Arefleksi Nedir? Nedenleri Nelerdir? Arefleksi Belirtileri Teşhis ve Tedavisi

0
Advertisement

Arefleksi nedir, nedenleri nelerdir? Arefleksiye sebep olan hastalıklar, durumlar, belirtileri, teşhis ve tedavi yolları nelerdir?

Arefleksi

Arefleksi nedir?

Arefleksi, kaslarınızın uyaranlara cevap vermediği bir durumdur. Arefleksi hiperrefleksinin tersidir. İşte o zaman kaslarınız uyaranlara aşırı tepki gösterir.

Arefleksi

Bir refleks, çevredeki bir değişime (uyaranlara) karşılık olarak vücudunuzun bir bölümünün istemsiz ve hızlı bir hareketidir. Arefleksi hastalarının diz sarsıntısı reaksiyonu gibi tipik refleksleri yoktur.

Arefleksi genellikle hastalık veya sinir sisteminin yaralanması ile ilgili altta yatan bir durumdan kaynaklanır. Tedaviniz ve genel görünümünüz altta yatan nedene bağlı olacaktır.

Detrusor arefleksi nedir?

Detrusor arefleksi, detrusor kası kasılmadığında ortaya çıkar. Detrusor kası mesanenizde, mesanenizin boşalmasını kontrol eden kastır.

Advertisement

Detrusor arefleksi olan insanlar mesanelerini kendi başlarına boşaltamazlar. Mesaneden idrarı serbest bırakmak için idrar sondası adı verilen içi boş bir tüp kullanmaları gerekir. Detrusor arefleksi aynı zamanda az aktif mesane veya nörojenik mesane olarak da adlandırılabilir.

Arefleksi belirtileri

Arefleksinin ana semptomu reflekslerin tamamen yokluğudur. Tipik olarak, bir kas tendonu hızlı bir şekilde dokunduğunda, kas hemen kasılır. Arefleksi olan bir kişide, kas dokunduğunda kasılmaz.

Diğer semptomlar altta yatan nedene bağlı olacaktır. Arefleksi hastaları ayrıca aşağıdaki belirtilerle de karşılaşabilir:

  • ellerde veya ayaklarda karıncalanma veya uyuşma
  • anormal kas koordinasyonu
  • Kas Güçsüzlüğü
  • sakarlık veya düzenli olarak ellerinizden bir şeyler bırakmak
  • cinsel işlev bozukluğu, özellikle erkeklerde
  • kabızlık
  • sindirim sorunları
  • idrar kaçırma (detrusor arefleksi)
  • felç
  • Solunum yetmezliği

Arefleksinin nedenleri nelerdir?

En sık karşılaşılan neden refleks cevabının kaynağı periferik nöropatidir. Periferik nöropati, sinirlerin hasar gördüğü veya yok edildiği için arızalandığı bir bozukluktur.

Bir hastalık veya yaralanma sinirlerinizi tahrip edebilir veya zarar verebilir. İşte Arefleksiye neden olabilecek bazı durumlar:

Şeker hastalığı

Diyabetli kişiler aşağıdakilerden kaynaklanan sinir hasarı yaşayabilir:

Advertisement
  • Kan şekeri seviyelerinin uzun süre devam etmesi
  • iltihap
böbrekler veya tiroid ile ilgili sorunlar (diyabetik nöropati)
Vitamin eksiklikleri
  • E, B-1, B-6 ve B-12 vitaminlerinin eksikliği sinir hasarına neden olabilir ve arefleksiye yol açabilir. Bu vitaminler sinir sağlığı için gereklidir.
Guillain-Barré sendromu (GBS)

Guillain-Barré sendromu

Guillain-Barré sendromunda, bağışıklık sistemi yanlışlıkla periferik sinir sistemindeki sağlıklı sinir hücrelerine saldırır. Bu durumun kesin nedeni bilinmemektedir. Mide gribi veya Epstein-Barr virüsü gibi bir enfeksiyonun tetiklendiği düşünülmektedir.

Miller Fisher sendromu

Miller Fisher sendromu nadir görülen bir sinir hastalığıdır. Bazen GBS’nin bir varyantı veya alt grubu olarak kabul edilir. GBS gibi, viral bir enfeksiyon genellikle onu tetikler.

Diğer otoimmün hastalıklar

Multipl skleroz (MS), romatoid artrit (RA) veya amyotrofik lateral skleroz (ALS) gibi otoimmün hastalıklar, zayıf veya olmayan reflekslere yol açabilecek sinir veya doku hasarına neden olabilir. Örneğin MS’de vücudun bağışıklık sistemi sinir liflerinin koruyucu tabakasına saldırır ve ona zarar verir. Bu sinir sisteminde iltihaplanma, yaralanma ve skar dokusuna neden olur.

Hipotiroidi

Hipotiroidizm, vücut yeterli tiroid hormonu üretmediğinde ortaya çıkar. Sıvı tutulmasına neden olabilir ve sinir dokularını çevreleyen basıncı artırabilir.

Sinirlerde veya omurilikte yaralanma

Araba kazası veya düşme gibi fiziksel bir travma veya yaralanma, sinirlerde yaygın bir yaralanma nedenidir. Omurgada yaralanma genellikle yaralanma altında toplam duyu kaybı ve hareket kabiliyeti ile sonuçlanır. Buna Arefleksi dahildir. Tipik olarak, sadece yaralanma seviyesinin altındaki refleksler etkilenir.

Toksinler ve alkol kullanım bozukluğu

Kurşun veya civa gibi toksik kimyasallara veya ağır metallere maruz kalmak sinir hasarına neden olabilir. Alkol ayrıca sinirler için toksik olabilir. Fazla alkol kullanan kişilerde periferik nöropati riski daha yüksektir.

Ayrıca Arefleksiye neden olabilecek birkaç nadir bozukluk vardır. Bunlar:

Kronik inflamatuar demiyelinizan polinöropati (CIDP)

CIDP, beyindeki sinir liflerine zarar veren uzun süreli bir durumdur. CIDP GBS ile yakından ilişkilidir. Durum sonunda kas reflekslerinin kaybına neden olur.

Serebellar ataksi, nöropati ve vestibüler Arefleksi (CANVAS) sendromu

CANVAS sendromu kalıtsal, yavaş ilerleyen nörolojik bir hastalıktır. Ataksi (koordinasyon kaybı), arefleksi ve zamanla diğer bozukluklara yol açar. CANVAS sendromu için ortalama başlangıç ​​yaşı 60’tır.

Serebellar ataksi, Arefleksi, pes cavus, optik atrofi ve sensorinöral işitme kaybı (CAPOS) sendromu

CAPOS sendromu nadir görülen bir genetik hastalıktır. Genellikle 6 ay ile 5 yaş arasındaki küçük çocuklarda görülür.

Advertisement

CAPOS sendromu, yüksek ateşe neden olan bir hastalıktan sonra ortaya çıkabilir. Çocuk aniden yürümekte veya koordine etmekte zorlanabilir. Diğer semptomlar şunları içerir:

  • Kas Güçsüzlüğü
  • işitme kaybı
  • yutma zorluğu
  • olağandışı göz hareketleri
  • arefleksi

CAPOS sendromunun semptomlarının çoğu, ateş ortadan kalktığında düzelir, ancak bazı semptomlar kalabilir.

Arefleksi nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz önce kapsamlı bir tıbbi öykü alacak ve size aşağıdakiler de dahil olmak üzere belirtilerinizi soracaktır:

  • belirtiler ne zaman başladı?
  • belirtilerin ne kadar çabuk kötüleşti?
  • semptomların başlamasından hemen önce hasta mıydınız?

Doktorunuz daha sonra fizik muayene yapacaktır. Belirtilerinizin şiddetini belirlemek için bir refleks testi yapabilirler. Bu muayene türü, motor yollarınız ile duyusal yanıtlar arasındaki reaksiyonu değerlendirmeye yardımcı olur.

Bir refleks testi sırasında, bir doktor derin tendonlarınıza dokunmaya yanıtınızı test etmek için refleks çekici adı verilen bir araç kullanır. Doktor dizlerinizin, pazılarınızın, parmaklarınızın veya ayak bileklerinizi refleks için kontrol edebilir.

Doktorunuz ayrıca Arefleksinin tüm olası nedenlerini ayırt etmeye yardımcı olmak için bazı testler yapabilir. Belirtilerinize bağlı olarak, bu testler şunları içerebilir:

  • Omurilikten su almak. Bu test lomber ponksiyon olarak da bilinir. Bu prosedürde, omurilik sıvısını geri çekmek için alt sırtın içine bir iğne sokulur. Daha sonra analiz için bir laboratuvara gönderilir.
  • Kan testleri. Bu testler vitamin ve kan şekeri seviyenizi ölçer.
  • Sinir iletim çalışması. Bu test sinir hasarı ve işlev bozukluğunu kontrol eder.
  • Elektromiyografi. Bu test, kasların ve onları kontrol eden sinir hücrelerinin sağlığını değerlendirir.
  • BT taraması veya MRI. Bu görüntüleme testleri bir sinir üzerinde herhangi bir şey olup olmadığını kontrol edecektir.

Arefleksi için tedavi seçenekleri nelerdir?

Arefleksi tedavisi altta yatan nedene bağlıdır. İlaçlar, fizik tedavi veya her ikisini de içerebilir.

İlaçlar

Doktorunuzun reçete ettiği tam ilaç, semptomlarınıza neyin sebep olduğuna bağlı olacaktır. Örneğin, doktorlar diyabet tedavisi için insülin reçete edebilir. GBS veya CIDP’niz varsa, doktorunuz immünoglobulin tedavisi ve plazmaferez reçete edebilir. Doktorunuz iltihabı azaltmaya yardımcı olmak için steroid reçete edebilir.

Hipotiroidizm tiroid replasman hormonları ile tedavi edilir. Otoimmün hastalıkların semptomlarını tedavi etmek için birçok ilaç da mevcuttur.

Fizik Tedavi

Fizik tedavi, etkilenen kasları güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Yürümeyi, koşmayı ve genel kas gücünü geliştirmek için egzersizleri nasıl güvenli bir şekilde yapacağınızı öğreneceksiniz. Bir meslek terapisti günlük aktivitelerde size yardımcı olabilir.

Detrusor arefleksi tedavisi

Detrusor arefleksiyi tedavi etmek için mevcut spesifik bir ilaç yoktur. Detrusor areflexia olan kişilerin mesanenin çok fazla dolmadığından emin olmak için düzenli aralıklarla idrara çıkmaları gerekir.

Advertisement

Bir doktor, mesanenin boşaltıldığından emin olmak için idrar sondası kullanmanızı önerebilir. Bir kateterizasyon prosedürü sırasında idrarı serbest bırakmak için mesaneye ince, esnek bir tüp yerleştirilir.

Arefleksi hastaları için görünüm nedir?

Arefleksili insanlar için görünüm, altta yatan nedene bağlıdır. MS ve RA gibi fleksiyi tetikleyen bazı koşulların mevcut tedavisi yoktur. Tedavinin amacı semptomların şiddetini azaltmak ve yaşam kalitesini arttırmaktır. MFS ve Guillain-Barré sendromu olan çoğu insan neredeyse tamamen iyileşir.

Kaslarda veya sinirlerde hissizlik, halsizlik veya anormal duyumlar yaşıyorsanız, hemen teşhis için doktorunuza danışın. Genellikle, bu sorunlar ne kadar erken teşhis ve tedavi edilirse, görünümünüz o kadar iyi olur.


Leave A Reply