Rüyalar Ne Anlama Gelir? Rüyaların Dili

0
Advertisement

Rüyalar bize ne anlatmak ister, nasıl anlaşılabilir? Rüyaların anlamı, dili hakkındaki görüşler ve araştırmalar hakkında bilgi.

Rüyaların Dili

Rüyalar tedavi eder, öğretir, yön verir, kehanette bulunur, soruları yanıtlar, bizleri geçmişe, günümüze ve geleceğe bağlar, bize eğlence ve zevk, duygusal denge sağlar, yaratıcılığı ve cinselliği teşvik eder.

Rüyalar bir köprü, bir iletişim vazifesi görür. Tıpkı ruhumuzdan gelen bir mektup gibidir; güç, bilgi, yaratıcılık ve sağlık kaynağıdır. Eğer rüyalarımızı göz ardı edersek kendimizi Paul Solomon’un kaynağını “Herkes için erişilir olan ama çoğu insanın farkında olamadığını” diyerek gösterdiği zekadan yoksun bırakmış oluruz.

Bu zeka ile ilişkiye geçmek için psişik, kahin olmamız ya da telepati kurma yeteneğimizin olması gerekmez. Yapılması gereken, sezilerimize, hayalimize ve özellikle rüyalarımıza kulak vermektir. Psikolog Erich Fromm rüyaları unutulmuş bir dil olarak görür ve zihnin en önemli ifadelerinin geçmişin yanı sıra rüya ve hayallerin olduğunu söyler. Ona göre rüya sembolleri evrensel, geleneksel ya da rastlantısaldır. Rastlantısal semboller kişiseldir ve bireysel çağrışıma ilişkindirler. Geleneksel semboller ise tek anlamlıdır. Evrensel sembollerin -örneğin güneş- sıcak ve ışık gibi evrensel anlamlan vardır. Fromm, rüyaların anlamsız veya ilgiye değmez bulunarak göz ardı edilmelerinin sebebinin onların bizi rahatsız etmesi olduğunu söyler; rüyada gördüğümüz kişi bizim gündüz vakti olduğumuza inandığımız kişiyle uyumlu değildir. Fromm tezini şöyle dile getiriyor: “Çelişkili gerçek şudur ki, rüyalarımızda daha az mantıklı ve daha az terbiyeli olmamıza rağmen, daha akıllı ve daha mantıklıyız.” ABD’de Research Society for Process Oriented Psychology’nin kurucusu olan Arnold Mindell diğer rüya analizcilerinden çok farklı bir yaklaşım getirir. Mindell “rüya nesnesi” adını verdiği bilinçaltını nehir gibi sürekli akan tümleşik bir rüya olarak görür ve tek tek görülen rüyaların bunun sadece çekilmiş fotoğraflan olduğunu söyler. Rüyalar, fiziki semptomlar, ilişkiler ve değişik bilinç durumları Mindell’in kuramlarına göre rüya nesnesinin ortaya çıkışlarıdır.

Rüya ve Uyku

Psikologlar artık bilinçaltının mesajlarına uyku sırasında daha kolay ulaşıyorlar. Uyuduğumuz zaman, bilincin perdesinin gizlemiş olduğu birçok olgu serbest kalır. Rüyalar benliğin ya da evrenin gizli gerçeklerinden, simgeler ya da doğrudan görüntüler halinde bize doğru süzülür.

Advertisement

Rüyalarımızın gücünü kullanmaya başlamanın en basit yollarından biri kendimizi uykuya dikkatle hazırlamaktır.

Rüyalar ve rüya yorumu bizi fiziki, zihinsel, duygusal ve ruhsal olarak etkiler. Bu nedenle, uyku ile rüya hazırlığı bedeni, zihni, duygulan ve ruhu kapsar. İki tip uyku çeşidi vardır; orthodoks (rüya görülmeyen) ve paradoksikal (rüya görülen). Günümüzde kabaca iki ayrı uyku durumu tanımlanıyor: “Ağır uyku”, kıpırdamaksızın, sakin uyuyan insanın durumudur. “Aykırı uyku” evresi ise ağır uyku evreleri arasında ortaya çıkar ve on dakika kadar sürer.


Leave A Reply