Cupuaçu Nasıl Bir Meyvedir? Cupuaçu Yağı ve Meyvesinin Faydaları Kullanımı

0
Advertisement

Cupuaçu nedir, nasıl bir meyvedir? Cupuaçu meyvasi ve yağının faydaları nelerdir, nasıl kullanılır? Cupuaçu meyvesi hakkında bilgi.

Cupuaçu nedir?

Cupuassu olarak da bilinen Cupuaçu (Theobroma grandiflorum) kakao ağacı ile ilişkilidir. Amazon’a özgü olan bu ağaç, 20 metre yüksekliğe kadar büyür. Meyvesi, dünyanın en büyük cupuaçu üreticisi olan Brezilya’nın ulusal meyvesidir.

Cupuaçu

Meyvenin kahverengi bir kabuğu ve beyaz, etli içi vardır. Akrabası olan kakao meyvesini andırıyor. Lezzeti, kavun veya ananas gibi tropikal meyvelerin aromalarına sahip çikolatayı andırır. Cupuaçu tatlılarda yaygın olarak kullanılır ve meyvenin suyu içilir. Ayrıca, tohumları yemeklik yağ veya güzellik bakımında kullanılan besin açısından zengin bir yağ çıkarmak için kullanılır.

Cupuaçunun potansiyel faydaları

Cupuaçu ve ondan yapılan ürünler Batı ülkelerinde yaygın hale geliyor. Meyve ve yağı, hem gıda hem de güzellik ürünlerinde kullanılır. Aslında cupuaçu’nun birçok faydası vardır.

Sağlıklı cildi destekler

Cupuaçu yağı sağlıklı yağlar açısından zengindir ve cildinizin doğal nem bariyerini geri kazanmanıza yardımcı olabilecek mükemmel bir yumuşatıcı görevi görür. Düşük erime noktası nedeniyle, cupuaçu yağı cilde uygulandığında yumuşar ve hızlı emilim sağlar.

Advertisement

Yüksek yağ içeriği, cildinizi rehidrate etmek, esnekliği arttırmak ve ince çizgiler ve kırışıklıklar gibi yaşlanma belirtilerini azaltmak için nemin sızdırmazlığına yardımcı olur. Ayrıca, yüksek antioksidan içeriği, cildinizi ultraviyole (UV) radyasyonu, çevresel kirleticiler ve sigara dumanı gibi zararlı bileşiklerden koruyabilir.

Cilt tipinize bağlı olarak cupuaçu yağını farklı şekilde tolere edebileceğinizi unutmayın. Örneğin, yağlı bir cildiniz varsa, bunu yalnızca elleriniz, ayaklarınız ve dirsekleriniz gibi daha kuru vücut parçalarında kullanmayı tercih edin.

Saçlarınızı yumuşak ve sağlıklı yapar

Cupuaçu yaygın olarak saç ürünlerinde nemlendirici bir bileşen olarak kullanılır. Kuru saçlar, saç şaftındaki nem eksikliğinden kaynaklanır, bu da hasarlı, donuk veya kıvırcık saçlara yol açabilir. Cupuaçu, saç şaftına nüfuz ettiği ve hidrasyonu geri kazandığı gösterilen doymuş ve tekli doymamış yağ asitleri bakımından zengindir.

Bir çalışma boyalı saç örneklerine cupuaçu yağı, argan yağı veya geleneksel bir saç kremi uyguladı. Hem cupuaçu hem de argan ürünleri, saç dökülmesini önemli ölçüde önledi ve ölmekte olan saçların ortak bir sonucu olan protein kaybını azalttı.

Antioksidanlar ve çok sayıda besin maddesi bakımından zengindir

Cupuaçu, sağlığınıza fayda sağlayabilecek antioksidanlar ve besinler açısından zengindir. Flavonoid antioksidanları, yüksek seviyeleri iltihaplanma, obezite ve diğer birçok kronik duruma bağlı oksidatif stresle savaşır.

Antioksidan açısından zengin gıdalarla dolu bir diyet yemek, daha düşük inflamasyon riski ve kalp hastalığı ve diyabet gibi kronik rahatsızlıklar ile bağlantılıdır. Ayrıca, meyve bağırsak sağlığını destekleyen, dolgunluk hislerini artıran ve kan şekeri yönetimine yardımcı olan harika bir lif kaynağıdır.

Advertisement

Cupuaçu

Nasıl kullanılır?

Cupuaçu birçok formda mevcuttur ve gıda ürünlerinin yanı sıra kozmetiklerde de kullanılabilir.

Çikolatanın lezzetli bir alternatifidir

Yeni bir şey denemek istiyorsanız, cupuaçu çikolatanın harika bir alternatifidir. Kakao ailesinden geldiği için, birçok benzer özelliğe sahiptir ve lezzetli ikramlar yapmak için kakao gibi işlenebilir. Aslında, bazen enerji barlarına, içeceklere ve diğer atıştırmalıklara eklenir.

Ayrıca, doğal olarak yüksek yağ içeriği ve hafif tatlılığı sayesinde bitter çikolata gibi çubuklara işlenebilir. Cupuaçu tozu, pişirme işleminde de kullanılabilir – ancak cupuaçu’dan önemli ölçüde daha fazla şekere sahip olan şekerli kakao tozu gerektiren tariflerde de işe yaramayabilir.

Gıda Ürünleri

Cupuaçu antioksidan açısından zengin bir gıda olarak popülerlik kazanmıştır. Çiğ meyve hafif asitli bir tada ve çiğnenebilir bir dokuya sahiptir. Bununla birlikte, yaygın olarak ihraç edilmediğinden Güney Amerika’nın dışında bulmak zor olabilir. Cupuaçu meyvesi veya tozunu hem tatlılarda hem de smoothie’lerde kullanabilirsiniz. Ek olarak, çiğ meyve bazen bir meyve suyuna preslenir.

Ayrıca yemeklik yağ olarak cupuaçu yağı kullanabilirsiniz. Yüksek oleik asit içeriği nedeniyle, yumuşak bir dokuya ve tereyağına benzer bir erime noktasına sahiptir. Bu nedenle, pan veya tavada kızartma gibi düşük ila orta sıcaklıkta pişirme için en iyisidir.

Takviyeler

Cupuaçu takviyeleri mevcut olsa da, hiçbir insan çalışması kullanımını desteklememektedir. Sıçanlarda yapılan küçük bir çalışmada, cupuaçu ekstresi iltihaplanma ve oksidatif stres belirteçlerini önemli ölçüde azaltmıştır.

Bu sonuçlar umut verici olsa da, insan araştırmasına ihtiyaç vardır ve cupuaçu takviyelerinin güvenliği ve yan etkileri bilinmemektedir. Rutinize herhangi bir takviye eklemeden önce her zaman bir sağlık uzmanına danışmalısınız.

Makyaj malzemeleri

Nemlendirici özellikleri göz önüne alındığında, cupuaçu birçok kozmetik ürüne eklenir. Bunlar:

  • vücut yağları
  • cilt losyonları
  • sabunlar
  • şampuanlar
  • saç maskeleri
  • dudak balsamları

Özetle;

Cupuaçu, Brezilya’ya özgü çikolatalı, besleyici yoğun bir meyvedir. Cildinizi ve saçınızı nemlendirmeye yardımcı olabilecek yüksek yağ içeriği nedeniyle cilt ve saç ürünlerinde yaygın olarak kullanılır.

Gıda olarak da çok yönlüdür. Meyveleri çiğ tüketilebilir. Yağı yemeklik yağ olarak kullanılabilir. Tatlılara ve smoothie’lere cupuaçu tozu eklenebilir.

Advertisement

Cupuaçu Güney Amerika’da yaygın olarak satılsa da, başka bir yerde bulmak zor olabilir. Bulunduğunuz yere bağlı olarak, bu eşsiz tropik yemeği denemek için toz, tereyağı ve kozmetik ürünleri en iyi seçenek olabilir.


Leave A Reply