Simya Sembolleri ve Anlamları Nelerdir? Simyacıların Periyodik Tablosu

3
Advertisement

Simyacıların kullandıkları semboller nelerdir? Bu sembollerin anlamları, periyodik tabloları, barındırdıkları gizemler ve özellikleri nelerdir?

Simya sembollerinin resimlerini gördünüz ve ne anlama geldikleri hakkında daha fazla bilgi edinmek istediniz mi? Simya element sembolleri yüzyıllardır var ve insanlar genellikle onlarla ilgileniyorlar çünkü simya alanının yaptığı gizemlerden bazılarını içeriyorlar.

simya periyodik tablosu

Peki bu semboller ne anlama geliyor? Temsil ettikleri elementler simyacılar tarafından nasıl kullanıldı? Bu yazıda simya sembolleri ile birlikte gelen ilginç gerçekler ve anlamları açıklayacağız.

Simya Nedir?

Simya, bazen bir bilim olarak tanımlanan, bazen de felsefenin bir dalı olarak tanımlanan, Avrupa, Asya ve Afrika’da uygulanan bir çalışma alanıdır. Simya, Mısır, Yunanistan ve Roma başta olmak üzere MS yüzyılların başlarında ortaya çıkmış, ancak sonunda 12. yüzyılda Hindistan, Çin ve İngiltere’ye kadar yayılmıştır.

Simyacıların üç ana hedefi vardı:

Advertisement
  • Felsefe Taşı’nı (kurşun altına dönüştürebilen ve kullanıcıya sonsuz bir hayat veren efsanevi bir madde) yaratmak
  • Sonsuz gençlik ve sağlık iksiri yaratmak
  • Metalleri değiştirmek (özellikle altına)
Felsefe taşı sembolü

Felsefe taşı sembolü

Bu hedeflerden herhangi birine ulaşmak simyacıların inanılmaz derecede zengin ve ünlü olmasına neden olur ve sonuç olarak birçok simyacı, bulguları hakkında hile veya açıkça yalan söyler, sonuçta simya kavramını karartır ve dolandırıcılık fikrine bağlar. Bilim adamları, özellikle kimyada, bilimsel bilginin gelişmesi, bilim insanlarının simya hedeflerinin çoğunu mümkün olmadığını öğrenmesi, simyanın 18. ve 19. yüzyıllarda düşüşüne yol açıyor.

Simya Sembolleri Nasıl Kullanıldı?

Simyanın başından beri simyacılar farklı unsurları temsil etmek için semboller kullandılar. Simya sembolleri bazen elementin sahip olduğu düşünülen niteliklerin ve elementin tarihinin ipuçlarını içerir. Sembolleri kullanmak, simyacıların, çoğu dikkatle korunan çalışmalarını, sembolleri tanımayan simyacı olmayanlardan gizlemelerine yardımcı oldu.

Erken simya, bilgilerinin çoğunu astrolojiden aldığından, birçok simya öğesi sembolü gezegenlere veya diğer gök cisimlerine bağlıdır. Simya sembolleri 18. yüzyıla kadar kullanılmaya devam etti ve zaman geçtikçe daha standart hale geldi. Bugün, insanlar tarihleri, ilginç şekiller ve dünya hakkında farklı bir düşünce biçimiyle bağlantı için simya sembollerinden hoşlanıyorlar.

Simya Sembolleri ve Anlamları

Aşağıda simya element sembollerinin anlamları ile birlikte dört ana grup bulunmaktadır.

Üç Temel

Tria prima olarak da bilinen üç temel, 16. yüzyılda İsviçreli bir filozof olan Paracelsus tarafından adlandırıldı. Tria prima’nın hastalığa neden olan tüm zehirleri içerdiğine ve onları inceleyerek simyacıların hastalığın nasıl tedavi edileceğini öğrenebileceğine inanıyordu. Ayrıca tria prima’nın insanları tanımladığına inanıyordu ve elementlerin her birini insan kimliğinin farklı bir bölümüne atadı.

Merkür (Cıva)

Simyada cıva sembolü

Advertisement

Cıva (aynı zamanda ingilize Merkür gezegeni ile aynı kelime olan mercury’dir) hem element hem de gezegen anlamına gelebilir. Her iki durumda da, bu simya sembolü zihni ve ölümü aşabilecek bir durumu temsil eder. Eski zamanlarda, cıva hızlı gümüş olarak biliniyordu ve sıvı ve katı durumlar arasında kayabileceğine inanılıyordu. Bu nedenle, simyada, cıvanın yaşam ve ölüm arasında değiştiğine inanılıyordu.

Merkür (cıva) genellikle bir yılan / yılanla temsil edilir ve sembolünün kozmik bir rahime benzediği söylenir. Cıvanın bazen pasif kadın prensibini, ayrıca ıslaklığı ve soğuğu temsil ettiği söylenir. Sembolünde standart “dişi” işaretini görebilirsiniz.

Tuz

Simyada Tuz sembolü

Tuzun artık sodyum ve klorürden oluşan kimyasal bir bileşik olduğu bilinmektedir, ancak simyacılar bunun tek bir element olduğuna inanıyordu. Tuz, vücudu ve genel olarak fiziksel maddeyi, kristalleşmeyi ve yoğunlaşmayı temsil eder. Tuz ilk kez toplandığında genellikle saf değildir, ancak kimyasal işlemler yoluyla saflaştırılması, bazı simyacıların insan vücudunun saflaştırma süreciyle kıyaslamasına sebep olmuştur. Sembolü yatay bir çizgi ile ikiye bölünmüş bir dairedir.

Kükürt

Simyada sülfür sembolü

Sülfür olarak da bilinen kükürt, cıva’nın pasif kadın temsilinin aktif erkek karşılığıdır. Antik çağda, Çin’den Mısır’a ve Avrupa’ya kadar olan yerlerde geleneksel tıpta kullanıldı. Hem Tevrat’ta hem de İncil’de bahsedilmiştir, ikincisi Cehennem’in kükürt gibi koktuğunu belirtir.

Sülfür kuruluk, ısı ve erkeklik gibi özellikleri temsil eder. Simyada buharlaşma, genişleme ve çözünmeyi de temsil edebilir. İnsan vücudu açısından ruhu temsil ediyordu. Tria prima açısından, kükürt, tuz (yüksek) ve cıva (düşük) arasında bağlanan orta element olarak görülmüştür.

Sülfür’ün sembolü tipik olarak bir Yunan haçının üzerinde bir üçgendir (yukarıda görülür), ancak aynı zamanda bir ouroboros / sonsuzluk sembolü üzerinde bir Loraine Haçı ile de temsil edilebilir. Bu sembol Şeytan Haçı olarak bilinir ve bazen şeytani bir sembol olarak kullanılır.

Dört Klasik Element

Klasik Elementler, antik Yunan hava, toprak, ateş ve suyun dünyadaki tüm maddeleri oluşturduğu inancına dayanmaktadır. Bu yazıdaki diğer öğelerin çoğundan farklı olarak, bu dördü periyodik tabloda bulabileceğiniz öğeler değildir, ancak simyacılar önemli güçlere ve yeni öğeler yaratma yeteneğine sahip olduklarına inanıyorlardı.

Ortaçağ Arap simyacı Jabir ibn Hayyan, dört elementi simyaya ilk bağlayanlardan biriydi, ancak klasik elementler daha önce antik Yunanistan’da iyi çalışılmıştı. Eski Yunan doktoru Hipokrat her birini insan vücudunun dört mizahından birine bağlarken, Aristoteles her birini ısı / soğuk ve kuruluk / nem prensibine bağladı.

Hava

Simyada hava sembolü

Advertisement

Aristoteles havanın ısıyı ve ıslaklığı temsil ettiğini (ıslaklığın havanın bir parçası olduğu düşünülen su buharından kaynaklandığını) belirtti. Simyadaki hava sembolü de hayat veren bir gücü temsil edebilir ve beyaz ve mavi renklerle ilişkilidir. Hipokrat havayı kanla ilişkilendirir. Havanın sembolü yatay bir çizgi ile ikiye katlanmış bir üçgendir ve ters çevrilmiş toprak sembolü olduğunu fark edebilirsiniz.

Toprak

Simyada toprak sembolü

Aristoteles toprağı soğuk ve kuru olarak etiketledi. Toprak fiziksel hareketleri ve hisleri temsil edebilir ve yeşil ve kahverengi renkler ile ilişkilidir. Toprağın sembolü havanın tersidir: yatay bir çizgi ile ikiye bölünmüş aşağı noktalı bir üçgen.

Ateş

Simyada ateş sembolü

Simyada ateş, bazen “ateşli” duygular olarak adlandırılan tutku, sevgi, öfke ve nefret gibi duyguları temsil eder. Aristo, onu sıcak ve kuru olarak etiketledi ve kırmızı ve turuncu renkleri ile temsil ediliyor. Ayrıca ateş daha erkeksi bir sembol olarak görülür. Ateşin simyadaki sembolü yukarı dönük bir üçgendir.

Su

simyada su sembolü

Aristoteles suyu soğuk ve ıslak olarak etiketledi. Ek olarak, sezgi ve mavi renk ile ilişkilidir ve genellikle cıva simya sembolüyle bağlantılıdır (her ikisi de kadınsı semboller olarak görülür). Yunan filozof Thales, suyun dünyada yaratılan ilk madde olduğuna inanıyordu.

Ateşin başka bir kontrastı olarak, su simya sembolü ateş sembolünün tersidir; aşağı doğru üçgen. Bu sembolün bazen bir bardak gibi su tutmak için kaplara benzediği söylenir.

Yedi Gezegen Metalleri

Bu elementlerin her biri bir metaldir ve her biri göksel bir nesneye, ayrıca haftanın bir gününe ve vücuttaki bir organa bağlıdır. Astronomi erken simyanın önemli bir parçasıydı ve klasik çağda, her gezegenin gökyüzündeki konumu ve metalin özelliklerini etkileyen diğer gezegenlere yakınlığıyla ilişkili metal üzerinde “yönettiği” düşünülüyordu.

Uranüs ve Neptün’ün dahil olmadığını fark edebilirsiniz; çünkü bu semboller teleskoplar icat edilmeden önce yaratılmıştı ve bu nedenle sadece çıplak gözle görülebilen gezegenlerin var olduğu biliniyordu.

Kurşun

simya kurşun sembolü

Advertisement

Gök cismi: Satürn
Haftanın günü: Cumartesi
Organ: Dalak

Kurşun (klasik zamanlarda plumbum olarak bilinir), “haç altında hilal” olarak bilinen bir simgeye sahiptir ve bir tırpan veya üstte bir haç olan stilize bir “h” ye benzer.

Teneke

simya teneke sembolü

Gök cismi: Jüpiter
Haftanın günü: Perşembe
Organ: Karaciğer

Tenekenin sembolü “haç altında hilal” olarak bilinir ve stilize bir “4” gibi görünür.

Demir

simyada demir sembolü

Gök cismi: Mars
Haftanın günü: Salı
Organ: Safra kesesi

Mars gezegenini temsil etmek için sıklıkla kullanılan “erkek” sembolü demirin simya sembolüdür.

Altın

simya altın sembolü

Gök cismi: Güneş
Haftanın günü: Pazar
Organ: Kalp

Altın mükemmelliği temsil ediyordu ve simyadaki en önemli sembollerden biriydi. Pek çok simyacının anahtar (ve yerine getirilmemiş) amacı, kurşunun altına nasıl dönüştürüleceğini öğrenmekti. İki sembol altın simya sembolünü temsil edebilir. Birincisi, ışınları yayılan stilize bir güneşe benziyor ve ikincisi, merkezinde bir nokta bulunan bir daire.

Advertisement

Bakır

simyada bakır sembolü

Gök cismi: Venüs
Haftanın günü: Cuma
Organ: Böbrekler

Bakır sembolü ya “dişi” sembolü (Venüs gezegenini temsil etmek için de kullanılır) ya da bir dizi çapraz ve yatay çizgi olabilir.

Cıva

Simyada cıva sembolü

Gök cismi: Merkür
Haftanın günü: Çarşamba
Organ: Akciğerler

Merkür, Üç Asal’ın bir parçası olduğunda sahip olduğu sembolün aynısına sahiptir: “kozmik rahim”.

Gümüş

simyada gümüş sembolü

Gök cismi: Ay
Haftanın günü: Pazartesi
Organ: Beyin

Gümüşün simya sembolü hilal gibi, altın sembolü ise küçük bir güneş gibi görünür. Hilal sağa veya sola bakacak şekilde çizilebilir.

Sıradan Elemanlar

Sıradan elementler, simyada kullanılan diğer elementleri oluşturur. Bunlar genellikle simyaya daha yeni eklemelerdir ve diğer öğelerin bazıları kadar uzun bir geçmişe sahip değildirler. Sonuç olarak, simyacıların bir noktada simyacıları tarafından kullanılmasına rağmen, simya sembolleri ve neyi temsil ettikleri hakkında daha az bilgi bilinir.

Antimon

simyada Antimon sembolü

Advertisement

Antimon, insan doğasının vahşi / hayvansal kısımlarını temsil eder. Antimonun sembolü, üzerinde bir çarpı işareti olan bir daire (veya baş aşağı dişi sembolü) ve bazen de kurt olarak temsil edilir.

Arsenik

Simyada Arsenik sembolü

Simyada arsenik genellikle bir kuğu ile temsil edilir. Bunun nedeni, bir metaloid olarak arsenik, fiziksel görünüşünü (metalik-gri bir katı veya sarı kristalin bir katı) dönüştürebilmesidir, aynı şekilde bir kuğu yavrusu bir kuğuya dönüşür. Sembolü bir çift çakışan üçgendir.

Bizmut

Simyada Bizmut sembolü

Bizmutun simyada nasıl kullanıldığı hakkında çok şey bilinmemektedir, ancak 18. yüzyıla kadar genellikle kalay ve kurşun ile karıştırılmıştır. Sembolü üstü açık bir “8” e benziyor.

Magnezyum

simyada Magnezyum sembolü

Magnezyum saf formunda bulunmaz, bu nedenle simyacılar deney yaparken magnezyum karbonat (“magnezyum alba” olarak da bilinir) kullandılar. Magnezyum tutuşturulduktan sonra kolayca söndürülemediğinden, simyacılarca sonsuzluğu temsil etti. Birkaç sembol bunu temsil edebilir; yukarıdaki en yaygın olanıdır.

Fosfor

simyada Fosfor sembolü

Fosfor simyacılar için önemli bir elementti çünkü ışığı yakalayabiliyor gibi görünüyordu. (Beyaz fosfor formu oksitlendiğinde yeşil yanar.) Ruhu temsil eder ve sembolü tipik olarak çift haç üstünde bir üçgendir.

Platin

simyada Platin sembolü

Simyacılar, platinin altın ve gümüşün bir kombinasyonu olduğuna inanıyordu, bu yüzden sembolü bu elementlerin her birinin sembollerinin birleşimidir.

Advertisement

Potasyum

simyada Potasyum sembolü

Potasyum doğal olarak serbest bir element olarak bulunmaz, bu nedenle simyacılar deneylerinde genellikle “potas” olarak bilinen potasyum karbonat kullandılar. Potasyum sembolü haç üstünde bir dikdörtgendir.

Çinko

simyada Çinko sembolü

Simyacılar, “filozofun yünü” veya “beyaz kar” olarak adlandırdıkları çinko oksit oluşturmak için çinko yaktılar. Birden çok sembol çinkoyu temsil edebilir; en yaygın olanı yukarıda gösterilmiştir.

Özet: Simya Sembolleri ve Anlamları

Simya element sembolleri bin yılı aşkın bir süredir varlığını sürdürüyor ve simya ile astronomi, tıp ve felsefe gibi ilgili çalışma alanlarının önemli bir bileşeniydi.

Belirli bir elemente veya bileşiğe karşılık gelen bir simya sembolü vardır. Örneğin, ateş simya sembolü yukarı doğru bir üçgen gibi görünürken toprak sembolü yatay bir çizgi ile kesilen aşağıya dönük bir üçgen olarak görünür. Simya sembolleri bazen öğenin sahip olduğu düşünülen özelliklere ve öğenin geçmişine ilişkin ipuçları içerir.


3 yorum

  1. Merak ettiğim ve merak ettiğimi dahi bilmediğim her sorumun cevabını buldum teşekkür ederim. Bilginize ve kaleminize sağlık

Leave A Reply