Ada Lovelace Kimdir? Dünyanın İlk Bilgisayar Programcısının Hayatı

0
Advertisement

Ada Lovelace kimdir ve ne yapmıştır? Bilgisayarın anası diye bilinen Ada Lovelace hayatı, biyografisi, bilgisayar alanındaki çalışmaları hakkında bilgi.

Ada Lovelace

Ada Lovelace

Ada Lovelace, asıl adı Augusta Ada Byron, Lady Byron (10 Aralık 1815, Piccadilly Terrace, Middlesex [şimdi Londra’da], İngiltere’de doğdu ve Londra’da Marylebone, 27 Kasım 1852’de öldü.) Ada Lovelace, dünyanın ilk bilgisayar programcısı olarak biliniyor. Yaptığı şey, kağıt üzerindeki bir algoritmanın, bilgisayar yazılımını yapmaktı. Elbet bu işlemi bir gün birileri yapacaktı ama bunu ilk yapan bir kadındı ve 1840’lı yıllardı. Lovelace parlak bir matematikçiydi, yaşadığı dönemde çoğu kadının mahrum olduğu fırsatlar ona tanınmıştı.

Ada Byron, matematiksel tablolar üretmek için tasarlanmış mekanik bir bilgisayar olan Fark Motoru’nu (Difference Engine) icat eden Cambridge matematik profesörü Charles Babbage ile tanıştığı sırada çok gençti. Babbage, kişisel gerilemeler ve finansman zorluğu nedeniyle asla gerçek makineyi inşa edemedi. 1834 yılına kadar giriş ve çıkış için delgi kartlarını kullanan ilk genel amaçlı bilgisayarı olan Analitik Motoru (Analytical Engine) tasarlamaya geçti. Bu makinenin finansmanı da yoktu ve asla inşa edilemedi. (Babbage’ın Fark Motoru nihayet 1985-2002 yıllarında inşa edildi ve işe yaradı.)

Babbage bu zeki genç kadından etkilendi ve Analitik Motoru geliştirirken matematik hesaplamaları üzerinde uzun uzun tartıştılar. 1842’de Babbage, Torino Üniversitesi’nde motor hakkında bir konferans verdi. Bir matematikçi olan Luigi Menabrea (ve gelecekteki İtalyan başbakanı), bu konferansı Fransızcaya çevirdi. Ada, o dönem Lovelace Kontesiydi ve 20’li yaşlarının sonlarındaydı. Konferans notlarını İngilizce’ye çevirmekle görevlendirildi. Lovelace, kendi notlarını da ekleyerek, 1843’de yayınlandı.

Advertisement

İlk Bilgisayar Programı

Lovelace’in, Analitik Motoru ve Babbage’i anladığı aşikardır. İlk bilgisayar programı kabul edilen Bernoulli sayılarını hesaplamak için makineyi programlayan veri girişini önermişti. Ancak bunun ötesinde, Lovelace vizyon sahibiydi. Analitik Motor gibi makinelerin müzik bestelemek, grafik üretmek ve bilim için yararlı olabileceğini öngörüyordu. Ve yapılabileceğini düşündükleri sonraki 100 yıl içinde gerçekleşmiştir. Babbage, Lovelace’in katkılarından çok etkilendi.

Genç bir kadın, 19. yüzyılda yeteneklerini dünyaya gösterme fırsatını nasıl bulmuştur?

Şair Lord Byron ve ilk karısı Anne Isabella Noel Byron’un kızıydı. Her ikisi de aristokrasinin ayrıcalıklı üyeleriydi ve her ikisi de yetenekli ve iyi eğitimli idi. Ada doğduktan kısa bir süre sonra ayrılmışlardır.

Ada Lovelace

Edebiyat, bilim, felsefe ve matematik eğitimi almış olan Bayan Byron, Ada’nın babasının izinden gidip sanat ve edebiyata değil matematik ve bilime yönlenmesi için çabaladı. Ada, sanat ve edebiyat yerine, matematik ve fen bilgisi derslerinde okutuldu. Ada tüm çalışmalarında büyük başarı gösterdi. Ada 1835 yılında 8. Baron King olan William King ile evlendiğinde baronluk yaptı; ikisinin üç çocuğu oldu. 1838’de kocası Lovelace Kontluğuna yükselince Lovelace Kontesi oldu. Soy ağacındaki yeri tarih kitaplarında yerini alırken, Ada’nın matematik ve bilgisayar alanındaki başarıları onu bilimde kadınların öncülüğüne taşıdı.

Lovelace, yalnızca 36 yaşında 1852’de kanserden öldü. 150 yıl geçtikten sonra, 13 Ekim günü 2009 dan beri, Ada Lovelace Günü olarak kutlanıyor.

Advertisement


Leave A Reply