Akvaryum Çeşitleri ve Özellikleri

0
Advertisement

Akvaryum nedir, akvaryumların çeşitleri nelerdir? Tatlı su ve deniz suyu akvaryumları nasıl olur ve özellikleri hakkında bilgi.

akvaryum

Akvaryum Çeşitleri – Özellikleri

Akvaryum; Akvaryum, içine su hayvanlarını ve bitkilerini tabiatta olduğu gibi canlı olarak korumaya ve incelemeye yarayan kaptır. Evlerde içine kırmızı balık koyup süs olarak kullanılan camdan yuvarlak kavanozlar akvaryumların en basit şekilleridir. Çok eski zamanlardan beri Çin’de bilinmekle beraber akvaryum Avrupada ancak XVII yüzyıldan sonra kullanılmaya başlanmıştır.

Kullanılmaları ve bakımları yönünden akvaryumlar iki çeşittir: Tatlısu akvaryumları, deniz suyu akvaryumları.

1 — Tatlısu akvaryumları

Küre şeklindeki cam kavanozlarda zamanla oksijen azaldığı için kenarları dörtköşe cam kaplar en uygun olanlarıdır. Akvaryumların büyüklüğü şu orantı üzerine olmalıdır: 100X75X60. Bir litre su için 50 cm. kare. yüzey olmalı ve 10 santim uzunluğundaki bir balık için de 2 litre su hesap edilmelidir. Akvaryumun dibine 5-6 cm yüksekliğinde temiz, iyice yıkanmış ve birkaç kere suda kaynatılmış nehir veya deniz kumu koymalıdır. Yem ve yabancı maddelerin artıklarını sifon tertibatiyle temizliyebilmek için bu kumun meyilli olması gerekir. Sonra, akvaryumun içine su konur. Şehir suları, klor gazıyla temizlendiği için, hayvanlar ve bitkiler için zararlı olabilir. Musluk sularını iyice kaynatmak, kaptan kaba boşaltarak iyice havalandırmak, ancak soğuduktan sonra akvaryuma boşaltmak lâzımdır. Suyu koyduktan sonra, hayvanlara oksijen kaynağı olacak bitkiler dikilir. Bu bitkileri çıkardığı oksijen kendiliğinden akvaryumun oksijenini sağlamış olur.,

akvaryum

Advertisement

Balıkları, ancak birkaç gün sonra akvaryuma koymak lâzımdır. Küçük akvaryumları, güneşte olmamak şartıyla, pencere kenarına; büyükleri de pencereye- yakın masa üzerlerine koymalıdır. Akvaryumun suyunu’ her gün değiştirmek doğru değildir. Oda sıcaklığında ılınmış olan suyun yerine musluktan soğuk şehir suyu koymak zararlıdır. Balıklar normal olarak yaşıyorlarsa suyu senede bir, iki defa değiştirmek kâfidir. O zaman balıklar bir kepçeyle alınıp başka bir kaba konmalı, elle tutulup zedelenmelerine meydan verilmemelidir. İçinde fazla balık bulunan akvaryumlara su veya elektrik pompası ile hava vermek lâzımdır. Suyun sıcaklığı, hayvanın tabiatta yaşadığı çevrenin sıcaklığına eşit olmalıdır.

Akvaryum balıklarını beslemek için, hususi yemler varsa da kıyılmış solucan veya çiğ et vermek daha doğrudur. Büyükçe yırtıcı balıklara küçük, canlı balıklar da verilebilir. Yumurtadan çıkmış yavrular için haşlamlar sınıfından bir hücreli hayvanlar verilir.

2 — Deniz suyu akvaryumları

Bunlara çoğunlukla bitki konmaz. Bu akvaryumların da dibine bir miktar kum koymak ve içerisini zaman zaman havalandırmak lâzımdır.


Leave A Reply