Amniyosentez Nedir? Nasıl Yapılır?

0
Advertisement

Amniyosentez nedir, neden yapılır? Amniyosentez nasıl yapılır, acı verir mi? Amniyosentez neyi gösterir, hakkında bilgi.

amniyosentezAmniyosentez Nedir? Nasıl Yapılır?

Amniyosentez, dölütteki bazı anormalliklerin belirlenmesini sağlayan, yalnızca bebekleri herhangi bir biçimde risk altında bulunan annelere uygulanan bir incelemedir. Bebeğin içinde geliştiği, derisinden ve organlarından hücreler içeren bir kese olan amniyo kesesinin içindeki sıvıdan örnek alınıp, laboratuvarda incelenmesine dayanır.

Amniyosentezle, merkez sinir sisteminin yarık omurga ve anensefali gibi anormallikleri belirlenebilir. Bunun yanı sıra, Akdeniz kansızlığı ya da hastalığı (talasemi), mongolizm (Down sendromu) olup olmadığını da ortaya koyar. Anne-babadan birinin, etkileri yalnızca tek bir cinsi etkileyen kanama hastalığı (hemofili) gibi kalıtımsal bir hastalığı varsa, bunun bebeğe aktarılmış olup olmadığı da, amniyosentezle belirlenebilir. Son olarak, amniyosentezle bebeğin kız mı, erkek mi olduğu da anlaşılabilir.

İleri yaşlarda hamile kalan kadınların bebeklerinde mongolizm gibi anormallikler bulunması olasılığı daha fazla olduğundan, bazı doktorlar, 35 yaşın üstündeki bütün hamile kadınlara amniyosentez uygulanmasını önermektedirler.

AĞRISIZ BİR İNCELEME

Advertisement

Amniyosentez, canınızı yakmayan bir incelemedir. Göbeğinizin hemen altından, karnınıza yerel bir ağrı kesici iğne yapılıp, sonra karın çeperinizden uzun bir iğne batırılarak, dölyatağının içine ulaşılır. Amniyo sıvısından bir miktar çekilerek, alman sıvı laboratuvarda incelenir.

Çok ender durumlarda iğne eteni delip düşüğe neden olabilirse de, yeni ve geliştirilmiş teknikler, bu olasılığı çok büyük ölçüde azaltmıştır. Gene de, çok küçük de olsa, amniyosentezin hâlâ düşüğe yol açma olasılığı bulunduğundan, yalnızca risk altında bulunan hamile kadınlara uygulanması gerekir.

Unutmayın ki, yaşı 40’ın üstünde olan kadınlar arasında bile, anormal çocuk doğurma riski yalnızca % 1 dir; dolayısıyla amniyosentez incelemesi yaptırmanız önerildiğinde, çeşitli riskleri konusunda doktorunuzla -ve eşinizle- ayrıntılı biçimde konuşun.


Leave A Reply