Aklı Kesmek Ne Demektir? Deyimin Anlamı Hikayesi ve Örnek Cümleler

0
Advertisement

Aklı Kesmek ne demektir? Aklı Kesmek deyiminin anlamı ve açıklaması nedir? Aklı Kesmek hikayesi ve cümle içinde kullanımı, örnekler.

Aklı Kesmek Anlamı;

1. anlamak, idrak etmek.
2. bir şeyin olabileceğine inanmak:
“Ağzımı aradı, rahat mıydım, burada okuyacağımı aklım kesmiş miydi?” – Ayla Kutlu

Aklı Kesmek

Aklı Kesmek Deyiminin Hikayesi;

Büyük tıp âlimi ve filozof İbn-i Sina eğitim hayatının başlarında iken özellikle matematik derslerini anlamakta sıkıntı çekiyormuş. Zekâsına güvenmekle birlikte bir türlü istediği başarıya ulaşamıyor, pek çok önemli konuyu kavrayamıyormuş. Bir yandan da bu durumu kendine dert ediyormuş.

Okuldan kaçtığı bir gün kırda gezerken bir kuyu görmüş. Kuyunun ağzında mermerden oyulmuş çember şeklinde bir bilezik varmış. Küçük İbn-i Sina kuyu ağzının büyüklüğüne göre yapılmış ve konulmuş olan bu taşa dikkatle bakmış. Mermer bileziğin iç yüzeyleri, kova ipinin sürtüşmesiyle sanki oluk oluk oyulmuş ve kesilmiş gibiymiş. Kovanın bağlı bulunduğu urgan kuyu dibine her inişte ve çıkışta bu mermere sürte sürte onu aşındırmış, nerede ise kesecek kadar derin oluklar oluşturmuş. Bu durumdan çok etkilenen İbn-i Sina derin derin düşünmüş ve şöyle demiş:

– Urgan gibi yumuşak bir cisim nasıl oluyor da mermer gibi en sert ve çetin bir taşı böyle kesiyor. Demek ki herhangi bir işte azmetmek, çaba harcamak, sabır ve direniş göstermek başarının temelidir. Mermer urganı nasıl kesmişse benim aklım da matematik derslerini aynı şekilde ve zaman içinde kesebilir. O günden sonra okuluna dönüp sabır ve dikkatle derslerine sarılınca ilmin kapıları ona açılmış.

Advertisement

Bu deyim, bir işi başarabileceğine inanmak ve bir işe başlamadan önce şartların yeterli olup olmadığını tartmak anlamında kullanılır.

Örnek Cümleler;

  • Bu kadar kısa zamanda bunca işi nasıl bitirdiğine aklım kesmedi.
  • Senin o çocuğa nasıl aşık olduğuna aklımın kesmesi mümkün değil.
  • Bu kadar çocuğu yolculukta nasıl idare ettin, aklım kesmedi.
  • Biriken ders konularını sınava nasıl yetiştiririm, hiç aklım kesmiyor.
  • Dengesiz davranışlarını aklım kesmediği için, anlamaya çalışmaktan vazgeçtim artık.
  • Bunca parayı nasıl kazanıp bu evi aldı aklım kesmiyor.


Leave A Reply