Antitoksin Nedir?

0

Antitoksin nedir, ne demektir? Antitoksin ne işe yarar? Antitoksinler ile ilgili olarak bilgilerin yer aldığı sayfamız.

antitoksin

Antitoksin Nedir?

Antitoksin, bakterilerce salgılanan zehirli bir maddenin (toksin) vücuda girmesiyle oluşan ve bu toksini etkisiz duruma getirme özelliği taşıyan antikordur. Bakterilerin neden olduğu herhangi bir hastalıktan sonra, çoğu kez insanda bu antijene karşı bağışıklık sağlayan ve hastalığa yeniden yakalanmayı önleyen özel antitoksinler gelişir.

İnsanlardaki enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan antitoksinler, bakteri toksinlerinin hayvanlara, özellikle atlara enjekte edilmesiyle üretilir. Bu amaçla hayvana, kanında yüksek düzeyde antitoksin oluşana değin art arda ve küçük dozlarda toksin verilir. Böylece elde edilen ve yüksek düzeyde antitoksin içeren seruma antiserum adı verilir.

İlk antitoksin 1890’da Emil von Behring ve Şibasaburo Kitasato tarafından bulunmuş, difteriye karşı etkili olan bu antitoksini üreten Behring, 1901 Nobel Fizyoloji ya da Tıp Ödülü’nü almıştır. Günümüzde, botülizm, difteri, dizanteri, gazlı kangren ve tetanos tedavisinde antitoksinlerden yararlanılır. Akrep, yılan gibi hayvanların zehirlerine karşı etkili olan antitoksinleri içeren antiserumlar da bu hayvanların ısırma ya da sokmalarına karşı kullanılır.


Kısa Tanımı

Antitoksin, zehir (toksin) etkisi gösteren, genellikle bakteri kaynaklı ve antijen niteliğindeki maddelere karşı organizmada oluşan antikor özelliğindeki maddedir.

Antitoksinler oluşumlarına yol açan, toksinlerle birleştiklerinde onların zehirli etkisini ortadan kaldırırlar. Difteri antitoksini, tetanos antitoksini, gazla kangren antitoksini, botulinus antitoksini gibi. Yılan zehirlerine karşı da etkin antitoksin elde edilebilir.


Leave A Reply