Antik Mısır’ın Görenleri Hayran Bırakan En Güzel ve Büyük 10 Anıtı

0
Advertisement

Eski Mısır’ın görenleri haran bırakan 10 büyük anıtı. Antik Mısır medeniyetinin görmeniz gereken en güzel 10 anıtı ve özellikleri.

Eski Mısır, dünyanın en büyük ve en eski medeniyetlerinden biridir. İnanılmaz anıtsal mimarileriyle ünlüdür. Birçoğu Eski Mısır’da yaşamdan sonra var olma kavramını temsil eder. Eski Mısır uygarlıkları tarafından geliştirilen sanat ve mimari, dünyadaki farklı kültürleri de etkiledi. Yazımızda Eski Mısır’a ait en güzel ve büyük 10 anıta yer verdik.

10 – Krallar Vadisi

Krallar Vadisi

Nil’in batı kıyısındaki Krallar vadisi, Eski Mısır Yeni Krallığı’nın (MÖ 1539 – MÖ 1075) firavunlarının gömüldüğü yerdi. Vadi yaklaşık 60 mezar ve oda içeriyor. Site ayrıca kraliçelerin, rahiplerin ve eski Mısır’ın diğer önemli insanların mezar yeri olarak da kullanılmıştır. O zaman kraliyet bedenlerini korumak için mumyalama yapılıyordu. 2005-2008 yılları arasında yapılan kazı süreci, arkeoloğun mezarların ve odaların çoğunu keşfetmesine yardımcı oldu. Bugün dünyanın en önemli arkeolojik alanlarından biridir. UNESCO ayrıca 1979 yılında Krallar Vadisini bir dünya mirası alanı olarak listelemiştir.

Firavunların yeraltı mezarlarında bezler, şaraplar, mobilyalar ve takılar gibi malzemeler bulunur. Kraliyet mezarları da birçok kutsal nesneler ile doluydu. Eski Mısırlılar, bu tür nesnelerin ölü bedenlerin sonsuz yaşama ulaşmasına yardımcı olacağına inanıyorlardı. Sahada bulunan mezarlar, kalkerler ve tortul kayaçlar kullanılarak yapılmıştır.

9 – Hatşepsut Tapınağı

Hatşepsut Tapınağı

Advertisement

Luksor kentinin karşısında, Kralların valisinin yakınında bulunan Deir el-Bahr tapınağı olarak da bilinen Hatşepsut Tapınağı. Tapınak, antik Mısır kenti Thebes’in yerel tanrısı Amun’a adanmıştır. Tapınak MÖ 15. yüzyılda firavun Maatkare Hatşepsut tarafından yaptırılmıştır. Tapınağın inşası, Nil kıyısındaki eski Deir el-Bahri tapınağının mimari tarzından oldukça etkilendi.

Teraslı üç kat üzerine inşa edilmiştir. Tapınağın tepesine 30 metre yüksekliğe kadar uzanan 100 metrelik bir geçit de vardır. Tapınağın duvarları, kadın firavunu Maatkare Hatşepsut’un yaşamının önemli olaylarını da göstermektedir. Tapınağın merkez terasında bulunan kabartma heykel, Hatşepsut’un ilahi doğuşunu temsil eder.

8 – Medinet Habu Tapınağı

Medinet Habu

Medinet habu, Mısır Luksor’da bulunan büyük bir tapınak kompleksi olan Ramses III’ün tapınağı olarak da bilinir. Tapınak 3500 yıl önce büyük Ramses III firavunun anısına saygı göstermek için inşa edilmiştir. Tüm kompleks kısmen yıkılmış antik duvarla çevrilidir. Tapınağın dış duvarı Ramses III firavunun savaş rölyefleriyle süslenmiştir. Ayrıca tapınağın salonundan birinde muhafaza edilen Ramses III mezar odası da bulunmaktadır. Birçok değerli takılar, kumaşlar ve diğer ürünler de odasının içinde tutulur.

7 – Basamaklı Piramit – Djoser Piramidi

Djoser Piramidi

Basamaklı Piramit, Mısırlılar tarafından inşa edilen ilk piramittir. Piramit, MÖ 27. yüzyılda firavun Djoser için inşa edildi. Piramit 60 metre yüksekliğe kadar uzanır ve altı katmandan oluşur. Düz bir çatı yapısına ve eğimli kenarlara sahiptir. Piramit, zamanının en büyük taş kesme yapısı idi. Aslında 35 dönümlük bir araziyi kapsayan, tapınaklar, şapeller ve diğer anıtların bulunduğu büyük bir komplekste yer almaktadır. Aynı zamanda tacın anıtsal sembolü olarak kabul edilir.

Advertisement

Toplam uzunluğu 6 kilometrelik tünel odaları ve galerileri de bulunmaktadır. Firavun ve kraliyet ailesinin diğer üyeleri için mezar yeri de tüneller arasında yer alıyor. Mezar odaları ayrıca takılar ve diğer eşyalarla doluydu.

6 – Luksor Tapınağı

Luksor Tapınağı

Luksor Tapınağı, toplamda altı tapınak içeren büyük bir antik Mısır tapınak kompleksidir. Tapınaklar, eski Mısır kenti Thebes tanrıları Amun, Mut ve Khonsu’ya adanmıştı. Site, eski Mısır’daki opet festivali olarak bilinen en önemli dini festivallerden biri ile de bilinir. Önemli tanrıların heykelleri Thebes, Amun, Mut ve Khonsu o sırada Nil nehrine yelken açar.

Tapınak MÖ 14. yüzyılda kumtaşı kullanılarak inşa edilmiştir. Kompleks uzun süre onarıma muhtaç kaldı. M.Ö. 320’de tapınak Büyük İskender tarafından yeniden inşa edildi. Tapınak kompleksi içinde birçok açık alan vardır. MÖ 1539 ve MÖ 1075 arasında yeni krallık döneminde farklı ibadet için kullanıldılar. Antik Mısır firavunu Rameses’in ana girişteki altı muazzam heykeli, sitedeki diğer bir önemli cazibe merkezidir.

5 – Karnak Tapınağı

Karnak Tapınağı

Karnak, Nil kıyısında yer alan büyük bir antik tapınak kompleksidir. Alan 100 hektarlık geniş bir alanı kaplamaktadır. Başlangıçta “Ipet-isut”, “en kutsal yerler” anlamına geliyordu. Dünyanın ikinci büyük tapınak kompleksidir. Karnak kompleksi üç ana tapınak, dış tapınak, şapel ve diğer anıtları içerir. Karnak kompleksinin ana tapınakları, eski Mısır kenti Thebes, Tanrıça Mut ve Tanrı Amun’a adanmıştır.

Karnak tapınak kompleksinin inşası 4000 yıl önce başladı ve inşası on üç yüz yıl devam etti.

Amun-Re bölgesi, karnak tapınak kompleksinin en önemli bölümüdür. Antik Mısır kenti Thebes’in Tanrısı Amun’a ithaf edilmiştir. Uzun sütunlar, tonlarca konik anıtlar ve birkaç devasa heykel içerir. Kumtaşı esas olarak Amun-Re tapınağının yapımı için kullanılır. Tanrıça Mut için ayrılmış kompleksin güney kısmında yer alan ikinci ana tapınaktır. Tapınağın yakınında hilal şeklinde bir kutsal göl de vardır. Bir başka kayda değer tapınak, savaş tanrısı Montu’ya ithaf edilen kompleksin kuzey kesiminde yer almaktadır. Diğer iki önemli tapınaktan daha küçüktür.

4 – Memnon Anıtı

Memnon Anıtı

Memnon Anıtı, Amenhotep III firavunu tasvir eden iki dev heykeldir. Heykeller MÖ 1350’de koruma olarak inşa edilmiştir. Heykeller kuvarsit kumtaşından oyulmuştur. Her iki yapı da oturma pozisyonunda elleri dizinde ve nehre doğru bakan firavunlardır. 75 feet yükseklikte ve 750 ton ağırlığındadırlar. Hem insanlar hem de doğa her iki heykele de zarar vermiştir. Ancak her iki heykel de hala etkileyici ve her yıl binlerce turisti çekiyor.

3 – Ebu Simbel

Ebu Simbel

Advertisement

Ebu simbel, Nil’in batı kıyısında bulunan iki büyük kaya tapınağını içeriyor. Tapınaklar M.Ö. 1264 ve M.Ö. 1244 yılları arasında firavun Ramses II tarafından inşa edilmiş, dağın içine oyulmuştur. Ebu simbel, Güneş Tanrıları Amon-Ra ve Re-Horakhte’ye ithaf edildi. Girişte 69 metre yüksekliğinde dört adet Ramses devasa heykel bulunmaktadır. Uzun zaman sonra tapınak uzak konumu nedeniyle terk edildi. 1813’te İsviçreli oryantalist Jean Louis Burckhadt tarafından yeniden keşfedildi.

Ebu Simbel tapınakları bir dizi salon ve oda içerir. Salonlarda firavun Ramses heykelleri bulunmaktadır. Salonlar ayrıca tapınağın iç odalarına bağlıdır. Her 22 Şubat ve 22 Ekim’de Güneş ışınları, dört Güneş Tanrısı’nın en içteki heykellerinin arka duvarını aydınlatır.

2 – Büyük Sfenks

sfenks

Giza’nın büyük sfenksi, Giza’daki Nil’in batı kıyısında bulunan dünyanın en büyük monolit heykelidir. Aslanın vücudu ve insan kafası ile efsanevi yaratığın büyük bir kireçtaşı heykelidir. 73.5 metre uzunluğunda ve 66.34 metre yüksekliğindedir. Büyük Sfenks aynı zamanda dünyanın bilinen en eski anıtıdır. Arkeologlar, anıtın MÖ 2558 ile MÖ 2532 arasında inşa edildiğini tahmin ediyorlar. Zamanla doğal erozyon ve insanlar anıtın yüzüne birçok zarar verdi. Büyük sfenksin amacı hala bir gizem olarak kalmaktadır.

Büyük Sfenks, Giza Nekropolü’nün terk edilmesinden sonra kuma gömüldü. Sahadaki ilk kazı süreci MÖ 1388 yılına dayanmaktadır. Arkeologlar tarafından yüzyıllar boyunca çeşitli kazı işlemleri de gerçekleştirilmiştir. Tüm anıt nihayet 1925 ve 1936 arasında kazılmıştır. Sfenksin burnunun Napolyon ordusu tarafından kırıldığı yönünde bir söylenti de var.

1 – Büyük Giza Piramidi

Giza Piramidi

Büyük Giza Piramidi, Mısır’ın Giza Nekropolü’nde bulunan antik dünyanın yedi harikasından biridir. Ayrıca Giza kompleksinde firavunlar Khufu, Khafre ve Mnkaure için inşa edilen üç piramidin en eskisi ve en büyüğüdür. Giza piramidi MÖ 2589 ve MÖ 2504 arasında inşa edilmiştir. İnşaatı için 2,3 milyondan fazla taş blok kullanıldı. Yüksekliği 481 feettir ve 3800 yıl boyunca dünyanın en uzun insan yapımı anıtı olarak kaldı.

Giza piramidinin yapımında kullanılan harç, taşlardan daha güçlüdür. Giza Piramidi üç oda içerir, birincisi yeraltında yer alır. Hem kraliçe hem de kralın odaları yer üstündedir. Kralın odası granit ile dekore edilmiştir ve toplam 400 tondan fazla ağırlığa sahip dokuz muazzam levhadan yapılmış çatısı vardır. Kralın odasına götüren 8 metre yüksekliğinde ve 47 metre uzunluğunda büyük bir galeri de vardır.


Leave A Reply