Aşçı Nedir? Ne İş Yapar? Aşçılık Mesleğinin Görev ve Sorumlulukları

0
Advertisement

Aşçılık mesleği nedir? Aşçı ne iş yapar, Aşçılık mesleğinin özellikleri, görev ve sorumlulukları, nitelikleri nelerdir, hakkında bilgi.

asciAşçıbaşı

Başında beyaz külâhıyla aşçıbaşı otel ve lokanta mutfaklarının kralıdır. Mutfakta çalışanları idare eder, alışverişlere bakar, yemeklerin en lezzetli biçimde hazırlanmasını sağlar.

Aşçıbaşı değişik işler görür. Gerekli malzemeyi temin ettikten sonra her yemeği ayrı ayrı hazırlar. Bazen günlerce süren bu çalışma sırasında yardımcılarına görev taksimi yapar, en ince işleri ise kendisi görür. Yemek saatlerinde, kalabalığın bastırdığı zamanlar aşçıbaşı müşterilerin zevklerine cevap verebilmek ve isteklerini zamanında karşılamak zorundadır. İyi aşçılar her yerde aranır ve iyi para kazanır. Büyük lokantaların sahipleri de çok defa vaktiyle aşçıbaşılık yapmış kimselerdir. Bunların bazıları mesleğinde öylesine ilerler ki milletin şerefini temsil edecek hale gelir; şöhretleri kıtadan kıtaya yayılır ve boğazına düşkün bazı insanlar binlerce kilometre öteden onların özel yemeklerini tadabilmek için koşar.

Görev ve Sorumlulukları

  • Malzemelerin ve nihai ürünlerin taze olduğundan emin olun
  • Malzemelerin ölçülmesi, tartılması ve karıştırılması dahil olmak üzere tarifleri takip etmek
  • Et, sebze, balık, kümes hayvanları ve diğer yiyecekleri pişirin, ızgara yapın, buharda pişirmek ve kaynatmak
  • Son yemekleri sunmak, süslemek ve düzenlemek
  • Bazen yemek servisi yapmak
  • Mutfak eşyaları, ekipman ve bulaşıkların taşınması da dahil olmak üzere temiz ve güvenli bir çalışma alanı sağlamak
  • Malzemeleri ve yiyecekleri kullanın ve saklamak
  • Gıda güvenliği ve sanitasyon standartlarını korumak

asci-yamagiAşçı Yamağı

Çok sayıda personel kullanan lokantalarda, çerez, meze, salata, et veya balık yemeği, tatlı gibi değişik yemekler ayrı birer uzman tarafından hazırlanır.

Hemen hemen daima erkek olan aşçı yamağı her uzmanlık dalından ayrı ayrı geçmek zorundadır. Böylece çorbayı karıştırmayı, bir çerez veya meze tepsisini hazırlamayı, çeşitli balıkları, sebzeleri pişirmeyi, etleri kızartmayı sos ve salça yapmayı, pastaları süslemeyi öğrenir. Uzmanlaşan yamak meslek hayatına aşçı olarak atılır ve kendine uygun bir iş seçer. Büyük bir müessesede çalışmak isterse kısım şefi veya aşçıbaşı olabilir. Sessiz, gürültüsüz bir hayatı seviyorsa özel bir mutfakta, bir ailenin hizmetinde çalışabilir. Girişken biriyse, sermayesi de varsa kendi adına bir müessese açarak lokantacılık veya sadece aşçılık yapabilir.

Advertisement

Leave A Reply