Altıncı Hastalık Nedir? Altıncı Hastalık Belirtileri ve Tedavisi

0
Advertisement

Altıncı hastalık nedir, bulaşıcı mıdır, nasıl teşhis edilir, belirtileri nelerdir? Altıncı hastalık nasıl geçer, tedavisi hakkında bilgi.

Altıncı Hastalık (Roseola Infantum)

Altıncı Hastalık nedir? Altıncı Hastalık bulaşıcı mıdır?

Altıncı Hastalık, Virüsün neden olduğu hafif bulaşıcı bir hastalıktır. Karakteristik olarak, hastalık ani bir başlangıç yapar ve nispeten kısa sürelidir.

Roseola Infantum, deri döküntüsü özellikli diğer çocukluk hastalıklarından ayırt etmek için, “altıncı hastalık” olarak adlandırılmıştır (çünkü tipik olarak gelişen hastalık yaklaşık altı gün sürer).

Roseola Infantum (Altıncı Hastalık) 6-24 aylık çocuklarda görülür ve ortalama görülme yaşı 9 aydır. Daha seyrek olarak, büyük çocuklar, gençler ve (nadiren) yetişkinler enfekte olabilir.

Hangi virüs neden olur?

Altıncı hastalıkta, çoğu çocuk herpesvirüs 6 (HHV-6) ve daha az çocuk herpesvirüs 7 (HHV-7) denilen bir virüs sebebiyle hasta olurlar.

Advertisement

Roseola Infantum (Altıncı Hastalık) için risk faktörleri nelerdir?

Çoğu çalışma, HHV-6 veya HHV-7 virüsü bulaşan kişilerin büyük çoğunluğunun, belirgin belirtilere sahip olmadığını göstermiştir. Bağışıklık sistemi, herhangi bir semptom gelişmeden önce virüsü temizler. Bağışıklık sistemi bozulmuş kişi, risk altında olabilir. Bu, yenidoğan bebeklerini (yaşamın ilk altı ila sekizinci haftası), kemoterapi alan bireyleri veya bağışıklık sistemini etkileyen hastalıkları olan (HIV-AIDS gibi) kişileri içerecektir.

Altıncı Hastalık nasıl yayılır? Kuluçka süresi nedir?

Roseola, kişiden kişiye, tipik olarak oral sekresyonların transferi yoluyla yayılır.
Virüse maruz kalma kişide semptomların başlaması için kuluçka süresi dokuz ila 10 gün arasındadır.
HHV-6 ve HHV-7 için insanlar doğal barınaklardır. Bazı diğer viral enfeksiyonların aksine, mevsimsel değişiklikler olmaksızın yıl boyunca oluşur.

hasta çocuk

Kaynak: pixabay.com

Altıncı Hastalık belirtileri ve bulguları nelerdir?

HHV-6 (veya HHV-7) enfeksiyonunun belirtileri ve semptomları hastanın yaşına bağlı olarak değişir.

Bebekler ve yeni doğanlarda üç ila beş gün süren ani bir ateş görülür.
Çocukta ayrıca sinirlilik, boynun ön veya arka tarafında şişmiş bezler, burun akıntısı, kabarık göz kapakları ve hafif ishal gelişebilir.
Ateş bittikten sonra 12-24 saat içinde hızla bir döküntü ortaya çıkar.
HHV-6 (veya HHV-7) enfeksiyonu geliştiren daha büyük çocuklarda, birkaç gün yüksek ateş ve muhtemelen akan burun ve / veya ishal görülebilir. Daha büyük çocuklarda ateş ve döküntü daha az gelişir.

Altıncı Hastalık nasıl teşhis edilir?

Yüksek ateşin aniden başlamasının ve ateş düşürme anındaki tipik döküntülerin gelişimi genellikle herhangi bir laboratuvar testi olmaksızın teşhis koymayı mümkün kılar. Alışılmamış durumlar için, komplikasyonları bulunan veya bağışıklık yetersizliği olan hastaların, çeşitli kan şekeri testleri yaptırmaları gerekebilir.

Ateş ne kadar yükselir?

Ateş oldukça yüksek olabilir. Ortalama ateş 39.7 C dir, ancak 41.2 C’ye kadar çıkabilir.

Advertisement

Altıncı Hastalık için evde yapılabilecek uygulamalar?

Roseola hastalarında orta şiddette bir ateş görülmesi nedeniyle ateş düşürücü ilaçlar ve ağrı kesiciler yardımcı olur. Serin bir banyo işe yarayacaktır. Hastalığın kısa ömürlü olması ve kendiliğinden düzelmesi nedeniyle roseola döküntüsü ile ilgili herhangi bir tedavi gerekmez.

Ateş için tedavi nedir?

Ateşi olan çocuk rahat olmalı ve fazla giydirilmemelidir. Aşırı giyinme, sıcaklığın daha da yükselmesine neden olabilir. Ilık suyla banyo yapmak, ateşi 1 ila 1.5 derece düşürmeye yardımcı olabilir. Çocuğun banyo sırasında titremesi durumunda banyo suyunun sıcaklığı yükseltilmelidir. Asla bir çocuğu (veya bir yetişkin) alkol ile silmeyin.

Ateş, nöbete neden olabilir mi?

Evet. Ani sıcaklık yükselmesi bir nöbeti tetikleyebilir (konvülsiyon). 18 ay ile 3 yaş arasındaki çocuklarda, Febril nöbetler (ateş nedeniyle konvülsiyonlar) yaygındır (% 3). Roseola sahip çocukların % 5 -% 35’inde görülürler. Nöbet çok korkunç görünebilir, ancak genellikle zararsızdır. Febril nöbetler uzun süreli sinir sistemi yan etkileri veya beyin hasarı ile ilişkili değildir.

Döküntü Ne Zaman Oluşur?

Ateş ortadan kalktığında döküntü belirir. Döküntü esas olarak boyun ve gövde (karın, gövde ve sırt) bulunur, ancak kollar ve bacaklarda (ekstremiteler) de olabilir.

Cilt genellikle hafif derecede kırmızı renktedir. Döküntü kaşıntılı veya acı verici değildir. Bulaşıcı değildir. Döküntü bir ila iki gün sürer ve tekrarlamaz. Hastalığın en çarpıcı özelliği, çocuğun ateşinin yüksek olmasına rağmen çok iyi gözükmesidir.

Hastalık ne kadar sürer?

Hastalıkta ateş 3-5 gün sürer, bunu takiben bir ila iki gün süren döküntü tedavi edilmeden giderilir. HHV-6’ya karşı bağışıklık ömür boyu sürmektedir. Bağışıklık sistemi baskılanmış çocuklar dışında, 6. hastalığın komplikasyonları nadirdir. Sağlıklı bağışıklık sistemi olan bireyler genellikle HHV-6 (veya HHV-7) ‘ye hayat boyu bağışıklık geliştirir.

6. Hastalığın bir aşısı var mı?

Şu anda, bu hastalık için aşı yoktur. Çoğu araştırmacı, genellikle iyi huylu yapısı ve nadir rastlanan komplikasyon oranları nedeniyle, böyle yeni bir aşı geliştirmenin yüksek maliyetli olacağı düşüncesindeler.


Leave A Reply