Aşil Tendiniti Nedir? Belirtileri Nedenleri Evde Yapılabilecek Tedavi

0
Advertisement

Aşil Tendiniti nedir, neden ve nasıl olur? Aşil Tendiniti belirtileri nelerdir? Aşil Tendiniti için evde yapabileceğiniz tedavi seçenekleri, önleme yolları.

Aşil Tendiniti

Aşil tendiniti nedir?

Aşil tendonu baldır kaslarınızı topuk kemiğinize veya kalkaneusa bağlar. Bu tendonu atlamak, yürümek, koşmak ve ayak topuklarınız üzerinde durmak için kullanırsınız.

Koşma ve zıplama gibi sürekli, yoğun fiziksel aktivite Aşil tendoniti (veya tendinit) olarak bilinen Aşil tendonunun ağrılı iltihabına neden olabilir.

İki tür Aşil tendiniti vardır: insersiyonel Aşil tendiniti ve noninersiyonel Aşil tendiniti.

İnsersiyonel Aşil tendinit, tendonunuzun topuk kemiğinize yapıştığı alt kısmını etkiler.

Advertisement

Noninersiyonel Aşil tendiniti, tendonun orta kısmındaki lifleri içerir ve aktif olan genç insanları etkileme eğilimindedir.

Basit ev tedavileri Aşil tendinitine yardımcı olabilir. Bununla birlikte, evde tedavi işe yaramazsa, bir doktora görünmek önemlidir. Tendonunuz kötüleşirse, yırtılabilir. Ağrıyı hafifletmek için ilaç veya ameliyat gerekebilir.

Aşil tendinitinin nedenleri

Aşırı egzersiz veya yürüme, özellikle sporcular için Aşil tendinitine neden olur. Bununla birlikte, egzersizle ilgisi olmayan faktörler de riskinize katkıda bulunabilir. Romatoid artrit ve enfeksiyonun her ikisi de tendinite bağlıdır.

Aşil tendonunuzu zorlayan tekrarlanan herhangi bir aktivite potansiyel olarak tendinite neden olabilir. Bazı nedenler şunlardır:

  • uygun bir ısınma olmadan egzersiz yapmak
  • tekrarlanan egzersiz veya fiziksel aktivite sırasında baldır kaslarının gerilmesi
  • tenis gibi hızlı duraklamalar ve yön değişikliği gerektiren sporlar oynamak
  • Vücudunuzun artan eğitime uyum sağlamasına izin vermeden fiziksel aktivitede ani artış
  • eski veya kötü oturan ayakkabılar giymek
  • günlük veya uzun süreli yüksek topuklu ayakkabı giymek
  • topuklarının arkasında kemik mahmuzları olması
  • Aşil tendonunun yaşla birlikte zayıflaması

Aşil tendinit belirtileri

Belirtiler şunları içerir:

  • topuk arka kısmında rahatsızlık veya şişme
  • sert baldır kasları
  • ayağını esnetirken sınırlı hareket aralığı
  • topuktaki cildin aşırı sıcak olması

Aşil tendinitinin ana semptomu, yürürken veya koşarken topuğunun arka tarafında ağrı ve şişliktir. Diğer belirtiler arasında sıkı baldır kasları ve ayağınızı esnettiğinizde sınırlı hareket aralığı bulunur.

Advertisement

Bu durum, topuklarınızdaki cilde dokununca aşırı sıcak hissettirebilir.

Aşil Tendiniti

Aşil tendinitinin teşhisi

Aşil tendinitini teşhis etmek için doktorunuz size topuğunuzdaki veya baldırınızdaki ağrı ve şişlik hakkında birkaç soru soracaktır. Doktorunuz hareket açıklığınızı ve esnekliğinizi gözlemlerken ayaklarınızın topların üzerinde durmasını isteyebilir.

Doktor ayrıca ağrının ve şişliğin en şiddetli olduğu yeri doğrudan hissetmek için alanı fiziksel olarak inceler.

Görüntüleme testleri Aşil tendinitini doğrulamaya yardımcı olabilir, ancak genellikle bunlara ihtiyacınız yoktur. Yine de istenebilecek testler şunları içerir:

  • Ayak ve bacak kemiklerinin görüntülerini sağlayan röntgenler
  • Rüptürleri ve doku dejenerasyonunu tespit edebilen MRI taramaları
  • tendon hareketi, ilgili hasar ve inflamasyonu gösterebilen ultrasonlar

Aşil tendinitinin tedavisi

Aşil tendiniti için dinlenme ve antienflamatuar ilaçlar gibi ev ilaçlarından steroid enjeksiyonları, trombosit açısından zengin plazma (PRP) enjeksiyonları ve cerrahi gibi daha invaziv tedavilere kadar birçok tedavi mevcuttur. Doktorunuz şunları önerebilir:

  • fiziksel aktivitenizi azaltmak,
  • farklı, daha az yorucu bir spora geçmek
  • egzersiz sonrası veya acı çekerken bölgeyi buzlanma
  • şişliği azaltmak için ayağınızı kaldırmak
  • topuk hareketini önlemek için bir destek veya yürüyüş botu giymek
  • fizik tedaviye gitmek
  • sınırlı bir süre için aspirin (Bufferin) veya ibuprofen (Advil) gibi anti-enflamatuar ilaçlar almak
  • Aşil tendonunuzdan gerginliği almak için yerleşik topuklu bir ayakkabı giymek

Dinlenme, buz, sıkıştırma ve yükseklik yöntemi, Aşil tendinitinin yaralanmasından hemen sonra tedavisinde etkilidir. Bu yöntem şu şekilde çalışır:

Dinlenme: Tendon üzerinde ağrı olmadan yürüyene kadar tendonunuza bir veya iki gün boyunca baskı veya ağırlık uygulamayın. Bu süre zarfında herhangi bir ek zorlanma olmazsa tendon genellikle daha hızlı iyileşir.

Tendonunuzu dinlendirirken uzun mesafelere gitmeniz gerekiyorsa doktorunuz koltuk değneği kullanmanızı önerebilir.

Buz: Bir torbaya buz koyun, torbayı bir beze sarın ve sarılmış buz torbasını cildinize yerleştirin. Torbayı tendonunuzda 15 ila 20 dakika tutun. Buz genellikle iltihabı veya şişmeyi daha hızlı azaltır.

Sıkıştırma: Yaralanmayı sıkıştırmak için tendonunuzun etrafına bir bandaj veya atletik bant sarın. Ayrıca bu bölgeye bir giysi eşyası da bağlayabilirsiniz. Bu, tendonun çok fazla şişmesini önler. Ancak kan akışını sınırlayabileceğinden tendonunuzun etrafına çok sıkı bir şey sarmayın veya bağlamayın.

Advertisement

Yükseklik: Ayağınızı göğsünüzün seviyesinin üzerine kaldırın. Ayağınız kalbinizden daha yüksek olduğu için, kan kalbe geri döner ve şişmeyi tutar. Bu, uzanıp ayağınızı bir yastık veya başka bir yükseltilmiş yüzeye koyarak yapmak en kolay yoldur.

Cerrahi

Bu tedavinin etkili olmadığı bir durumda Aşil tendonunuzu onarmak için ameliyat gerekebilir. Durum kötüleşir ve tedavi edilmezse, Aşil rüptürü riski daha yüksektir, bu da cerrahi müdahale gerektirir. Bu topuk bölgesinde keskin ağrıya neden olabilir.

Doktorunuz, rüptürünüzün ne kadar şiddetli olduğuna ve daha önce yırtılma geçirip geçirmediğinize bağlı olarak tendon rüptürü ameliyatı için birkaç seçenek önerebilir. Doktorunuz genellikle hangi prosedürün sizin için en iyi olduğuna karar vermek için sizi ortopedi cerrahına yönlendirecektir.

Bir cerrahi yönteme açık onarım denir. Bu ameliyatta, cerrah bacağınızı topuk kemiğinin üstünde açmak için bir kesi yapar. Sonra rüptüre tendonun iki tarafını birlikte diker ve insizyonu kapatırlar.

Başka bir yöntemde, cerrah bacağınızdaki rüptürün olduğu bölgeyi açmak için bir kesi yapar. Sonra iğneleri dikişli tendondan ve deriden geçirir ve insizyondan dışarı çıkarlar. Sonunda, dikişleri birbirine bağlarlar.

Aşil Tendiniti

Aşil tendiniti komplikasyonları

Aşil tendinitinin en sık görülen komplikasyonları ağrı, yürüme veya egzersiz yapma zorluğu ve tendon veya topuk kemiğinizin deforme olmasıdır.

Aşil tendonunuzda tam bir yırtılma da yaşayabilirsiniz. Bu durumda, rüptürü düzeltmek için genellikle ameliyat gerekir.

Bir 2017 çalışması, Aşil tendiniti için yapılan bir ameliyattan sonra nadiren de olsa enfeksiyon veya yara iyileşmesinde zorluklar gibi komplikasyonların mümkün olduğunu buldu.

Ameliyattan sonra doktorunuzun talimatlarına uymazsanız komplikasyonlar kötüleşebilir. Ameliyattan sonra Aşil tendonunuza aşınmaya devam ederse, tendonunuz tekrar yırtılabilir.

Aşil tendinitinden iyileşme ve görünüm

Tendinit genellikle dinlenme ve uygun evde tedaviyi takiben birkaç gün sonra kaybolur. Tendon üzerinde baskı oluşturmaya devam ederseniz veya başka bir yaralanmayı veya kopmayı önlemek için egzersiz alışkanlıklarınızı değiştirmezseniz iyileşme çok daha uzun sürer.

Advertisement

Uzun süreli tendinit, insersiyon tendiniti veya kendini topuk kemiğine sokan tendon ve tendonoz veya tendonun zayıflaması gibi daha kötü sorunlara neden olabilir.

Tendon rüptürü veya kronik tendinit, uzun süreli tedavi veya ameliyat gerektirebilir. Ameliyattan tam iyileşme birkaç haftadan birkaç aya kadar sürebilir.

Tendinitiniz veya tendon rüptürünüz için hemen tedavi aramak çok önemlidir. Doktorunuzun talimatlarını dikkatle takip etmek, hızlı bir iyileşme için çok daha iyi bir şans verecektir.

Aşil tendinitinin önlenmesi

Aşil tendiniti riskinizi azaltmak için şunları yapmaya çalışın:

Çevikliğinizi artırmak ve Aşil tendonunuzu yaralanmaya daha az eğilimli hale getirmek için kaslarınızı her günün başında gerin. Antrenmanlardan önce ve sonra germeye çalışın. Aşil tendonunuzu germek için, düz bir bacakla durun ve topuğunuzu yerde tutarken öne doğru eğin.

Fiziksel aktivitenizi kademeli olarak yoğunlaştırarak yeni bir egzersiz rutininde rahatlayın.

Tendonlarınızdaki sürekli stresi azaltmak için basketbol gibi yüksek ve düşük etkili egzersizleri birleştirin.

Uygun yastıklama ve kemer desteğine sahip ayakkabılar seçin. Ayrıca Aşil tendonunuzdan gerginliği almak için topuğun biraz yükseltildiğinden emin olun. Uzun süre aynı ayakkabıyı giyiyorsanız, değiştirmeyi veya kemer desteklerini kullanmayı düşünün.

Yüksek topuklardan topuksuza geçerken ayakkabıların topuk boyutunu yavaş yavaş azaltın. Bu, tendonunuzun yavaşça gerilmesini ve hareket aralığını arttırmasını sağlar.

Advertisement


Leave A Reply