Atatürk ve Devrimleri İle İlgili Kompozisyon

0
Advertisement

Atatürk ve Devrimleri ile ilgili olarak yazılmış kompozisyon. Atatürk’ün yapmış olduğu inkılaplarının ne olduğu ve ne işe yaradığı ile ilgili güzel bir kompozisyon.

Atatürk ve Devrimleri İle İlgili Kompozisyon

Atatürk ve Devrimleri İle İlgili Kompozisyon

Ulusumuz kapkara bulutlarla kaplanmış ülkesini aydınlığa çıkaracak bir kahraman düşünmektedir.

1906 yılında Selanik’te bir takım güvendiği arkadaşlarıyla ülkenin geleceği hakkında planlar yapan Mustafa Kemal’dir, bu kahraman.

Kurtuluş Savaşı sona erdikten sonra “Asıl savaşımız bundan sonra başlıyor.” diyerek yapacaklarının ne kadar önemli şeyler olduğunu çevresine anlatmıştır. Hatta bir yabancıya, “Bir gün gelecek hayal zannettiğiniz bütün devrimleri başaracağım. Mensubu olduğum ulus bana inanacaktır.” diyerek milletine duyduğu güveni kanıtlamıştır.

Atatürk yapacağı devrimlerle Türk halkını modern bir topluluk haline getirme uğraşısındadır. Bu uğraşıda ilk adımı, 3 Mart 1924’te Halifeliği kaldırmasıdır. Laik ve çağdaş bir yapıya ancak böylelikle kavuşulacaktır.

Advertisement

3 Mart 1924’te “Öğrenim Birliği” yasasıyla Türk halkının sürekli izlemesi gereken “çağdaş uygarlık yolu“nun önünü açmıştır.

25 Kasım 1925’teki şapka devrimi ile kafalarını aydınlattığı ulusunun görünüşünüde çağa uydurmanın gereğini yerine getirmiştir.

Atatürk ve Şapka Devrimi

Atatürk Kastamonu’da Şapka ile halkın arasında…

Bizi çağdaşlıktan uzaklaştıracak hangi engeller varsa hepsini değiştirmiştir. 26 Aralık 1925’te uluslararası takvim, saat uygulamasını başlatmıştır.

17 Şubat 1926’da Medeni Kanun’un kabul edilmesiyle kadın ve erkekler arasındaki farklılıklar giderildi. İnsan onuruna yaraşan bir yaşam tarzının temelleri atıldı.

9 Nisan 1928’de Laik devlet yapısı benimsenerek din ve devlet işleri birbirinden ayırd edildi.

En büyük düşmanın, “cehaletin” yenilmesi için 1 Kasım 1928’de Harf Devrimi kabul edilerek okuma-yazma seferberliği başlatıldı. Aydınlanmanın yolu açıldı.

Advertisement

Hukuğumuzun çağdaş yapıya kavuşması için hukuk devrimi gerçekleşti.

Bizler çağdaşlığın, insan onurunun gereği olarak bu devrimleri koruyup, yaşatmalıyız.


Leave A Reply