Akalazya Nedir? Neden Olur Belirtileri Nelerdir? Akalazya Tedavi Seçenekleri

0
Advertisement

Akalazya nedir, nasıl bir hastalıktır? Akalazyanın belirtileri ve nedenleri nelerdir? Akalazyanın tedavi seçenekleri hakkında bilgi.

Akalazya

Akalazya nedir?

Yemek borusu, yiyeceği boğazdan mideye taşıyan tüptür. Akalazya, yemek borunuzu etkileyen ciddi bir durumdur. Alt yemek borusu sfinkteri, yemek borusunu mideden kapatan kaslı bir halkadır. Eğer akalazyanız varsa, yutkunma sırasında mideyi kapatan kapak açılmaz. Bu, yemek borunuzdaki yiyeceklerin bir sıkışmasına yol açar. Bu durum yemek borunuzdaki hasarlı sinirlerle ilgili olabilir. Yemek borusu sfinkterinin zarar görmesinden de kaynaklanabilir.

Akalazyanın Nedenleri

Akalazya farklı nedenlerle olabilir. Doktorunuzun belirli bir neden bulması zor olabilir. Bu durum kalıtsal olabilir veya otoimmün bir durumun sonucu olabilir. Bu tür bir durumda, vücudunuzun bağışıklık sistemi yanlışlıkla vücudunuzdaki sağlıklı hücrelere saldırır. Özofagustaki sinirlerin dejenerasyonu, genellikle akalazyanın semptomlarının artmasına neden olur.

Başka durumlar da, akalazyaya benzer semptomlara neden olabilir. Yemek borusu kanseri bu durumlardan biridir. Diğer bir neden de Chagas hastalığı denilen nadir bir paraziter enfeksiyondur. Bu hastalık çoğunlukla Güney Amerika’da görülür.

Akalazya için kimler risk altındadır?

Akalazya genellikle yetişkinlik döneminde ortaya çıkar, ancak çocuklarda da ortaya çıkabilir. Orta yaşlı ve daha yaşlı olan bireyler bu durum için daha yüksek risk altındadır. Akalazya, otoimmün bozuklukları olan kişilerde daha yaygındır.

Advertisement

Akalazyanın belirtileri nelerdir?

Akalazya hastaları genellikle yutma sıkıntısı çeker veya yemek borusunda yemek sıkışmış gibi hissederler. Bu aynı zamanda disfaji olarak da bilinir. Bu belirti öksürüğe neden olabilir ve aspirasyon riskini artırabilir veya yiyecekleri soluyarak ya da boğularak öldürebilir. Diğer belirtiler şunlardır:

göğsünüzde ağrı veya rahatsızlık
kilo kaybı
mide ekşimesi
yedikten sonra şiddetli ağrı veya rahatsızlık
Ayrıca mideden ekşi su gelmesi de olabilir. Bununla birlikte, bunlar asit reflü gibi diğer gastrointestinal durumların semptomları olabilir.

akalazya

Akalazya nasıl teşhis edilir?

Akalazya zamanla daha da kötüleşirse, hem katı hem de sıvıyı yutmakta zorluk çekersiniz. Doktor bu durumda şüphelenecektir.

Doktorunuz, akalazyayı teşhis etmek için özefagus manometrisi kullanabilir. Bu, yutkunurken yemek borunuza bir tüp yerleştirmeyi içerir. Tüp kas aktivitesini kaydeder ve yemek borunuzun düzgün şekilde çalışıp çaışmadığını kontrol eder.

Özofagusun röntgeni veya benzeri bir muayenesi de bu durumun teşhisinde yardımcı olabilir. Bazı doktorlar endoskopi yapmayı tercih ederler. Bu prosedürde doktorunuz, sorunları araştırmak için uç kısmında küçük bir kamera bulunan bir tüpü yemek borunuza yerleştirecektir.

Advertisement

Başka bir tanı yöntemi baryum yutulmasıdır. Bu testten geçerseniz, sıvı halde hazırlanmış baryumu yutacaksınız. Doktorunuz daha sonra baryumun özofagusunuzdaki hareketini X ışınları ile izleyecektir.

Akalazya nasıl tedavi edilir?

Birinci basamak tedavi olarak, doktorlarınız sfinkteri genişletebilir veya değiştirebilir. Pnömatik genişleme tipik olarak yemek borunuza bir balon yerleştirmeyi ve şişirmeyi içerir. Bu, sfinkteri uzatır ve yemek borunuzun daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Ancak, bazen genişleme sfinkteri yırtar. Bu durumda, onarmak için ek bir ameliyat gerekebilir.

Özofagomiyotomi, size yardımcı olabilecek bir ameliyat türüdür. Doktorunuz sfinkere erişmek için büyük veya küçük bir kesi kullanır ve mideye daha iyi akış sağlamak için dikkatlice değiştirir. Özofagomiyotomi prosedürlerinin büyük çoğunluğu başarılıdır. Bununla birlikte, bazı insanlar daha sonra gastroözofageal reflü hastalığında (GERD) problem yaşar. GERD varsa, mide asidiniz özefagusunuza geri döner. Bu mide yanmasına neden olabilir.

Akalazyanın pnömatik veya cerrahi olarak düzeltilememesi durumunda doktorunuz sfinkteri rahatlatmak için Botoks kullanabilir. Botoks sfinkter içine bir endoskopla enjekte edilir.

Bu seçenekler mevcut değilse veya işe yaramazsa, nitratlar veya kalsiyum kanal blokerleri sfinkterin gevşemesine yardımcı olabilir, böylece yiyecekler daha kolay geçebilir.


Leave A Reply