Almanya’nın Birleşmesi Nedir?

0
Advertisement

İki Almanya’nın yeniden birleşmesi nedir? Doğu ve Batı Almanya nasıl birleşmiştir, yaşananlar ve tarihi hakkında bilgi.

İki Almanya'nın Birleşmesi

Almanya’nın Birleşmesi Nedir?

Almanya, İkinci Dünya Savaşı’nın sonlarında Müttefik Devletler tarafından işgal edildikten sonra, devlet merkezi olan Berlin’le birlikte Doğu ve Batı olmak üzere ikiye ayrılmıştı. Doğu Berlin ve Doğu Almanya Sovyetler Birliği’nin kontrolünde kaldı. Batı Berlin ile Batı Almanya da Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Fransa’nın kontrolü altına girmişti. Bundan böyle de, “iki” Almanya’nın ve Berlin’in birleştirilmesi, Soğuk Savaş döneminde uluslararası ve bloklararası ilişkilerin en önemli sorunlarından biri olmuştu. Bu konuda Müttefikler arasında bir anlaşma sağlanamadığından, İkinci Dünya Savaşı‘ndan sonra Almanya ile barış antlaşması da yapılmamıştır.

Bu gelişmelerden sonra İki Almanya’nın birleşmesi hareketi, Doğu Almanya’da komünizmden kurtuluş hareketiyle birlikte 1989 yılı Temmuz ayında başladı. Ülkede demokrasiye geçiş için yapılan halk hareketlerinden sonra, birleşme için atılan önemli adımlardan biri, Doğu Almanya tarafından 1961 yılında Doğu ve Batı Berlin arasına çekilen “Berlin Duvarı“nın 9-10 Kasım tarihinde geçişe açılması sonra da yıkılması ile Doğu ve Batı Almanya arasında gezi ve göç serbestliğinin tanınması oldu.

Bundan sonra, Batı Almanya Başkanı Helmut Kohl, 23 Kasım 1989’da, İki Almanya’nın birleşmesiyle ilgili olarak, önce sıkı bir işbirliğini sonra da aşamalı şekilde birliği öngören bir plan ortaya koydu. 1990 tarihinde yapılan seçimlerde Doğu Almanlar Federal Almanya’yla birleşmek isteyen partilerden yana oy kullandılar.

Bu gelişmelerden sonra 12 Eylül 1990’da, Moskova’da, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Fransa ve Sovyetler Birliği ile Doğu ve Batı Almanya arasında, iki Almanya’nın birleşmesiyle ilgili olarak “4 + 2 Antlaşması” imzalandı. Bu antlaşmanın 3 Ekim 1990’da yürürlüğe girmesiyle de iki Almanya resmen birleşti.

Advertisement

Leave A Reply