Ani Kilo Kaybının Belirtileri ve Sebepleri Nelerdir?

0
Advertisement

Ani kilo kaybı ve halsizlik mi yaşıyorsunuz? Mutlaka doktora gözükmeniz gereken bir durum olan ani kilo kaybı nedenleri ve belirtileri…

Kilo kaybı ve halsizlik nedenleri nelerdir?

Ani kilo kaybı yaşanmasının altında, genelde vücutta henüz varlığı tespit edilmemiş ciddi bir hastalığın neden olduğu bir durum olduğu cevabı yatmaktadır. Normal şartlarda tabi ki her birey sağlıklı ve enerjik olarak yaşamak için ne yapar? Beslenme düzenine, yaptığı egzersizlere, sağlığı için faydalı olan her şeyi hayatında tutmaya vb. durumlara elinden geldiğince dikkat etmeye çalışmaktadır.

Tabi bu anlatılan süreçlerde aynı şekilde vücut sağlığının geneli ve özellikle kalp sağlığının korunması adına egzersizlerini zayıf ve formda bir vücuda sahip olabilmek adına yapanlar da olmaktadır. Bu hareket gayet mantıklı ve sağlık adına bir atılım olmasına rağmen, öte yandan bu tip egzersizleri hiç uygulamamasına rağmen ani bir şekilde kilo vermeye başlayan bireyler de bulunmaktadır.

Ani Kilo Kaybı

Bu hızlı şekilde kilo verme durumunun yanında bir de vücutta sürekli halsizlik ve yorgunluk da hissediliyorsa. O durumun altında yatan sebebin mutlaka üzerinde durulmalı. Ciddiye alınarak mutlaka en kısa sürede kontrole gidilmelidir.

Hali hazırda uzmanların da konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda; bir bireyin en az altı yıllık ya da 1 yıllık süreçlerindeki geçmişlerinde; hiç bir kilo vermeye yardımcı unsurdan faydalanmadan (diyet programı, düzenli egzersiz programı gibi) kilo verme gibi bir deneyimleri bulunuyorsa mutlaka bir uzman hekime başvurmaları gerektiğine dair öneriler yer almaktadır.

Advertisement

Çünkü bu tip durumların altından genellikle çok ciddi durumlar olan kanser hastalığı, demans hastalığı, parkinson hastalığı, çölyak hastalığı, diyabet hastalığı, ülseratif kolit hastalığı ya da KOAH hastalığı çıkabilmektedir.

Kilo kaybı hangi hastalıkların belirtisidir?

Çölyak hastalığı : Sindirim sistemiyle alakalı bir sorunla birlikte oluşan çölyak hastalığı; ince bağırsakta var olan glutene karşı aşırı duyarlılıktan kaynaklanmaktadır. Bazı gıdaların vücutta emilme sürecinde bu hastalıktan dolayı yetersizlikler yaşanabilmektedir. Böylece kilo kaybetme süreçleri de başlayarak kişinin hem bir anda zayıflaması hem de yorgun düşmesi durumu gerçekleşmektedir.

Halsizlik

Depresyon durumu : Kişinin sürekli olarak kaygılı ve üzüntülü hissettiği durumlarda, ruhsal sıkıntılardan dolayı kişinin yemek yeme ihtiyacında da ciddi azalmalar meydana gelebilmektedir. Bu aksaklıklar kişinin kısa süreçte fazla kilo verebilmesine neden olduğundan gizli bir hastalık olarak bahsedilmesi bazı durumlarda mümkündür.

Diyabet hastalığı : Kişinin vücudundaki kan şekeri değerlerinin yükselmesiyle ortaya çıkan diyabet hastalığının varlığı. Normal şartlarda zaten ana nedenleri ani bir biçimde kilo kaybetmeye başlamak ve aşırı derecede susamaktır. Diyabet hastalığı olan kişilerin metabolizmalarına aldıkları şekerler, böbreklerde emilmeden direkt olarak idrara geçmekte ve bu durum kişilerde susuzluk ve iştah yaratmaktadır. Bu döngünün içerisine giren bireyler mutlaka halsiz kalacak ve bir anda zayıflayacaklardır.

Kanser hastalığı : İnsan hayatı için en tehlikeli hastalık olan kanser hastalığında, en yaygın belirti olarak kısa sürede çok fazla kilo verilmesi durumu söylenebilmektedir. Vücutta kanserin yaratmış olduğu tümör hücreleri metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlayabilir. Böylelikle kilo verilmesinin yanında daha da cansız ve halsiz hissedilmesini sağlamaktadır.

Advertisement

Kronik ishal durumu : Gıda zehirlenmesi ve benzer durumlardan dolayı vücuda giren virüslerin yarattığı enfeksiyonlar, metabolizmada kronik ishalin oluşmasına sebep olmaktadır. Bahsedilen sorun her bireyin başına rahatlıkla gelebilmekle birlikte, burada ayırıcı olan nokta bu sorunun 30 günden fazla sürmesidir. Eğer ishal durumu 1 aydan fazla sürüyorsa kişi durumun getirisi olarak hem sürekli kilo kaybetmeye hem de sürekli olarak halsiz hissetmeye başlayacaktır.


Leave A Reply