Akademik Kariyere mi Yoksa İş Kariyerine mi Devam Etmeli?

0
Advertisement

Ya eğitiminizi bu noktada sonlandırıp bir an önce iş hayatına entegre olacaksınız ya da akademik eğitime ara vermeden devam edeceksinizdir. İşte bunlardan birincisini seçtiğiniz takdirde önemli bir karar aşaması daha yaşamanız gerekebilir.

Akademik Kariyer

Lisans eğitimini tamamladıktan sonra kritik bir seçim yapmanız gerekmektedir: Tamam mı devam mı? Ya eğitiminizi bu noktada sonlandırıp bir an önce iş hayatına entegre olacaksınızdır ki kariyer hedeflerinizi iyice belirledikten ve bu yolda nasıl devam edeceğinize karar verdikten sonra da master , doktora ya da MBA yapma imkânınız vardır. Ya da akademik eğitime ara vermeden devam edeceksinizdir. İşte bunlardan birincisini seçtiğiniz takdirde önemli bir karar aşaması daha yaşamanız gerekebilir. Zira iş hayatına adapte olduktan, kariyer hedeflerinizi şekillendirdikten, çalışmak istediğiniz sektör ve pozisyona karar verdikten sonra öğrenciliğe tekrar dönmenin ve akademik eğitime devam etmenin size neler kazandıracağı ve neler kaybettirebileceği ile ilgili birtakım hesaplar yapmanız gerekmektedir. Peki bu karar aşamasında hangi detayları göz önünde bulundurmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Kariyer hedeflerinizi gözden geçirin

Öncelikle günümüzden bir beş on yıl sonra nerede ve hangi pozisyonda olmak istediğinizi düşünün. Belki de bu isteğinize ulaşabilmek için eğitime devam iyi bir seçim olmayacaktır ya da tam tersi MBA ya da master programları sayesinde gerek teorik gerekse uygulamalı alanlardaki bilgilerinizi pekiştirmeden kapılar size açılmayacaktır.

Hem kısa vadede hem uzun vadedeki hedeflerinizi öncelik sıralarını dikkate almak kaydıyla belirlemeyi ihmal etmeyin. Kısa vadede sahip olmak istediklerinizin listesinde para, aile ve arkadaşlarınızla geçireceğiniz vakit öncelikliyse, tamam seçeneği ya da beklemeye devam seçeneği sizin için uygun karar olacaktır. Ancak bu listede kariyer gelişimi öncelikli ise, bunu gerçekleştirmek için bilgilerinizi pekiştirmeniz ve yeteneklerinizi gözden geçirmeniz gerekebilir ki bu da eğitime yatırım yapmanızı gerektirmektedir.

Kendinize örnekler seçin

Kısa vadede ve uzun vadede kariyer hedeflerinizi belirlediniz. Ancak bu değerlendirmelere rağmen varacağınız sonuç konusunda ve yapmak istedikleriniz konusunda hala bir takım kuşkularınız varsa diğer insanlarla konuşmayı deneyin. Örneğin; hedeflediklerinizi gerçekleştirmiş biriyle ya da başka bir deyişle kariyer hedefleri sizinkilerle benzeşen bir kişiyle konuşabilirsiniz. Hangi eğitim süreçlerinden geçtiğini , bulunduğu pozisyonun hangi nitelikleri gerektirdiğini ve işinin onu ne kadar tatmin ettiği ile ilgili birtakım soruların cevaplarını öğrenmek düşüncelerinizi bir netliğe kavuşturmak konusunda size çok yardımcı olacaktır.

Advertisement
Özelliklerinizi keşfedin

Gerek akademik eğitimin gerekse iş dünyasının kişiye farklı alanlarda pek çok özellik kazandırdığını söylemek mümkün. İş dünyasının içerisinde olan bir kimse iletişim taktiklerine, takım çalışmasına bunların da ötesinde gerçek hayatta karşılaşılmış problemlerin çözümü konusunda daha çok tecrübe kazanma imkânına sahip olurken ,akademik eğitim de kişiye durumlar karşısında uygulanabilecek stratejiler, pek çok terim ve bireysel çalışabilme alışkanlığını kazandırabilmektedir.

Peki siz bütün bunlara geniş açıdan baktığınızda bu özelliklerden hangilerine sahip olduğunuzu düşünüyorsunuz? Bundan beş ya da on yıl sonra olmak istediğiniz pozisyonun gerektirdiği özellikler sizin sahip olduklarınız ile ne kadar uyuşuyor? Yalnız kendi iç dünyanızda ve yetenekleriniz konusunda bu kısa yolculuğu gerçekleştirirken doğru ve yerinde kararlar verebilmek açısından objektif olmanız gerekmektedir. Eksik yanlarınızı bu şekilde keşfedebilir ve eğitime devam edip etmemek konusunda mantıklı bir karar alabilirsiniz.

Ekonomik hesaplar

Daha refah içinde ve mutlu bir yaşam sürmek adına eğitime yapılan yatırımın geleceğe borç para vermek olduğunu söyleyebiliriz. Zira unutmamak gerekir ki geleceğe yatırım yapmak adına bir yandan eğitim için paralar akıtırken o süreç içerisinde karşımıza çıkacak olan pek çok fırsatı da değerlendiremiyoruz ki buna ekonomide “fırsat maliyeti” deniyor. Lafın özü böyle önemli bir yatırım yapmadan önce duruma büyük bir incelikle ve hassasiyetle yaklaşmanız yerinde olacaktır.

Tamam mı devam mı? İşte bütün bu söylediklerimizi göz öünde bulundurarak buna en doğru cevabı verebilecek kişinin kendiniz olduğunu sakın ama sakın unutmayın.


Leave A Reply