın sivil haklarını etkilemeyeceği renk körü bir toplum haline gelmesini umuyordu. Modern zamanların büyük hatiplerinden biri olarak kabul edilir ve konuşmaları hala bugüne kadar birçok kişiye ilham veriyor.

Martin nerede büyüdü?

Martin Luther King, Jr., 15 Ocak 1929’da Atlanta’da doğdu. Booker T. Washington Lisesine gitti. O kadar akıllıydı ki lisede iki sınıf atladı. Üniversite eğitimine 15 yaşında Morehouse Koleji’nde başladı. Morehouse’dan sosyoloji derecesini aldıktan sonra Martin, Crozer Seminary’den bir ilahiyat derecesi ve daha sonra Boston Üniversitesi’nden ilahiyat üzerine teoloji derecesi aldı.

Martin’in babası, Martin’e bakanlığı sürdürmesi için ilham veren bir vaizdi. Küçük bir erkek kardeşi ve bir ablası vardı. 1953’te Coretta Scott ile evlendi. Daha sonra Yolanda, Martin, Dexter ve Bernice olmak üzere dört çocukları olacaktı.

İlk büyük sivil haklar eyleminde Martin Luther King, Jr., Montgomery Bus Boycott’u yönetti. Bu, Rosa Parks’ın beyaz bir adama giden bir otobüste koltuğundan vazgeçmeyi reddetmesi ile başladı. Tutuklandı ve geceyi hapiste geçirdi. Sonuç olarak Martin, Montgomery’deki toplu taşıma sisteminin boykot edilmesine yardımcı oldu. Boykot bir yıldan fazla sürdü. Bazen çok gergindi. Martin tutuklandı ve evi bombalandı. Ancak sonunda Martin galip geldi ve Montgomery otobüslerindeki ayrımcılık sona erdi.

Advertisement

Martin Luther King, Jr

King ne zaman ünlü “Bir Hayalim Var” konuşmasını yaptı?

1963’te Martin Luther King, Jr. ünlü “Washington’da Mart” ın düzenlenmesine yardımcı oldu. İnsan hakları mevzuatının önemini göstermek amacıyla bu yürüyüşe 250.000’den fazla kişi katıldı. Yürüyüşün gerçekleştirmeyi umduğu bazı konular arasında devlet okullarında ayrımcılığa son verilmesi, polisin istismarına karşı koruma ve istihdamda ayrımcılığı önleyecek yasalar çıkarılması yer alıyor.

Martin, “Bir Hayalim Var” konuşmasını bu yürüyüşte gerçekleştirdi. Bu konuşma tarihin en ünlü konuşmalarından biri haline geldi. Washington’daki yürüyüş büyük bir başarıydı. İnsan Hakları Yasası bir yıl sonra 1964’te kabul edildi.

O nasıl öldü?

Martin Luther King, Jr. 4 Nisan 1968’de Memphis, TN’de öldürüldü. Otelinin balkonunda dururken James Earl Ray tarafından vuruldu.

Martin Luther King, Jr. hakkında ilginç gerçekler

  • King, 1964’te Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen en genç kişiydi.
  • Martin Luther King, Jr. Günü ulusal bir bayramdır.
  • Rüzgar Gibi Geçti filminin Atlanta prömiyerinde Martin kilise korosuyla şarkı söyledi.
  • Amerika Birleşik Devletleri’nde Martin Luther King, Jr.’ın adını taşıyan 730’dan fazla sokak var.
  • Başlıca etkilerinden biri, insanlara şiddet içermeyen bir şekilde protesto etmeyi öğreten Mahatma Gandhi idi.
  • Kongre Altın Madalyası ve Başkanlık Özgürlük Madalyası ile ödüllendirildi.
  • Orijinal doğum belgesindeki isim Michael King. Ancak bu bir hataydı. Adının, Hıristiyan reform hareketinin lideri Martin Luther’in adını taşıyan babasının ismini alması gerekiyordu.
  • Genellikle baş harfleri MLK tarafından anılır.


Leave A Reply