Arnold Sommerfeld Kimdir? Kuantum Teorisi Çalışmaları ve Bilime Katkıları

0
Advertisement

Arnold Sommerfeld kimdir ve ne yapmıştır? Arnold Sommerfeld hayatı, biyografisi, çalışmaları, buluşları, bilime katkıları hakkında bilgi.

Arnold Sommerfeld Kimdir?

Arnold Sommerfeld; Alman fizikçisi ve matematikçisidir (Königsberg, 1868-Münih, 1951).

Arnold Sommerfeld

Hayatı

Bir hekimin oğlu olan Arnold Sommerfeld, Königsberg Üniversitesi’nde matematik doktorasını verdikten sonra Göttingen Mineraloji Enstitüsü’ne asistan olarak atandı. 1895’te öğretim üyeliğine yükseltildi ve ünlü matematikçi Christian Felix Klein (1849-1925) ile birlikte Theorie des Kreisels (Cayroskop Kuramı, 1897-1910) adlı yapıtı yazmaya başladı. İki yıl sonra Göttingen’den ayrılıp önce Clausthal Maden Mühendisliği Yüksekokulu’nda, 1900’de Aachen Teknik Üniversitesi’nde, 1906’da da Münih Üniversitesi’nde profesör olarak görev aldı. Emekli oluncaya kadar Münih Üniversitesi’nde çalışan Sommerfeld 1935’te buradan ayrılarak, İkinci Dünya savaşı yıllarında Vorlesungen über theoretische Physik (Kuramsal Fizik Dersleri, 1947-1952) adlı kitabını yazdı.

ÖNEMLİ ÇALIŞMALARI

Arnold Sommerfeld

Hidrojenden başka elementlerin tayflarını açıklamak isteyen Sommerfeld elips biçimindeki yörüngeleri ve elektronun kendi çevresinde dönüşünü hesaba katarak ve sürekli kuvanta kurallarına bağlı kalarak Bohr’un postulatlarını geliştirdi, böylece yeni bir atom modeli çıkardı. Bu çalışmalarını Atomhau und Spektrallinien (Atom Yapısı ve Tayf Çizgileri, 1919) adlı kitabında toplayan bilgin, 1928’de elektromagnetik dalgaların kırılma, yayılma ve serbest elektronların madenler içinde dağılma teorilerini geliştirmek için çalışmalarda bulundu.

Advertisement

Bilime Katkıları

Arnold Sommerfeld’in bilim alanına en önemli katkısı Kuantum teorisi oldu. 1911 yılında bu yönde çalışmaya başladı ve araştırmasının sonucu, eletrikli yörüngeler yerine eliptik yörüngelerde çekirdeklerin etrafında döndüğü elektronlarının bulunmasıydı. Bohr’un atom modelindeki bu küçük değişiklik, fizikte yeni bir dönemin başladığını gösterdi.

1915 ve 1916 yıllarında, Arnold Sommerfeld, ‘Sommerfeld – Wilson ölçüm kuralları’ ve ‘Sommerfeld İnce yapı sabiti’ni kurdu.’ Manyetik Kuantum Numarası ‘kavramı, 1916’da Sommerfeld tarafından ortaya atıldı. yıllarında, “İç Kuantum Sayı” nı tasarladı. 1919’da çağdaş fizikçi Walther Kossel ile işbirliği yaparak Sommerfeld, Sommerfeld – Kossel yer değiştirme yasasını çıkardı.

1918’de Sommerfeld, Deutsche Physikalische Gesellschaft adlı dünyanın en büyük fizikçi organizasyonu başkanı olma onurunu kazandı. Bir Başkanın sorumluluğunu aldıktan sonra Sommerfeld yeni bir dergi yayınlamaya başladı. İki yıl sonra, yaklaşmakta olan bilim adamlarının araştırma çalışmalarını içeren ‘Zeitschrift für Physik’ adlı bir dergi daha yarattı. 1927’de uygulamalı istatistik mekaniğinin yardımıyla “Paul Drude modelini” rafine etti. Rafine versiyon daha sonra ‘Drude-Sommerfeld modeli’ olarak adlandırıldı.

1 Nisan 1935’te Arnold Sommerfeld’e Münih Üniversitesi’nde emeritus profesörü unvanı verildi. 1943-1950 yılları arasında birçok kitap da yazdı.


Leave A Reply