Atıcılıkta Sporunda Kullanılan Malzemeler, Giyim Kuralları, Özellikleri

0
Advertisement

Atıcılık sporunda kullanılan malzemeler nelerdir? Atıcılık giyim kuralları nelerdir, malzemelerin özellikleri hakkında bilgi.

atıcılık

Atıcılıkta Kullanılan Malzemeler

ATICILIKTA GİYİM KURALLARI

Atıcılık sporunda giysiler çoğunlukla atıcının fiziki özelliklerini fazla zorlamayan yumuşak, esnek ve katlanabilir malzemelerden yapılır. Benzer şekilde astar, telâ ve takviyeler de aynı temele göre düzenlenir. Astar ve telânın pamukla doldurulması, çapraz dikiş yapılması, yapıştırılması ya da normal terzi dikişleri dışında tutturulması yasaktır. Bayanlar ve erkekler için spor pantolon ve ceket, bayanlar için etek giyilmesine izin verilmiştir. Bermuda tipi şort giyildiği takdirde, boyu en fazla diz kapağı merkezinden 15 cm yukarıda olabilir. Start ve sırt numaraları, atıcılar genel antrenman ya da yarışmalarda yer aldıkları süre boyunca, atış giysilerinin arkasına ve bel üstüne rahatlıkla görülebilecek ve okunabilecek şekilde iliştirilmiş olmalıdır. Tüm atıcılar, ISSF kurallarının sponsorlukla (amblem, sponsorluk, reklâm ve ticari marka taşıyan giysiler) ilgili koşullarına uymakla yükümlüdür.

Giysi ve ayakkabılar milimetrenin onda birini ölçecek nitelikte aletlerle ölçülür. 5 kg’lık basınçla yapılan ölçümde kullanılan aletin, biri 30 mm çapında olmak üzere iki düz yüzeyi bulunur.

Atış Ceketi:

Ceket, beden ve kollar astarla birlikte tek katı 2.5 mm, çifti 5 mm kalınlıkta olmak üzere ve kollan ceketin en alt noktasından daha uzun olmayacak şekildedir. Kurallar gereği, ceketin kapanan kısmı en fazla 100 mm üst üste gelebilir ve atıcının üzerinde bol durmayacak genişliktedir. Yat veya çok atış pozisyonlarında ceketin kolu, tüfek kayışının bağlandığı kolun bileğinden daha ileriye uzanmamalıdır. Bu kolda tüfeğin kaymasını önlemek için kol ya da omuz dikişinin dışına bir kanca, ilmek, düğme gibi aparatlar bağlanır. Ancak bu aparatların uzun kenarı en fazla 300 mm uzunluğunda olabilir.

Cekette, tek katı 10 mm, çifti 20 mm’lik ek astar ve takviyeler kullanılır. Ancak bunlar atıcıya destek vermek amacıyla kullanılamazlar. Dirseklere, kol ağzı çevresinin yarısı genişliğinde ve koltuk altından kol bitimine 100 mm mesafeye kadar takviyeler konulabilir. Bu durumda diğer kolun takviyesi ise en çok 300 mm olabilir. Sağ omuzu destekleyici takviyeler kullanmak yasaktır. Cekette iç cep ve yanlarda dış cep bulundurulamaz.

Advertisement

Atış Pantolonu:

Pantolonlar, tek katı 2.5 mm, çifti 5 mm olmak üzere bel hizasında ve normal kemerle kullanılır. Bunun dışında bacak ve kalça çevresini sıkmak için harici fermuar veya toka kullanılması yasaktır. Yine pantolonlar, normal tip ayakkabılar üzerinden giyilebilecek genişlikte olmalıdır. Pantolonun arkasına dikey olarak dizlere, parçaların uzunluğu en çok 300 mm ve pantolon çevresinin yarısından geniş olmamak üzere takviyeler yapılabilir. Pantolonun malzemesinin ve takviyelerin toplam kalınlığı tek katı 10 mm, çift katı 20 mm olmalıdır. Atıcı, üç atış pozisyonunda da aynı pantolonu kullanmak zorundadır.

Atış Ayakkabıları:

Atıcılıkta ayakkabı olarak normal, hafif spor ayakkabılar ve botlar kullanılır. Botların üst kısmı astarlarıyla beraber 4 mm olmak üzere yumuşak, esnek ve eğilebilir malzemeden yapılırlar. Pençe kısmı ayak parmakları üzerinde eğilinebilecek biçimde olmalıdır. Ayakkabının yüksekliği, tabanın en yüksek noktasına kadar olan uzunluğun üçte ikisinden azdır. Ayakkabının pençe kalınlığı en fazla 10 mm, sayasının kalınlığı 4 mm, topuğu 30 mm olmalıdır.

Atış Eldiveni:

Atıcıların eldivenleri yumuşak, esnek ve katlanabilir malzemeden yapılır. Alt ve üst malzemelerin toplam kalınlığı 12 mm, eldivenin, bileğin oynak yerinden itibaren uzunluğu ise 50 mm’dir.

İç Giyim:

Ceket ve pantolonun altındaki tüm giysilerin tek katı 2.5 mm, çifti 5 mm kalınlığında olmalıdır. içte, bunlardan başka giysi bulunması yasaktır. Bu giyim kurallarına ek olarak, vuruşları kontrol etmek üzere tüfeğe bağlı olmamak koşuluyla dürbün kullanılabilir. Tüm atıcılar ve atış sahasının yakınında bulunan kişiler kulaklık, kulak tıkacı veya benzer aletlerle kulak koruması yapmak zorundadır. Kulak koruyucularının, alıcı cihazlarla birleştirilmiş olanlarına ise izin verilmez. Tüm atıcılar kırılmaz camlı gözlükler takarak göz koruması yapmak zorundadırlar. Atıcılar, nişanda kullanmadıkları gözlerini aparatla kapatabilirler.

atıcılık malzemeleri

Yivli Tüfekle Atış Yarışmalarında Kullanılan Malzemeler

A. Tüfekler:

1. Küçük Kalibreli Tüfeklerde
a. Serbest Atışlarda; ağırlık en çok 8 kg, namlu çapı en çok 5.6 mm (22 LR) olmalıdır.
b. Spor Atışlarda; ağırlık en çok 5.5 kg, namlu çapı en çok 5.6 mm (22 LR) olmalıdır.
2. Büyük Kalibreli Tüfeklerde; Serbest ve Standart Atışlarda; tetik ağırlığı en az 1.5 kg, namlu çapı en çok 8 mm olmalıdır.
3. Havalı tüfeklerde; ağırlık en çok 5.5 kg, namlu çapı 4.5 mm’dir.

Advertisement
B. Hedefler:

Av tüfeğinin kullanıldığı yarışmalar hariç tüm müsabakalarda, ortasında “bull’s eye” denilen bir göbek ve bunun etrafında gittikçe büyüyen dairelerin bulunduğu hedefler kullanılmaktadır. Hedefler kartondan yapılmış olup parçalanmayacak şekilde üretilmiş olmalıdır. Hedeflerin büyüklüğü atış uzaklığına göre değişir.

C. Cephaneler:

Havalı tüfeklerde 4.5 mm çapında, kurşundan yapılmış diyabol biçiminde saçmalar kullanılır.

Trap Yarışmalarında Kullanılan Malzemeler

Trap yarışmalarında kullanılan malzemeleri dört kısımda inceleyebiliriz,

  • a. Tüfekler: 12 numaralı otomatik, çifte ya da süperpoze av tüfekleri olmalıdır.
  • b. Hedefler: Kalınlığı 25-27 mm, ağırlığı 100-110 gram olan kilden plâkalar kullanılır. Hedeflerin rengi siyah, beyaz ve sarı olarak önceden saptanır ve karşılaşma boyunca kullanılır (hangisiyle başlanırsa onunla bitirilir).
  • c. Cephaneler: Karabarut ve yanıcı ya da izli fişek kullanılmaz. 70 mm’lik fişekler kullanılır. Saçma büyüklüğü 7 numara, ağırlığı 24 gram, çapı 2 mm olmalıdır.
  • d. Trap Aletleri: Trap aletleri üçlü gruplar hâlinde yerleştirilir ve her biri, hedefleri ayrı yönlere fırlatacak şekilde ayarlanır. En iyi yükselme açısı verildiğinde hedefin düştüğü nokta, aletten 65-75 metre uzaktadır. Trap aleti, karşısındaki poligondan görülecek şekilde üst tarafından işaretlenir. Trap görevlisi, yarışmacıyı görüp sesini duyabileceği bir yerden mekanik ya da elektrikli bir sistem kullanarak plâkaları fırlatır. Bu durumda görevliler korunabilmek için aletin arkasındaki çukur ve önündeki paravandan yararlanabilirler.

atıcılık

Skeet Yarışmalarında Kullanılan Malzemeler

Skeet yarışmalarında kullanılan malzemeleri dört kısımda inceleyebiliriz:

  • a. Tüfekler: Skeet tüfekleri açık şoklu (kaval) tüfeklerdir.
  • b. Hedefler: Trap atışlarında kullanılan plâkalar kullanılır.
  • c. Cephaneler: Karabarut ve yanıcı ya da izli fişekler kullanılmaz. 70 mm’lik fişekler kullanılır. Saçma ağırlığı 24 gram, saçma büyüklüğü ise 9 numara olmalıdır. Daha kalın saçmaların kullanılması yasaktır.
  • d. Skeet Aletleri: Belirli limitlere göre ayarlanan açılardan hedefler fırlatılır.

Tabanca ile atış Yarışmalarında Kullanılan Malzemeler

Tabanca atış yarışmalarında kullanılan malzemeleri üç bölümde inceleyebiliriz:

  • a. Silâhlar: Atışlarda 5.6 mm çaplı (22 şort) otomatik tabanca ve revolverler kullanılır. Bütün yardımcı gereçlerle birlikte silâhın ağırlığı 1260 gramdan fazla olmamalı, ayrıca silâh, iç boyutları 30x15x5 cm olan dikdörtgen bir kutuya sığabilmelidir.
  • b. Hedefler: Siluetler beşli gruplar hâlinde ve aralarında 75 cm olacak şekilde yerleştirilmiştir. Ön atış pozisyonlarında 8, 6 ve 4 saniyelik sürelerde topluca görünür ve kaybolurlar. Dönme hızları 0.4 saniye / 90 derecedir. Olimpiyatlarda ve Dünya Şampiyonalarında dönme hızı 0.2 saniye / 90 derecedir. Silüetler siyaha boyanmıştır. Yükseklikleri 160 cm, genişlikleri 45 cm’dir. Hedefler 1 ile 10 arası puanları belirten 10 bölgeye ayrılmıştır. 10 puanlık bölgenin merkezi, atış poligonu düzeyinden 80-100 cm yüksekte olmalıdır.
  • c. Mermiler: Kurşun ya da benzeri yumuşak metalden yapılır.


Leave A Reply